Medici şi profesori din 5 ţări europene învaţă la Târgu-Mureş să comunice cu persoanele cu dizabilităţi.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de o abordare specială şi o atitudine diferită, nu doar în România, ci şi în ţările europene.

    Mai mulţi profesori şi medici, din Portugalia, Ungaria, Slovacia sau Turcia au venit la Târgu-Mureş, la Atelierul Grundtvig, un proiect al Asociaţiei Tabula. Centrul de Instruire Tabula propune un proiect Easy to Red, prin care persoanele cu nevoi speciale să nu fie nevoite să renunţe prea devreme la învăţătură sau formare profesională, din cauza neînţelegerilor şi capacităţii de comunicare.

    Proiectul propune o metodă simplă de a comunica prin mai puţine cuvinte, fotografii sau pictograme.  “Aici am învăţat că o imagine valorează mai mult decât 1000 de cuvinte, aşa că este bine să ne folosim de pictograme sau fotografii atunci când vrem să trasmitem un mesaj. Astfel lecţia predată va fi pe înţelesul tuturor”, a declarat Natalina Ysabel Rodriguez de Sousa, din Portugalia. „Munca mea constă în a preda adulţilor şi uneori persoanelor cu dizabilităţi. Am dezvoltat de-a lungul timpului o strategie în acest sens, însă am vrut să văd ce măsuri iau şi alţii în ţara lor. Consider că această metodă prin care se folosesc imagini este este necesară şi e importantă în educarea adulţilor pentru a obţine rezultate bune” spune  Lúcia Oliveira, profesoară de limbi străine în Portugalia.
      Dr. Madarász Sándor, membru onorific al Asociaţiei Ungare de Educare a Adulţilor susţine că trebuie să învăţăm fiecare dintre noi cum să comunicăm cu persoanele cu dizabilităţi. În Ungaria există  o facultate care are astfel de profil, dar nu este suficient. Medicul crede că pedagogii sau centrele de instruire ar trebui să cunoască cel puţin noţiunile de bază ale comunicării cu astfel de persoane. „Din statistici reiese faptul că 10% din cei care au urmat un curs nu promovează examenul. Motivul pentru nereuşită este neînţelegerea materiei citite din manuale. Eu consider că ar fi foarte folositoare metoda Easy nu doar pentru persoanele cu dizabilităţi, ci şi pentru ceilalţi oameni”.  Meskóné Tóth Ágota din Ungaria susţine peste 500 de centre de instruire, din care 105 sunt speciale. “Având colegi din alte ţări şi făcând parte dintr-un grup am avut posibilitatea să acumulez mai multă experienţă decât aş fi putut singură. Cu siguranţă o să aplic cele învăţate acasă. Şi asta pentru că susţinem multe şcoli profesionale unde întâmpinăm dificultăţi mari în realizarea studiilor sau a cerinţelor. Cu ajutorul acestei metode am putea să transcriem manualele şi poate atunci persoanele cu dizabilităţi vor putea învăţa mai uşor”.

    Proiectul demarat de Centrul Tabula a fost finanţat de către Comisia Europeană prin programul Lifelong Learning.

citeşte şi:

Inedit: Festival Naţional de Dans pentru surdo-muţi la Slatina

Din 162 de instituţii teleormănene verificate, doar 71 au rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite