Românul care a speriat NASA: hackerul s-a jucat cu sistemele de supraveghere a Terrei şi a planetei Marte
0Victor Faur a intrat în peste 120 de servere ale NASA, US Navy şi ale Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, iar specialiştii americani au fost nevoiţi să comunice prin telefoane şi faxuri după atacul informatic realizat de arădean de la computerul său de acasă.
Victor Faur, arădeanul care a intrat în serverele NASA, US NAVY şi ale Departamentul de Energie, are la Curtea de Apel Timişoara ultima şansă să scape de pedeapsa cu închisoarea şi de plata a aproape 250.000 de dolari către instituţiile americane. Dosarul penal a fost înregistrat zilele trecute la Curtea de Apel, iar Faur speră să fie declarat nevinovat, sentinţa acestei instanţei fiind definitivă. Faur, care a supus unui atacat informatic serverele celor trei instituţii, se judecă de patru ani cu NASA, care i-a cerut despăgubiri de peste 1,5 milioane de euro. El a fost condamnat până acum de Judecătoria Arad şi de Tribunalul Arad la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata a 214.000 de dolari către NASA, 19.000 de dolari către Departamentul de Energie şi aproape 9.000 de dolari către US NAVY.
A dat peste cap sistemul de observare a sistemului solar
De când se judecă cu NASA, tânărul a absolvit Facultatea de Drept şi îşi dă doctoratul în informatică la Universitatea Politehnica din Timişoara, după ce în prealabil a absolvit şi Facultatea de Informatică. Şi-a deschis o firmă de IT, care oferă suport informatic pentru firme. Iar Victor Faur are experienţă, mai ales după ce NASA, US NAVY şi ale Departamentul de Energie l-au acuzat că a intrat în serverele unor supercomputere şi le-a dat peste cap sistemul de observaţie a sistemului solar, sistemul de observaţie a Terrei şi observatorul de climă al planetei Marte, precum şi alte sisteme ale celor trei instituţii.
Şi-a făcut e-mail de NASA şi s-a "plimbat" prin supercomputere
Faur a intrat în serverele NASA de pe computerul de la domiciliu, după ce iniţial a spart serverele universităţilor Harvard şi Stanford şi s-a folosit şi de computerele acestora, pentru a-şi masca atacul. Faur şi-a luat porecla virtuală SirVic, a reuşit să pătrundă în computerele NASA şi să fure mai multe parole de accesare a sistemului ale angajaţilor şi chiar şi-a creat o adresă de e-mail SirVic@jpl.nasa.gov. El a montat programul IRC (Internet Relay Chat) pe mai multe computere de la NASA, permiţând astfel accesul publicului la computerele NASA. În plus, el a făcut mai multe capturi de ecran de pe computerele NASA şi le-a afişat pe un siteul Whitehat.
Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Cristian Poelincă pe blogul acestuia!