Cât a plătit Mitropolia Banatului pentru o vilă cu probleme aflată în posesia clanului de romi Cârpaci din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clanul Cârpaci a realizat de-a lungul timpului o serie de lucrări ilegale la clădirea cumpărată de Vladimir Cârpaci, care a şi fost condamnat cu suspendare pentru ilegalităţile de pe Mihai Eminescu 6
Clanul Cârpaci a realizat de-a lungul timpului o serie de lucrări ilegale la clădirea cumpărată de Vladimir Cârpaci, care a şi fost condamnat cu suspendare pentru ilegalităţile de pe Mihai Eminescu 6

Una din cele mai disputate vile din centrul Timişoarei, aflată în mare parte în proprietatea clanului Cârpaci, a fost cumpărată, la sfârşitul anului trecut, de Mitropolia Banatului. Surse importante au declarat pentru „Adevărul” că problemele vilei de pe Mihai Eminescu 6 nu se termină odată cu tranzacţia.

O vilă formată din cinci apartamente, de pe strada Mihai Eminescu, nr 6,  din Timişoara a fost în ultimii 20 de ani, scena unor conflicte dure între clanul de romi Cârpaci, care deţine patru dintre cele cinci apartamente, şi proprietarul apartamentului de la etaj, pe care romii au vrut să îl dea afară din clădire. La sfârşitul anului trecut, Mitropolia Banatului s-a înţeles cu Vladimir Cârpaci, zis Pipi, pentru ca instituţia bisericească să cumpere cele patru apartamente din vila de pe Mihai Eminescu care îi aparţin lui Cârpaci.

„Pentru noi această clădire era foarte importantă pentru că este în curtea noastră şi nu avem nicio clădire în care să desfăşurăm anumite activităţi cu tineri, conferinţe şi tot ce aşteaptă în momentul de faţă societatea civilă pentru activităţile cu tinerii. Din a doua zi în care am venit aici lucrăm la achiziţia acestei case. E în curte la noi şi pentru noi e vitală această construcţie”, a declarat ÎPS Ioan Selejan pentru „Adevărul”, după realizarea tranzacţiei.

Datele  intrate în posesia „Adevărul” arată că tranzacţia a fost legalizată la biroul notarial Mihai Cimpoeşu, iar preţul celor patru apartamente cumpărate de Mitropolia Banatului a fost de 355.800 de euro. Concret, tranzacţia include două contracte. Unul dintre contracte, în valoare de 52.300 de euro, vizează apartamentele 1 şi 4, iar cel de-al doilea contract, în valoare de 303.500 de euro, vizează apartamentele 2 şi 3. Întrebat de valoarea tranzacţiei, Mitropolitul Banatului a evitat să pronunţe o cifră, dar a lăsat să se înţeleagă că cifrele intrate în posesia „Adevărul” sunt corecte. Contactat pentru un punct de vedere, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Timişoara, preotul Ionel Popescu a spus că nu cunoaşte detalii legate de tranzacţie. „Nu cunosc detaliile legate de sumă pentru că suma a rămas confidenţială. Aşa a fost înţelegerea cu vânzătorul. Nu pot să confirm sau să infirm lucrul acesta”, a spus preotul Ionel Popescu.

O clădire cu mari probleme juridice

Cumpărarea vilei de pe strada Mihai Eminescu de către Mitropolia Banatului nu rezolvă problemele strânse de-a lungul timpului în jurul acestui imobil. Procurorii derulează o anchetă care vizează modul în care apartamentele 1,2,3 şi 4 au ajuns în posesia clanului Cârpaci. Mai mult decât atât, printr-o sentinţă emisă în urmă cu 10 ani, Cârpaci, care a executat lucrări ilegale la clădire, a fost obligat să readucă imobilul la starea iniţială. Surse importante au declarat că readucerea la stare iniţială înseamnă şi refacerea apartamentării distruse odată cu lucrările executate ilegal. Aceleaşi surse au mai arătat că, din moment ce clădirea nu a fost adusă la starea iniţială, nici reapartamentarea nu a fost făcută, iar astfel, situaţia din documente a apartamentelor nu corespunde cu cea din teren.

De asemena, o expertiză realizată în dosarul în care Vladimir Cârpaci a fost judecat şi condamnat cu suspendare, a scos la iveală faptul că  în ultimii 10 ani s-au realizat o serie de lucrări ilegale care au afectat grav structura de rezistenţă a clădirii. „Imobilul nu reprezintă siguranţă în exploatare, dar prezintă un real pericol pentru viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a locatarilor. Este absolut necesară consolidarea structurii de rezistenţă”, se arată în expertiză. „Am verificat fiecare bucăţică din clădire şi din toate mesajele şi din toate cercetările care s-au făcut se pare că această clădire nu ar avea probleme”, a declarat ÎPS Ioan Selejan, după încheierea tranzacţiei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite