Includerea Ansamblului «Calea Eroilor» în patrimoniul UNESCO va fi analizată în vara anului 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta Sărutului este renumită în toată lumea
Poarta Sărutului este renumită în toată lumea

În vara anului viitor, Comitetul pentru patrimoniul mondial din cadrul UNESCO va analiza includerea Ansamblului monumental «Calea Eroilor de la Târgu Jiu între cele mai importante monumente ale lumii.

În această toamnă, specialiştii de la UNESCO vor veni la Târgu Jiu pentru a observa ansamblul creat de Brâncuşi, după care se va întocmi un raport. Josef Kovacsi, şeful secţiei de Patrimoniu Mondial din cadrul Institului Naţional al Patrimoniului, a relatat principalele etape parcurse până acum în vederea includerii operelor de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO: „A fost un colectiv larg de cercetători şi de specialişti, începând cu Institutul de Istorie a Artei, Institutul de Arhitectură, istorici, care au lucrat la acest dosar. Institutul este cel care a montat în formatul solicitat de UNESCO, dosarul respectiv. El a fost predat la sfârştul lui septembrie, într-o prima fază. Pentru a obţine primele observaţii care au şi venit în luna octombrie, iar până în 24 ianuarie, noi am rezolvat solicitările UNESCO, astfel încât dosarul a ajuns, după opinia secretariatului UNESCO, complet. Aceasta înseamnă o fază foarte importantă pentru dosar, pentru că din acel moment intră în evaluarea, însemnând că, în cursul toamnei acestui an, o să primim vizita evaluatorilor care sunt organele consultative ale UNESCO. În urma acestei vizite, ICOMOS (n.r. - Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), pentru că el va fi, probabil, organul consultativ, va face un raport către comitetul pentru patrimoniul mondial, care va fi analizat în vara anului viitor, în situaţia în care nu se solicită completări sau precizări legate de observaţiile pe care le fac dânşii în sit“.

Ansamblul «Calea Eroilor» va fi monitorizat de UNESCO 

Accederea ansamblului de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO va însemna o protecţie mai mare a operelor brâncuşiene: „În momentul în care statul român, în 1990, a acceptat Convenţia Patrimoniului Mondial, şi-a asumat şi nişte responsabilităţi. În momentul în care este de acord să înscrie un monument în patrimoniul mondial şi îl promovează în acest sens, obligaţiile pe care şi le asumă statul sunt la acest nivel. Protecţia, în afară de faptul că legislativ, în România, monumentele sunt foarte bine protejate, există şi un al doilea palier al protecţiei, cel al monitorizării de către UNESCO“, a adăugat şeful secţiei de Patrimoniu Mondial din cadrul Institului Naţional al Patrimoniului.

Ce monumente din România se mai află în patrimoniul UNESCO 

România a ratificat în 1990 „Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial, cultural şi natural" şi are în prezent şapte ansambluri înscrise pe lista patrimoniului, din care şase culturale şi unul natural: situri săteşti cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Hurezi, biserici din Moldova, centrul istoric din Sighişoara, Ansamblul bisericilor din lemn din Maramureş, fortăreţe dacice din Munţii Orăştie şi rezervaţia Biosferei Delta Dunării. 

Ansamblul „Calea Eroilor" de la Târgu Jiu se înscrie în categoria „monumente-lucrări de sculptură monumentală şi pictură" şi se află pe lista tentativă UNESCO UNESCO din anul 1991, iar din anul 2007 în Lista Patrimoniului European. Ansamblul are o valoare universală datorată geniului creator al lui Brâncuşi, părintele sculpturii moderne. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite