Delicatesele de sărbători, duşmanii dietelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele de sărbători, dulciurile şi delicatesele sunt principalele motive pentru care mureşenii ajung la Urgenţă în fiecare an.

Caltaboşii, cârnaţii, fripturile şi sarmalele sunt pe cât de gustoase pe atât de periculoase, atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Mâncate fără nici o regulă, udate cu vin sau tărie, alimentele tradiţionale ne pot juca feste taman când sărbătorile sunt în toi. Anul trecut, în doar trei zile de Crăciun, zeci de tîrgumureşeni de toate vârstele au ajuns la spital cu probleme de indigestie. „ Îmi amintesc cum veneau, aproape la fiecare două ore. Cele mai multe probleme erau create de mâncatul în exces, în special, sarmalele şi cozonacii sunt greu de digerat, iar cine are probleme cu stomacul sau bila, e clar ajunge la noi” a declarat Monica Ristea, asistent medical Urgenţe. 

Apa, fructele şi legumele ne salvează dieta 

Pentru că nu există sărbători fără preparate tradiţionale, pofticioşii trebuie doar să fie un pic mai atenţi. Pe lînga cantitatea de cel puţin 2 litri de lichide, băută în cantităţi mici şi dese, nutriţioniştii recomandă să nu dăm la o parte fructele, legumele şi chiar ceaiurile din plante. Ceaiul de mentă, cel de muşeţel, ceaiul verde şi chiar ceaiul hepatic ne ajută la o digestie mai bună. De asemenea, specialiştii în alimentaţie sănătoasă ne recomandă ca fructele să le mâncăm cu cel puţin o jumătate de oră înainte sau după masă, pentru a evita fermentaţia. „Trebuie să fim atenţi la excesul de grăsimi, oricât sună a pedeapsă trebuie, pe cât posibil, să evităm mesele copioase. Mai bine mâncăm puţin şi des, decât să ne alimentăm în exces când ne punem la masă. E bine să nu amestecăm felurile de alimente între ele. Mai bine combinăm legumele cu carnea de porc decât să mâncăm garnitură de cartofi sau orez” ne sfătuieşte Mariana Popa, dietetician.

Mai mult, spun medicii de specialitate, putem păcăli problemele de digestie dacă ştim cum să mâncăm. De exemplu, dacă la felul doi ne fac cu ochiul grăsimile, la desert ne ridicăm de la masă şi înlocuim prăjiturelele gustoase cu un fruct. 

Cei care au ţinut post trebuie să fie atenţi la preparatele din carne

Atenţie sporită la ce manâncă persoanele care au postit! Preparatele din porc şi lactatele trebuie introduse treptat, în canităţi mici şi nicidecum stropite cu mult alcool. Mai mult, persoanele care sufera de inimă, au probleme cu tensiunea sau stomacul ar trebui să înlocuiască preparatele din carne de porc cu cele din curcan, peşte sau pui.

Cât despre alcool... există şi aici mici „trucuri” care ne scapă de senzaţiile neplăcute. De exemplu, cei care evită berea în timpul mesei scapă de senzaţia de balonare. Vinul nu trebuie indoit cu apă minerală şi astfel nu o să aveţi dureri de stomac şi disconfort. De asemena, tăria nu se consumă pe stomacul gol. Cu toate acestea, doar cantitatea mică de alcool va asigură sărbători liniştite, spun nutriţioniştii. 

citeşte şi:

Tot ce trebuie să ştii despre porcul de Crăciun: cum se negociază preţurile în fiecare oraş. Cât ne recomandă medicii să mâncăm şi capcanele de după post

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite