Bacalaureat de coşmar în Timiş. Elevii de la cinci licee au căzut în masă, niciun zece pentru timişeni
0Unul din trei elevi au promovat Bac-ul în Vest. Matematica a fost proba fatală pentru cei mai mulţi. Bacalaureatul a avut rezultate dezastruoase în Vestul ţării. Sute de elevi au luat nota 1, în timp ce examenul s-a picat în masă.
Dezamăgirea a fost emoţia văzută ieri pe feţele multor absolvenţi de clasa a XII-a din Timiş. Primele rezultate de la examenul de Bacalaureat i-au întristat pe tinerii care au promovat Bacalaureatul într-un număr foarte mic, în acest an.
Peste 60 la sută din candidaţii din Arad au picat pe capete. Bacalaureatul groazei la nivelul Aradului înseamnă 2410 note sub cinci, în vreme ce la capitolul elite, situaţia nu s-a schimbat faţă de anul trecut, astfel că trei elevi au terminat Bac-ul cu zece pe linie.
Codaşe la capitolul promovabilitate au fost Grupul Şcolar „Francisc Neuman”, unde doar trei elevi din cei 158 înscrişi au promovat, Grupul Şcolar „Vasile Juncu” din Miniş cu un singur promovat din 46 şi Grupul Şcolar de Transport Auto „Henri Coandă”, unde din 208 candidaţi, doar doi au reuşit să ia nota de trecere.
40 la sută în Hunedoara
La nivelul judeţului Hunedoara, primele estimări arată că doar aproximativ 40 la sută din elevi au promovat bacalaureatul. Comparativ cu anul trecut, diferenţa este foarte mare, procentul de promovabilitate din 2010 fiind de peste 86 la sută. „Momentan, doar 40 la sută din totalul candidaţilor au promovat examenul. Încă are loc centralizarea datelor din teritoriu şi este posibil ca acest procent să sufere modificări”, a declarat, ieri, inspectorul şcolar adjunct Mate Marta din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.
Niciun zece în Timiş
Promovabilitatea a fost dezastruoasă şi în judeţul Timiş, la Bacalaureat. În timp ce aproximativ unul din trei elevi a luat examenul maturităţii, există licee la care nimeni nu a promovat. Niciun elev nu a luat notă de trecere la liceele UMT T. Tănăsescu, Liceul Agricol, Alimentar şi Grupul Industrial Transporturi CFR. La liceul Energetic a luat Bacalaureat-ul un singur elev, în timp ce la Electrotimiş au promovat doi elevi.
Nota zece a ieşit din discuţie în acest an, la Bacalaureat, în Timişoara, iar despre note se poate spune că sunt cele mai mici din istorie. Cea mai mică notă primită la proba de matematică a fost 1. „Subiectele au fost foarte grele. Matematica ne-a omorât. Ne mai încercăm norocul în toamnă”, a spus Ramona Roşu, elevă la Liceul CFR.
Funeriu, înjurat
Rezultatele de la Bacalaureat au nemulţumit spiritele la Timişoara. Cei de la şcoala generală nr. 24 s-au trezit în această dimineaţă cu un mesaj transmis cu vopsea pe pereţii şcolii, adresat ministrului educaţiei: „M... Daniel Funeriu” au găsit cei de la poliţie, pictat cu vopsea verde pe pereţi. „Pe mine m-au chemat de acasă, azi dimineaţă la 10.00, să vin să curăţ pereţii şi geamurile şcolii. Am acoperit repede cu vopsea albă. Era scrisă o înjurătură la adresa ministrului”, a declarat una din îngrijitoarele liceului. La şcoala generală nr. 24 au susţinut examenul elevii de la Grupul Şcolar „CFR”, unitate de la care toţi elevii au fost respinşi la examenul de Bacalaureat. „Poliţiştii au deschis o anchetă pentru a găsi vinovaţii. Aceştia riscă pedeapsa, de la o amendă contravenţională de 200 de lei şi până la dosar penal pentru infracţiunea de distrugere”, a declarat Emil Andrei, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.
Un sfert au luat BAC-ul
Din totalul de aproximativ 3.000 de elevi înscrişi anul acesta la examenul de Bacalaureat din Caraş-Severin, doar 24,82 la sută au şi obţinut note de trecere. Adrian Doxan, şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar, a precizat faptul că promovabilitatea pe liceele teoretice a fost mai mare decât cea pentru cele cu profil industrial. În urma primelor două probe scrise de la bac, 14 elevi au fost scoşi din sală pentru că nu au respectat regulamentul.