Târgu-Jiu: Luiziana Bîlteanu, poliţista care a jucat fotbal în divizia A
0Timp de aproape cinci ani, a jucat fotbal în divizia A, făcând parte din echipa de fotbal feminin Pandurii Târgu-Jiu. Acum, este dispecer la Poliţia Comunitară din municipiu.
Încă de când avea şapte ani, Luiziana juca fotbal cu vecinii şi colegii de la şcoală. A copilărit în Tismana şi îşi aducea minte cu drag cum bătea mingea în curtea şcolii sau pe stradă. Era singură fată care juca fotbal, fiind mai băieţoasă din fire. A urmat Liceul Sportiv din Târgu-Jiu, profilul Handbal. „ Am făcut parte şi din echipa de handbal a liceului, dar mi-a plăcut mai mult fotbalul. M-am înscris în echipa de fotbal feminin Pandurii Târgu-Jiu la 13 ani. Făceam antrenament zilnic, aproximativ două ore. Am jucat pe postul de mijlocaş stânga, iar apoi de fundaş. Am reuşit să câştigăm Cupa României la fotbal feminin, în anul 2007, împotriva echipei din Cluj, cu scorul 5 la 4, la penalty. Am fost antrenate de Cornel Tigveanu şi Gabriel Zahiu“, spune Luiziana.
Conduce autobuze
La câteva luni după această partidă, echipa de fotbal feminin Pandurii Târgu-Jiu a fost desfiinţată, din cauza lipsei banilor. A urmat apoi admiterea la facultate, iar după primul an de studii s-a angajat în cadrul Poliţiei Comunitare, în cadrul Compartimentul Intervenţie Ordine Publică. „Am susţint examen pentru a mă angaja aici. Mi-a plăcut foarte mult, mai ales că era primul loc de muncă. Deţin permis pentru toate categoriile auto şi am condus şi autobuzul instituţiei. Îmi place foarte mult să conduc. Acum lucrez ca dispecer. Preiau apelurile telefonice, coordonez colegii în teren şi mă ocup de sesizările cetăţenilor“, mai spune poliţista comunitară. Joacă şi acum fotbal, când timpul îi permite. Astfel, alături de vecini, colegi sau prieteni, cu care se întâlneşte pe acelaşi teren din curtea şcolii de la Tismana, bate mingea exact ca pe vremea copilăriei, dar acum la un nivel profesionist.
Ce contează cel mai mult la locul de muncă?
Meseria de poliţist comunitar prespune, în primul rând, o muncă în echipă. Se bazează pe respect şi înţelegere, fără de care nu am reuşi să ducem la capăt misiunile. Sprijinul şefilor este de asemenea foarte important, pentru că ei sunt cei care ne coordonează.
Cât de mult îţi lipseşte echipa de fotbal feminin?
Îmi lipseşte foarte mult echipa de fotbal feminin. Dacă s-ar înfiinţa din nou, nu aş ezita să mă înscriu. Din păcate, nu s-a dat niciun semn că echipa ar putea fi reînfiinţată. Aş fi vrut să mă înscriu la o altă echipă din alt oraş, dar mi-ar fi fost destul de greu să fiu departe de casă, de familie şi de prieteni.