Roboţii de la Facultatea de Mecanică “se mişcau de frica” lui Ceauşescu. Poveşti hazlii despre vizitele primului Cârmaci în judeţul Timiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu era înconjurat mereu de copiii cu analizele medicale la zi
Nicolae Ceauşescu era înconjurat mereu de copiii cu analizele medicale la zi

O serie de utilaje şi strunguri învechite şi care nu trebuiau văzute de Ceauşescu în halul în care erau, au fost îngropate pur şi simplu în curtea fabricii IURT din Lugoj

Ceauşescu nu a avut prea multe vizite la Timişoara. Se ştie că venea rar. A venit la întâlnirile cu Iosip Broz Tito, la aşa zisele “vizite de lucru” de la uzine şi CAP-uri, dar nu participat niciodată la mitingurile din Piaţa Operei cu ocazia evenimentelor din 23 august sau 1 mai.

Îl speriau nivelul de trai mai ridicat, apropierea de Occident, dar şi o conştiinţă civică a timişorenilor. Şi nu îi plăcea orice fabrică. Spre exemplu, la Elba a refuzat să meargă pentru că fabrica nu avea spaţii largi.
 

Cristian Ghinea a scris o poveste savuroasă în volumul “Intra muros” legată de vizita lui Ceauşescu la Lugoj, unde a fost doar de două ori, la mijlocul anilor 80. Însă de fiecare dată s-a oprit la porţile oraşului, pe platform industrială aranjată ca pentru paradă.


Obiectivul vizat a fost, în ambele cazuri, Intreprinderea de Utilaje de Ridicat şi Transport (IURT), care avea pe atunci 2.500 de angajaţi şi era în elita industriei socialiste, fiind considerat “unitate de gradul 1”.


“Intersant este faptul că o serie de utilaje, strunguri etc., învechite şi care nu trebuiau văzute de Cârmaci în halul în care erau, au fost îngropate (!!) pur şi simplu în curtea fabricii. Pentru că drumurile interioare erau… din pământ pământ bătătorit, toate aleile au fost betonate în intervalul record de două săptămâni, premergător primei vizite (în mod normal, operaţia putea să mai aştepte… vreo 15 ani). Mobilizarea generală a cuprins şi elevii şcolilor lugojene, care l-au întâmpinat cu flori (cum altfel?!) pe conducătorul iubit. Surpriza micuţilor a fost că, după ce au aşteptat o zi întreagă pe iarba din curtea fabricii, buchetele de flori le-au fost înlocuite în ultima clipă cu altele, bine verificate de băieţii de la “secu”, pentru a nu conţine cine ştie ce miasme otăvitoare”, scrie Cristian Ghinea.


“Un episod de-a dreptul hilar s-a consumat pe terenul de sport (asfaltat) al Liceului Agricol, unde aceiaţi securişti, extrem de vigilenţi, au făcut o descoperire cu ajutorul detectorului de metale: sub terenul de sport se afla îngropat un obiect metalic! Poate o armă, care să atenteze la viaţa tovarăşului?! Au început săpături febrile, asfaltul a fost spart, dar până la urmă s-a dovedit că întreaga tevatură era pentru o… sărmană sapă ruginită”, a povestit Ghinea în “Intra muros”.


Ştiută fiind obsesia Cârmaciului pentru sănătate, toată liota din jurul său se străduia să-i fie pe plac, ajungându-se la situaţii extreme.


Vopsea sănătoasă pentru vizita dictatorului


De pildă, toţi elevii care l-au întâmpinat la Lugoj, deşi unii nu au fost mai aproape de 50 de metri de le, au fost supuşi în prealabil unor controale medicale amănunţite.


“Mai mult, s-a considerat că liniile de demarcaţie ale traseelor din secţiile IURT-ului, pe lângă aspectul neplăcut produs de albul lor murdar, mai erau şi periculoase! Specialiştii de la Direcţia V a Securităţii Statului au tras concluzia că respectiva vopsea conţine substanţe toxice, care i-ar fi putut dăuna lui Ceauşescu (nu se punea problema că muncitorii stăteau toată ziua cu nasul acolo). Aşa că au adus – de la Bucureşti (!) – o vopsea specială, sănătoasă, de culoare galbenă, cu care s-au revopsit traseele. Culmea paranoiei, care i-a exasperat pe organizatorii locali, a fost pretenţia lui Ceauşescu de a-i fi amenjat un cabinet medical cu toate dotările necesare, pentru cazul în care ar fi vreo… urgenţă. Cabinetul a fost amenajat la intrarea de la parterul IURT-ului, acolo unde Nicoale şi Elena Ceauşescu vor opri maşina prezidenţială (un ARO decapotabil, aflat până acum câţiva ani în proprietatea Administraţiei Prezidenţiale, apoi vândut ca… automobil de epocă). Cabinetul respectiv era funcţional cu trei zile înaintea vizitei de lucru. Avea sală de primire (!), fotolii, toată aparatura necesară în caz de urgenţă şi un personal medical (medic şi asistentă) prezent acolo în trei schimburi, evident, sub atenta supraveghere a <băieţilor cu ochii albaştri>”, a mai scris Cristian Ghinea.


Cum a fost păcălit Ceauşescu la Facultatea de Mecanică


A rămas celebră o vizită la Institutul Politehnic din Timişoara, când lui Ceauşescu i-au fost arătaţi nişte roboţi industriali care n-au apucat să funcţioneze vreodată într-o fabrică. 


“Spre disperarea decanului Facultăţii de Mecanică, roboţii nu prea… mişcau, cu o zi înainte, iar noaptea dinantea vizitei prezidenţiale a fost apocaliptică: roboţii trebuiau să funcţioneze, altfel ar fi căzut capete grele, în frunte cu tovarăşul “prim” de la judeţ. Până la urmă, toate au decurs bine. Roboţii au mişcat perfect braţele în faţa lui Ceauşescu, dar a doua zi… s-au defectat din nou! Oricum, nu mai conta. Vizita a fost un succes, iar printre studenţi se răspândise bancul că maşinăriile s-ar fi pus în mişcare din frică. Cei care au drumuri prin centrul universitar timişorean îşi amintesc probabil de o construcţie bizară, în formă de avion, care trona pe acoperişul sediului nou al Facultăţii de Mecanică. Obsedat cum era de criza energetic, Ceauşescu era impresionat de tot ce producea energie din… nimic. La fel şi cu instalaţia eoliană de pe acoperişul universităţii, despre care i s-a spus că ar fi acţionată de vânt şi ar produce energie electrică. La ora vizitei, totul părea să mergă perfect, elicea maşinăriei învârtindu-se de mama focului, de gândeai că acuşi-acuşi “avionul” o să decoleze de pe acoperiş. Ceauşescu a plecat mulţumit, fără să ştie un amânunt: respectiva elice nu producea electrictate măcar cât un fir de păr, ci era acţionată electric, că altfel nu s-ar fi învârtit aşa grozav!”, a mai povestit Cristian Ghinea.


S-au vopsit şi câmpurile


Miturile legate de venirea cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu la Timişoara sunt multe.  “O parte dintre miturile şoptite în anii '70 - '80 nici măcar nu erau mituri, ci realităţi, cum ar fi o baie decorată cu kilograme de aur într-o vilă de protocol. Se spunea că, înaintea vizitelor în zonele agricole, se întâmpla să fie vopsite câmpurile de pe traseul delegaţiei oficiale, să arate mai bine. Sau că erau mutate animalele de la un CAP la altul, pe măsură ce Nicolae Ceauşescu ajungea acolo, ca să pară că sunt mai multe. Apăruse un zvon la un moment dat că Ceauşescu ar fi vrut să ridice un bloc în centrul Timişoarei, în faţa Catedralei, ca să n-o mai vadă de la balconul Operei, când venea în vizită. Asta deşi el şi-a înmormântat tatăl cu preot”, a spus istoricul Ioan Haţegan”, a declarat istoricul Ioan Haţegan.


Drum de 55 de kilometri, asflatat într-o noapte

  

Francisc Datcu, bucătarul şef la venirea lui Ceauşescu în Timişoara, a povestit şi un episod care a devenit celebru încă de pe timpul comunismului. Ceauşescu trebuia să vină la Timişoara cu avionul, însă meteorologii de la aeroport au prognozat că dimineaţa va fi ceaţă şi există riscul să nu poată ateriza. “Veştile bune au venit, însă, de la meteorologii de pe aeroportul din Arad. Aşa se face că s-a decis ca Ceauşescu să aterizeze dimineaţa la Arad. Problema a fost că drumul de la Arad la Timişoara era plin de gropi. Dar asa nu era o problemă. S-a ordonat ca bucata de drum până la Vinga să fie făcută de cei de la Timişoara, iar cealaltă parte de cei de la Arad. În seara aia au scos toate utilajele şi muncitorii au lucrat la lumina reflectoarelor până dimineaţa la asfaltare. Într-o noapte s-a rezolvat problema. Se făceau minuni pentru Ceauşescu. Atunci dacă ţi se spunea să faci ceva, făceai”, a declarat Francisc Datcu.


Citiţi şi


Amintiri din epoca lui Ceauşescu: cu MIG-ul la cumpărături de pepene galben

Cele mai ciudate lucruri despre soţii Ceauşescu. Poveşti care circulau printre români, în comunism: beţia până la moarte de la Drăgăşani, vânătoarea cu lunetişti, crimele de la Casa Poporului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite