Liliecii din Peştera Polovragi, atacaţi cu violenţă de jderi. „Dacă sunt pe fază, îi salvez. Îi ridic şi-i agăţ înapoi de tavan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felicia Bantea este pasionată de comportamentul liliecilor
Felicia Bantea este pasionată de comportamentul liliecilor

Liliecii care vieţuiesc în Peştera Polovragi, din judeţul Gorj, sunt ameninţaţi de jderi. Mamiferele zburătoare protejate prin lege sunt atacate şi sfârşesc prin a deveni hrană.

Ghidul Peşterii Polovragi din Gorj, Felicia Bantea, care a studiat viaţa şi comportamentul liliecilor, spune că a găsit mai mulţi lilieci doborâţi de jderi de pe pereţii peşterii. Liliecii hibernează în această perioadă în ciorchine, dar jderii se caţără şi îi doboară, după care se hrănesc cu ei.

Peştera Polovragi este închisă în această perioadă pentru că accesul este mai dificil pe timpul iernii, dar şi pentru a-i proteja pe lilieci, care hibernează în această perioadă şi nu trebuie să fie deranjaţi. 

Salvatoarea liliecilor

Felicia Bantea a povestit că jderii îşi facă provizii pentru iarnă în anumite locuri ascunse din peşteră şi obişnuiesc să atace liliecii:

„Jderii au început să vină în peşteră după lilieci. Vara, când lilieci stau prin pomi, jderii se caţără în pomi, iar iarna, când liliecii intră în peşteră la hibernare, se caţără către ei, dacă există o podea mai oblică spre tavan. Liliecii se agită în momentele respective. Ştiu unde stau jderii, pentru că eu cunosc toate lateralele peşterii şi fiecare cotlonaş pe unde au cămări. Curăţă nucile şi cojile de la alune şi le bagă în cămări. Începând din toamnă, încep să-şi aprovizioneze aceste cămări. Jderii se caţără, lovesc tavanul unde este chiorchinele dens şi cad mai mulţi, după care îi mănâncă. Dacă sunt pe fază, reuşesc să-i salvez. Îi ridic şi îi agăţ înapoi de tavan. Odată am găsit cinci lileci căzuţi şi am reuşit să salvez unul“. 

Ce animale mai trăiesc în peşteră

Ghidul peşterii ne spune că nu a ştiut la început ce animale atacă liliecii, dar a consultat o serie de specialişti: „Nu am ştiut, iniţial, despre ce animal e vorba. Am auzit zgomot de zgârieturi pe pereţi. Am văzut, apoi, excrementele şi cojile de la nucu şi alune, după care m-am sfătuit cu speologii şi specialiştii de la Ocolul silvic, care mi-au spus că este vorba de jderi. Nu i-am văzut, pentru că se retrag foarte repede când simt prezenţa unei persoane“.

Sunt o serie de animale care se adăpostesc în peşteră pe timpul ierii. „Jderii, bursucii şi vulpile îşi găsesc un adăpost în peşteră. Cu vulpile mă întâlnesc frecvent, dar ele nu atacă liliecii. Vulpile chiar sunt benefice pentru că fac o ecologizare a locului. Într-o iarnă în peşteră a pătruns un lup, care era probabil rătăcit şi a intrat printr-o galerie“, ne explică Felicia Bantea. 

Polovragi

1.000 de lilieci în Peştera Polovragi 

În Peştera Polovragi vieţuiesc în jur de 1.000 de lilieci. „Sunt şapte-opt specii, dar dominant este liliacul cu potocoavă». Este un liliac sensibil din mai multe puncte de vedere. În urma observaţiilor mele, am constatat că liliacul mare cu potcoavă e mai sensibil decât liliacul mic cu potcoavă, deoarece formează ciorchini mai denşi şi este cel mai vizat de jder, pe când cei mici stau mai mult solitar, în chiorchini mici şi jderul nu-i atacă pentru că sunt foarte mici, cântărind doar câteva grame“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite