VIDEO Cum pierde primarul Timişoarei bătălia cu cele mai inteligente păsări din lume: Ciorile au plecat din parc şi au năvălit în Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorile alungate din parcul Catedralei şi-au găsit loc pe casele din Piaţa Libertăţii Foto: Ştefan Both
Ciorile alungate din parcul Catedralei şi-au găsit loc pe casele din Piaţa Libertăţii Foto: Ştefan Both

Ciorile alungate din parcul din spatele catedralei s-au mutat în Piaţa Lbertăţii, timişorenii având ocazia să trăiească ca într-un film de Hitchcock

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care a pornit un veritabil război împotriva ciorilor din parcul Catedralei. Chiar dacă pare o luptă inegală, între om şi animal, aremele folosite de Nicolae Robu nu au dat roade.

Din contră. Părsările gonite din parc s-au mutat în inima oraşului, în Piaţa Libertăţii. Timişorenii au ocazia să trăiească ca într-un film de Hitchcock. Mii de păsări se rotesc bezmetic pe cer, în croncăniturile horror. S-au adăpostit apoi pe acoperişurile din zona Cetate.


Nicolae Robu nu e nici primul şi nici ultimul care încearcă să iasă învingător cu aceste păsări inteligente. Primarul Timişoarei, aidoma altora, a pierdut până acum toate bătăliile.  

Toate soluţii sunt ineficiente


Ideea folosirii  “bobiţelor” anticoncepţionale a făcut haz în toată ţara. Robu spune că nu îi aparţine soluţia şi nici nu crede că va da roade.


“Eu am primit o sugestie să recurg şi la anticoncepţionale pentru ciori. Râdem când vorbim de această soluţie, unii mi-au transferat mie paternitatea ideei. Nu îmi aparţine şi nici nu o punem în practică. Eu nu am preconcepţii. Dacă ar fi o soluţie eficientă, de ce nu? Aplicăm orice soluţie, pentru că scopul este să scăpăm de ciori. Dar nu cred că soluţia anticoncepţionalelor este cea mai bună”, a declarat Nicolae Robu.

Au urmat generatoarele de ultrasunete. Păsările nu s-au speriat însă foarte tare. Au continuat să zburde de asupra parcului. Mai mult, ultrasunetele nu doar că nu au avut efect asupra păsărilor, ci s-au întors împotriva oamenilor.

"Capcane" pentru ciori în Parcul Catedralei FOTO Ştefan Both


“Ultrasunetele nu produc rezultate aşa cum am şi presupus că se va întâmpla. Cel mult pot să ne producă anumite necazuri nouă oamenilor din preajmă, pentru că trebuie să fie generatoare de putere ridicată şi să stai mult în ultrasunete. Nu este confortabil. Oricum, nu a dat rezultate, poate alte ciori or fi mai sensibile, dar ale noastre nu”, s-a văitat Robu.


Ciorile s-au mutat mai aproape de oameni

Primarul nu s-a dat bătut. Oamenii lui au montat în copaci o instalaţie care simulează sunete de păsări de pradă. Cât e ziua de lungă, în parcul din spatele Catedralei se aud din boxe ţipete şi urlete de păsări. Ciorile timişorene nu pot fi însă păcălite aşa uşor.

“S-au agitat un pic, au zburat puţin şi s-au întors înapoi. Acest parc nu mai este parcul oamenilor. Este parcul ciorilor. Nu cred că putem continua cu toleranţa acestei situaţii. Trebuie să recurgem la orice soluţie care să producă rezultate”, a spus Robu, aproape disperat. 
 

După ce le-au fost distruse cuiburile şi s-au săturat de „ameninţările” păsărilor de pradă, ciorile s-au mutat mai aproape de oameni, în Piaţa Libertăţii!


Dar lupta nu s-a încheiat. Acum, primarul Timişoarei se pregăteşte să scoată artileria grea. 


“Am aflat că ar da rezultate simularea de împuşcături, că în alte părţii s-au speriat şi nu s-au mai întors. Putem încerca să facem şi focuri de artificii în zonă, la joasă înălţime. Pe lângă sunete să apară şi efectele luminoase. Nu avem de unde să ştim dacă măsurile vor fi eficiente, decât după ce le aplicăm. Se pare că în această perioadă se pot şi împuşca păsările”, a declarat Nicolae Robu.


Cea mai inteligentă pasăre din lume


Singura vieţuitoare care are proporţia creier-volum corporal mai mare decât a ciorii, este omul! Cel care a încercat de nenumărate ori să scape de prezenţa ciorilor, însă nu de fiecare dată cu succes. 

Ciori


Un studiu de mare anvergură, efectuat în anul 2004, a scos la iveală că banalele ciori sunt la fel de inteligente ca cimpanzeii bonobo. Cu alte cuvinte, ciorile sunt cele mai inteligente făpturi de pe planetă după oameni, ocupând locul doi la egalitate cu cimpanzeii şi delfinii.

Spre deosebire de marea majoritatea a păsărilor, ciorile nu se tem de om, ci au învăţat să trăiască în apropierea lor.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite