„Temerari“ la 1 grad Celsius. Cercetaşii rezolvă în aer liber provocările unui concurs care îi poate trimite, gratis, într-o excursie la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrula Temerarilor vrea să câştige premiul cel mare: un camp  pe munte! FOTO: Ana Gajdo
Patrula Temerarilor vrea să câştige premiul cel mare: un camp  pe munte! FOTO: Ana Gajdo

Câţiva copii stau pe jos, în Piaţa Teatrului din centrul Târgu-Mureşului, miercuri seară, la ora 17.30 şi meşteresc de zor ceva. În acest timp, un băieţel le citeşte cu voce tare dintr-o carte. Recunosc pasaje din „Cireşarii”.

Termometrul nu arată mai mult de 1 grad Celsius, deşi după cum mi-au îngheţat mâinile aş spune că sunt mult mai puţine grade. E aproape de înserat şi nu pot să nu mă minunez când îi văd atât de preocupaţi, în timp ce noi ceilalţi trecători fugim cât mai repede în căutarea unui loc mai cald. Trec pe lângă ei, mă uit cu coada ochiului, dar curiozitatea e prea mare. “Pot să vă întreb ce faceţi? Sunt doar curioasă...”. Copiii se uită la mine şi brusc se luminează: „Suntem Temerari”! Mda, îmi spun, trebuie să fii temerar să stai pe piatră la ora asta, pe vremea asta! Abia atunci le observ eşarfele de Cercetaşi. Şi începe povestea…

Mures

Temerarii sunt cercetaşi din clasele V-VIII

Mara, şefă de patrulă, Lidia, Cosmin, Andreea, Gabi, Diana, au toţi în jur de 12 ani. Mara este de acord să îmi facă “declaraţii oficiale” aşa că adoptă un ton solemn. Apoi ţopăie de bucurie, este primul interviu “important”: “Nu îmi vine să cred ce norocoşi suntem!”, spune ea şi ceilalţi îi ţin isonul. În timp ce eu le fac poze şi le iau declaraţii cu reportofonul, lumea devine abrusc atentă. Şi copiii mă filmează cu telefonul ca să aibă mărturie că ceea ce fac ei contează şi că „cineva de la ziar” le-a acordat atenţie.

Copiii fac parte din Unitatea Pegasus a Cercetaşilor României – centrul Local Târgu-Mureş. S-au cunoscut în toamnă când au devenit “Temerari” şi ţin să îmi arate salutul cercetaşilor. Trei degete stau drepte în timp ce degetul mare îl acoperă pe cel mic. “Asta semnifică că un cercetaş mai mare îl ajută pe cel mic”, îmi explică Mara.

Mures

Cele 10 legi ale cercetaşului

Îmi explică şi cele 10 legi ale cercetaşului: Cercetaşul îşi iubeşte patria sa, România şi pe toţi cei care trăiesc în ea; Cercetaşul este loial, şi respecta cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă şi în faptă; Cercetaşul este util şi îşi ajută semenii în orice situaţie; este un prieten pentru toţi şi frate cu toţi cercetaşii. Cercetaşul este econom şi cumpătat, este îngăduitor cu alţii şi sever cu sine; îşi îngrijeşte corpul şi duce o viaţă sănătoasă. Cercetaşul iubeşte şi ocroteşte natura şi este bun cu animalele. Cercetaşul îşi respectă şi ascultă părinţii, şefii şi profesorii şi este disciplinat în tot ceea ce face. Cercetaşul este credincios şi respectă credinţa celorlalţi.Cercetaşul este curajos şi încrezător în puterile sale, vioi şi plin de însufleţire. Cercetaşul iubeşte învăţătura şi la rândul său învaţa şi pe alţii. Cercetaşul se străduieşte să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea.

Chiar şi mijlocul oraşului, provocările se rezolvă în aer liber

Copiii sunt în plin concurs naţional pentru patrule de Temerari „Trofeul celor 6 căi” şi îşi doresc să câştige premiul cel mare: un camp la vară sus pe munte, toată patrula! Din 3 în 3 săptămâni, experimenteză o nouă cale. Acum o deşluşesc pe prima, „Calea Minţii”. „Trebuie să rezolvăm patru probleme, una de matematică, apoi trebuie să facem o hartă şi să explicăm un traseu, a treia ne cere să mergem la bibliotecă- tocmai am adus cartea, iar a patra provocare sună aşa: cercetaşii sunt tineri cu multe, multe talente iar unori talentele trebuie să se manifeste chiar şi în condiţii dificile. Legaţi la ochi, pentru 20 de puncte faceţi-vă portretul unui altuia. Pentru a-l „vedea” pe celălalt aveţi voie să îi atingeţi doar faţa. La final, fiecare membru al patrulei trebuie să aibă măcar un portret!”

Mures

Lidia scrie povestea patrulei iar Cosmin citeşte cu voce tare, pentru alte 40 de puncte, mai bine spus trebuie să găsească anumite paragrafe care indică un drum care va fi desenat pe hartă.... Complicat, dar toate activităţile lor sunt documentate foto, ca să arate că ei chiar au fost în locurile acelea şi au făcut lucrurile despre care îmi povestesc. Andreea aduce completări. „Suntem tare uniţi şi avem multe lucruri în comun. Ne place foarte mult natura, animalele, campurile”, îmi explică „Temerarii”.

Tot ei îmi mai spun în cor că mai au 5 căi de parcurs şi că acest concurs se desfăşoară în toată ţara. Competiţia este şi pentru badge-uri, acele insigne cu care ei se mândresc: de bucătar, de constructor, de fotograf, de artist....


Ne despărţim şi îi aud cum încă chicotesc: „Ce norocoşi am fost!”

citeşte şi

Tabără de vară pentru cercetaşi la Predeal, organizată de Ministerul Apărării Naţionale
 
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite