Târgu-Jiu: Portret/A venit în Târgu-Jiu pentru a deveni general
0S-a născut în Sighetul Marmaţiei, dar a venit în Târgu-Jiu pentru a-şi urma visul de mic copil, acela de a deveni general de armată. I-a plăcut armata şi visul lui a fost să ajungă general.
La vârsta de 15 ani a plecat din Sighetul Marmaţiei şi a intrat la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc, pe care l-a absolvit în anul 1971 cu diplomă de merit. „Am fost un tip milităros şi mi-a plăcut disciplina, iar de aceea am ales cariera militară, cu toate că tatăl meu dorea să mă fac miliţian ca şi el. În liceu am dus o viaţă plină de restricţii. Am citit biblioteci de cărţi în liceu. Aveam cheia de la bibliotecă şi seara mergeam şi citeam până la trei dimineaţa, în timp ce colegii mei dormeau“, ne spune Teodor Pop-Manta. Apoi a dat examen şi a reuşit să intre la Şcoala Militară de Ofiţeri de Rachete şi Artiliere Antiaeriană din Braşov. La încheierea şcolii a avut posibilitatea să fie repartizat la o unitate militară din Bucureşti, pe o funcţie de maior, dar a refuzat: „Am terminat Şcoala militară cu media 9,50 şi am avut posibilitatea ca, în funcţie de medii, să ne alegem garnizoana. Am fost repartizat la Bucureşti, dar eu am vrut la Cluj, iar, când am ieşit afară din sală, am dat cu cascheta de pământ. Puteam să mă duc la Bucureşti, la unitatea Mihai Bravu, pe funcţia de maior, dar am refuzat în detrimentul celei de locotonent la Cluj“.
A ales unitatea militară din Târgu-Jiu
La unitatea militară din Cluj a ajuns până la funcţia de comandant de pluton şi de batalion. În anul 1980 s-a înscris la Academia de Înalte Studii Militare, iar la final a avut din nou de ales între mai multe unităţi militare şi a decis să vină la Târgu-Jiu. „La terminarea Academiei am fost pus din nou în situaţia să aleg din tabelul cu repartiţiile. Am ales să vin la Târgu-Jiu în funcţia de şef de stat major de regiment, pentru că visul meu era să ajung general şi pentru asta trebuia să merg în garnizoane şi să ocup funcţii înalte“, ne povesteşte generalul Pop-Manta.
A ajuns general şi s-a pensionat în acelaşi timp
După patru ani i s-a propus o nouă funcţie, cea de comandant al Detaşamentului de Rachete Antiaeriană din Craiova. „Am participat la o acţiune de trageri reale de luptă la poligonul din Astrahan din fosta URSS, şi detaşamentul din Craiova a fost declarat cel mai bun dintre unităţile ţărilor Tratatului de la Varşovia“, explică generalul. În anul 1988 a revenit la Târgu-Jiu în funcţia de şef de stat major de brigadă , prim locţiitor al comandantului Brigăzii şi Garnizoanei Târgu-Jiu. În timpul Revoluţiei din decembrie ’89 a coordonat toate operaţiunile militare din Gorj, care a fost unul dintre puţinele judeţe din ţară în care nu a murit nimeni. Teodor Pop-Manta a mai ocupat funcţiile de comandant de regiment şi de brigadă la Târgu-Jiu. În anul 2001, ca să rămână în armata, acesta trebuia să meargă în Bucureşti pe o funcţie înaltă, dar a urât dintotdeauna capitala şi a decis să se pensioneze. Interesant este că decretul prin care a fost înaintat la gradul de general a fost semnat în acelaşi timp cu decizia de pensionare.
Întrebări şi răspunsuri
A fost greu să ajungeţi general?
T.P.M.: Foarte greu, pentru că a trebuit să mă mut dintr-o unitate militară în alta şi a fost foarte dificil pentru că a trebuit să mă adaptez de fiecare dată la o lume nouă. Din cei 260 de absolvenţi ai Liceului Militar, doar cinci au ajuns până la gradul de general.
Nu aţi primit oferte de a desfăşura o altă activitate după ce v-aţi pensionat?
Am primit foarte multe oferte din partea unor partide a intra în politică. Reprezentanţii unui partid chiar m-au rugat să candidez la funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu. Nu m-a interesat să intru în politică şi nici să candidez pentru vreo funcţie. Mi s-a oferit şi o funcţie de director la una dintre cele mai mari societăţi din Gorj. Am refuzat, pentru că am dorit să mă dedic familiei.