Târgu-Jiu: Eduard Vamvu, naistul care a învăţat să cânte singur
0De doi ani este înscris la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi a învăţat să cânte la două instrumente muzicale: fluier şi nai. Vrea să ajungă un naist celebru.
Ce îi place: Muzica, natura şi fotbalul. Adoră să deseneze peisaje, flori, portrete. A desenat chiar şi portretul mamei. Adoră filmele cu samurai. De asemenea, se simte bine când citeşte. Poveştile de Petre Ispirescu şi Ion Creangă l-au impresionat cel mai mult.
Ce nu-i place: Să se laude. Nu suportă cearta, urăşte copiii răi. Nu agreează persoanele care sunt violente cu animalele.
Ai vreun naist preferat?
Da, îmi place Gheorghe Zamfir, iar la fluier îl prefer pe Gelu Voicu.
Îşi doreşti să cânţi şi la alte instrumente?
Îmi doresc tare mult să învăţ să cânt şi la alte instrumente cum ar fi taragotul şi clarinetul. Îmi place pentru că generează sunetele cele mai plăcute.
Eduard Vamvu locuişte alături de părinţi în comuna Crasna, satul Cărpiniş, şi este înscris la şcoala generală din sat. Băieţelul povesteşte cum a început el să cânte pe la vârsta de cinci ani. „Învăţam multe cântece chiar de la televizor. Îmi plăceau foarte mult emisiunile de muzică populară şi am început să cânt prin casă. Bunicul meu mă aprecia şi, odată, mi-a făcut cadou un fluier“, spune Edi, aşa cum îl alintă părinţii.
Sorcova, prima melodie
Talentul îl moşteneşte de la mama sa, care a cântat pe timpul şcolii la fluier. „Mama m-a învăţat să cânt la fluier. Prima melodie pe care am învăţat-o a fost Sorcova. M-am rugat de părinţii mei să mă dea la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, la nai şi fluier. Împreună cu un prieten al meu făceam săptămânal naveta la Târgu-Jiu. Domnul Ion Lianu, profesor la fluier, m-a învăţat multe cântece, prima melodie a fost Haţegana, după care am cântat Hăulita. La nai am învăţat cu profesorul Ştefan Popescu. Este foarte blând şi are răbdare cu noi“, îşi aminteşte Eduard.
Iubeşte naiul
Acum este în anul II la Şcoala Populară de Artă şi a învăţat până acum peste 20 de melodii la nai, iar la fluier 12 melodii. La fluier cel mai mult îi place să cânte Ungurica şi Ciuleandra, iar la nai Floare de Mălin.
Iubeşte foarte mult naiul şi profesorii care îl iniţiază. Edi s-a înscris şi la Dansuri Populare, tot în cadrul Şcolii Populare de Artă. Ştie să joace opt dansuri, printre care troaca, rustemul, bordeiaşul, bulgăreasca, alunelul, hora de mână şi sărbe. Vecinii sunt foarte încântaţi de Edi. De multe ori ia naiul şi fluierul şi fuge prin grădini ca să cânte. De curând, Edi a fost invitat, alături de colegii lui, la o emisiune de muzică populară la un post de televiziune cunoscut pe plan naţional. A participat la numeroase serbări şcolare concursuri şi evenimente culturale. Îi place să recite poezii de Mihai Eminescu, George Coşbuc şi Vasile Alecsandri. La sfârşitul clasei I învăţătoarea a oferit băieţelului diplomă pentru cel mai bun cititor al anului.
Olimpic al cunoaşterii
Edi este extrem de activ şi harnic, iar părinţii sunt foarte mulţumţi de el. A participat, în cadrul şcolii din Crasna, la concursul intitulat „Olimpicii cunoaşterii“, la română şi matematică. La limba română a obţinut locul I, iar la matematică locul III. Micul naist este pasionat şi de pictură. Este în anul I la cursuri în cadrul Şcolii Populare de Artă, având-o ca profesor coordonator pe Daciana Ugureanu. Are zeci de desene pictate de el însuşi, pereţii claselor fiind decoraţi cu propriile creaţii.
Visul lui Eduard este să devină un naist celebru. „Îmi doresc să ajung un mare artist. Vreau să fiu cel mai bun naist din lume“, încheie Eduard Vamvu.