Parada Babel, în această seară, la Babel Fast 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Babel Fasst 2017. Programul de vineri
Babel Fasst 2017. Programul de vineri

Babel Fasst 2017 începe, vineri, cu un spectacol care face legătura între două lumi: lumea copilăriei şi cea a aşa-zişilor oameni mari: Pasărea de foc, o producţie bazată pe muzica lui Igor Stravinsky.

Toţi spectatorii din Sala Mare sunt invitaţi apoi în stradă, începând cu orele 21:00, la Parada Babel, o explozie de sunet şi culoare care porneşte din Parcul Chindia, din zona Teatrului de Vară, şi va ajunge la Teatru, străbătând Calea Domnească, Bulevardul Mircea cel Bătrân şi Carol I. 

Vineri, 2 iunie

19:00 – Sala Mare, Pasărea de Foc, un spectacol de Irina Niculescu, bazat pe muzica lui Igor Stravinsky, Teatrul Tony Bulandra; 50 min.

21:00 – Parada BABEL, ruta: Parcul Chindia (Teatrul de Vară) – Calea Domnească – Bld. Mircea cel Bătrân – Bld. Carol I – Teatrul Tony Bulandra; 1h

22:00 –  Exterior Teatru, Disimulare (acrobaţie), Serious Clown / Sasha Krohn Productions, Australia / Germania; 1h

Foaier, Pinned BABEL, expoziţie de fotografie Augustina Iohan (pe perioada festivalului)

CONCEPT

Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgovişte, BABEL, s-a născut din dorinţa de a reda oraşului aura pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost reşedinţa domnească a Ţării Româneşti şi a reprezentat un reper politic, economic şi cultural.

babel fast 2017

Mitul biblic al turnului Babel capătă înţelesul dorinţei omului de a cunoaşte Absolutul, de a atinge perfecţiunea din care el însuşi este o „bucăţică”. Totodată, Babel este momentul zero al diversităţii. Babel-ul teatral şi artistic este un mod de a atinge Cerul nu printr-o construcţie din cărămidă sau din betonul care a devenit principalul mediu înconjurător, ci prin ceva mult mai trainic: prin comuniune sufletească. Exprimarea artistică este limba sufletului în al cărei dicţionar apar mereu noi şi noi cuvinte.

F.A.S.T cuprinde atât neologismele artistice, dar păstrează şi dulci arhaisme. FAST are şi el dublu sens, îmbogăţind semnificaţia cuvântului „Babel”. În engleză înseamnă repede, aşa cum se construia turnul, aşa cum se scurg clipele, aşa cum este ritmul societăţii actuale, mereu pe „fast forward”. În plus, fast-ul cultural îmbracă Teatrul „Tony Bulandra” pe întreaga perioadă a desfăşurării festivalului. Este acel tip de fast (a se citi fie „strălucire”, fie „repede”) cât să îi determine pe spectatori, pe participanţi, pe invitaţi şi, nu în ultimul rând pe organizatori, să-i spună clipei: „Zăboveşte încă, eşti atât de frumoasă!”

Elementul care uneşte şi face ca toate manifestările artistice să conveargă este tema dată fiecărei ediţii.

Tema ediţiei din 2017 este SUNETUL.

Suntem în epoca vitezei. Trăim înconjuraţi de alarme: cea de la telefon, de la memento, de la maşină, claxoane, sirene… toate ne imprimă un ritm trepidant, dar şi sincopat.

Viteza sunetului este, după viteza luminii, a doua cea mai mare din univers. Dacă lumina se lasă mai greu prinsă (panouri solare sau fotografie), sunetul este mai exploatat. Alegem acest cuvânt pentru că ne gândim la toate mesajele subliminale conţinute de diverse reclame, la sunete care induc anumite stări sau gânduri, la muzica din prezent.

Sunetul e vocea naturii.

Şi Cuvântul e sunet.

Îl rosteşti.

Îl auzi.

Îl şopteşti.

Îl ţipi.

Acestea sunt nuanţe. Dar Cuvântul e sunet.

Sunetul e un altfel de Cuvânt.

Aşa numitele „necuvântătoare” cuvântă prin sunet.

Aşadar, o altă mare piesă din componenţa teatrului este Sunetul. Când toate replicile s-au epuizat, mai rămâne una eternă: liniştea. Care e tot sunet. O auzi ţiuind, dacă nu o va fi întrerupând ropotul aplauzelor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite