Situaţie incredibilă la Sucursala Electrocentrale Işalniţa: 140.000 de tone de cărbune au dispărut într-o groapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărbunele lipsă s-ar afla în groapă
Cărbunele lipsă s-ar afla în groapă

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) încearcă să dea de urma unei cantităţi de 140.000 tone de cărbune, care a dispărut din depozitul Sucursalei Electrocentrale Işalniţa.

Lipsa cantităţii de 140.000 de tone a fost depistată în urmă cu câteva zile, în urma efectuării unor măsurători. „Am început un proces de evaluare a stocurilor de cărbune şi a calităţii cărbunelui în vederea funcţionării mai accentuate care ne aşteaptă acum în vară. Am găsit peste tot diferenţe de 2000 sau 5.000, dar aici a fost o diferenţă foarte mare. Am repetat măsurătorile, la cererea conducerii de acolo, cu reprezentanţii firmei respective şi au rezultat aceleaşi cantătăţi. Cei de la firmă au motivat că li s-a transmis să ia în considerare şi groapa aceea de doi metri. Acum nu o să mă apuc să sap. O să-i las să funcţioneze cu un grup şi dacă au 230.000 de tone va trebui să funcţioneze o lună, iar dacă au cât spun eu pot să funcţioneze doar zece zile. Ca bani, cantitatea respectivă de cărbune înseamnă în jur de două milioane de euro. Problema va fi tratată ca orice lipsă în gestiune. Domnul Bălăşoiu (n.r.- actualul director al Sucursalei Işalnţia şi fostul director general al CEO) a fost directorul general al complexului în perioada când s-au întâmplat lucrurile acestea, dar alte persoane se ocupat de înregistrarea consumurilor specifice. Dânsul primea, aşa cum primesc şi eu situaţia măsurătorilor“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul privat al CEO.

1400.000 de tone lipsă se află în groapă

Conducerea Sucursalei Işalniţa a motivat că depozitul se află pe o groapă cu o adâncime de doi metri şi că acolo s-ar afla cantitatea lipsă: „Am descoperit o lipsă în gestiune. Este vorba de o cantitate de cărbune de 140.000 de tone. Nu îi fac domnului Bălăşoiu o vină. Sub platforma betonată pe care se află depozitul de cărbune este o groapă de doi metri şi că acolo se găseşte cantitatea lipsă. În opinia mea, aşa ceva este de necrezut. Cei de acolo au motivat că nu trebuie începute măsurătorile de la nivelul solului, ci de la doi metri sub pământ. Cei de la Craiova au făcut măsurătorile cu o firmă privată, faţă de toate celălalte cariere care au topografi şi alţi specialişti. Ei spun că firma respectivă le-au dat valorile astea. Acum nu poţi să spui când ai 90.000 de tone că ai, de fapt, 230.000 de tone. Toţi ştim cum arată o grămadă de 90.000“, a menţionat Laurenţiu Ciurel. Acesta a mai precizată că problema ar fi mult mai gravă dacă se va descoperi că s-a încercat obţinerea unui preţ mai bun la energie prin falsificarea cantităţilor de cărbune: „Problema s-ar pune destul de acut doar dacă, în urma cercetărilor, consumurile specifice s-au măsluit în vederea obţinerii unui preţ mai bun pe energie. Adică, în loc să se consume o anumită cantitate, s-a declarat că s-a consumat mai puţin, ceea ce a dus la un Megawat mai ieftin, pentru a-şi vinde energia pe piaţă“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite