Cele mai indicate şi simple metode de a creşte imunitatea copiilor la începutul toamnei - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miscarea, alimentaţia sănătoasă şi somnul ţin bolile la distanţă
Miscarea, alimentaţia sănătoasă şi somnul ţin bolile la distanţă

Schimbarea temperaturii şi intrarea în colectivitate reprezintă factori de risc pentru îmbolnăvirea copilului. În aceste condiţii, imunitatea are un un rol determinant în apărarea organismului de viruşi şi germeni.

Dana Mişa Şelaru, medic specialist de medicina de familie şi lector la Asociaţia Română de Gemoterapie şi Homeopatie, ne oferă câteva sfaturi simple şi la îndemâna oricui pentru creşterea sistemului imunitar. 

Alimentaţia adecvată, cheia unei imunităţi foarte bune

Alimentaţia echilibrată şi diversificată bogată în vitamine şi minerale, are un rol decisiv la fortifierea organismului şi în apărarea de boli şi afecţiuni de sezon. „Este important ca meniul zilnic al copilului să fie cât mai diversificat, dar să cuprindă întotdeauna fructe şi legume proaspete. Recomand înlocuirea zahărului cu mierea de albine“, precizează medicul Dana Mişa Şelaru.

Alimentele bogate în vitamina C sunt recomandate pentru a menţine copilul sănătos şi puternic în faţa bolilor. De asemenea, cele care conţin vitamina D - peşte, cereale integrale sau lapte - ori iaurturile naturale, care au culturi active esenţiale pentru sistemul digestiv, sunt indicate pentru consumul zilnc. De asemenea, o sursă iportantă de minerale şi vitamine pot fi ouăle de prepeliţă.

Copilul trebuie să doarmă cu două ore înainte de miezul nopţii

Somnul este un factor important care contribuie la menţinerea sistemului imunitar. Programul de somn trebuie respectat cu sfinţenie.

Dana Mişa Şelaru recomandă ca ora la care copilul trebuie să meargă la culcare să fie cu cel puţin două ceasuri înainte de miezul nopţii:

„Copiii trebuie să fie în pat la ora 21,00 sau cel mult 22,00. Este important pentru imunitatea copilului ca programul de somn să înceapă cu cel puţin două ore înainte de miezul nopţii, pentru refacerea sistemului nervos şi o imunitate bună“.

Şi calitatea somnului contează, nu doar cantitatea. Astfel, este deosebit de important ca somnul să fie odihnitor şi liniştit. „Copilul trebuie să meargă la somn liniştit şi fericit. Nu trebuie certat şi este recomandat să nu fie create conflicte înainte de culcare“, mai adaugă Dana Mişa Şelaru.

  

Cel puţin două ore de mişcarea fizică în fiecare zi

Mişcarea fizică are un rol important la păstrarea unui sistem imunitar puternic. Conform specialiştilor, mişcarea fizică moderată, dar regulată, ajută la reducerea cu până la 30% a riscului de afecţiuni, precum răceala sau a altor afecţiuni care apar pe fondul unei imunităţi scăzute. Orice formă de mişcare fizică este binevenită pentru sănătatea copilului. „Este bine ca cel puţin două ore pe zi să fie petrecute în aer liber, care trebuie să fie cât mai curat, în parcuri, departe de zonele aglomerate“, spune medicul Dana Mişa Şelaru.

Potrivit acesteia, s-a efectuat un studiu de către specialiştii americani din care a reieşit că minorii care locuiesc la o distanţă de 200 de metri faţă de arterele aglomerate sau care învaţă în şcoli aflate la această distanţă sunt mult mai puţini afectaţi de astm bronşi

Rolul igienei în menţinerea imunităţii

Igiena are un rol important la păstrarea imunităţii. Este crucial pentru sănătatea copilului ca el să se spele ori de câte ori este nevoie, să spele fructele şi legumele pe care le mănâncă, să aibă propria veselă şi sticlă de apă la şcoală. „Copilul trebuie să respecte câteva reguli simple de igienă, pentru a fi ferit de boli. Atenţie la băgatul degetului în gură, mai ales la copiii mici. De asemenea, trebuie să se spele de fiecare dată când merg la toaletă. Ei mai uită aceste lucruri şi părinţii trebuie să le reamintească mereu pentru a le deprinde cât mai bine. Să nu uiăm de hepatita tip A, denumită boala mâinilor murdare şi care apare mai frecvent la începutul anului şcolar“, mai recomandă Dana Mişa Şelaru. 

Stabilitatea emoţională, factor important în creşterea imunităţii 

Mediul familial trebuie să fie de bună înţelegere pentru creşterea copilului într-un mod propice.

„Trebuie să asigurăm copilului un climat cât mai liniştit cu multă pace, iubire, lipsit de conflicte şi să le stimuălm încrederea de sine şi să nu le dezvoltăm frici. Stabilitatea emoţională este foarte importantă în imunitatea copilului“, mai precizează Dana Mişa Şelaru.

Reţeta pentru creşterea imunităţii

Potrivit medicului specialist, o retetă foarte simplă este pe bază de cătină şi miere de albine. „Este o reţetă simplă din produse naturale, accesibilă tuturor cu cătină, denumită ginseng-ul din Carpaţi sau ginseng-ul României şi care se prepară astfel. Se amestecă în cantităţi egale cătină şi miere de albine şi se lasă la macerat la rece, în frigider, minim zece zile. După aceea, se poate administra din compoziţia aceasta o linguriţă de trei ori pe zi, Se poate pune şi în ceraiul de dimineaţă. Este foarte eficientă pentru creşterea imunităţii“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite