Modalităţi la îndemână pentru a scăpa de dăunătorii din grădină în mod natural, fără chimicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mana la roşii apare atunci când frunzele de tomate sunt umede pe durate lungi, în condiţii de temperatură de 15-18°C pericolul de infecţie fiind maxim.
Mana la roşii apare atunci când frunzele de tomate sunt umede pe durate lungi, în condiţii de temperatură de 15-18°C pericolul de infecţie fiind maxim.

În piaţă sau la supermarketuri sunt căutate din ce în ce mai des legumele şi fructele care au fost ferite de chimicale. Preţul mai ridicat decât al produselor „stropite“ reprezintă o problemă pentru mulţi cumpărători. Chiar şi-aşa, protecţia plantelor fără chimicale rămâne de interes pentru majoritatea pomicultorilor şi a legumicultorilor, datorită cererii tot mai mari a produselor ecologice.

S-a dovedit de-a lungul anilor că natura ne pune la dispoziţie o serie de soluţii utile, de la ceaiuri din plante la garduri vii pentru protecţie. Chiar şi produsele animale ne pot fi de folos în grădină.

Una dintre cele mai răspândite boli ciuperci care atacă legumele din grădină este ciuperca manei (numită ştiinţific Phytophthora infestans) .

Mana la roşii apare atunci când frunzele de tomate sunt umede pe durate lungi, în condiţii de temperatură de 15-18°C pericolul de infecţie fiind maxim. Ciuperca atacă toate organele aeriene ale plantei. Atacul se manifestă întâi la nivelul frunzelor, pe care apar pete galbene, apoi brune, având pe partea inferioară un praf albicios. Urmează afectarea roşiilor, sub forma unor pete mari, brun-deschise, care colonizează tot fructul, provocând la final putrezirea. Pe lângă soluţiile obişnuite de stropit, ce pot fi cumpărate de la magazinele de specialitate, mulţi agricultori stropesc roşiile cu lapte. S-a observat că aplicarea săptămânală pe culturile roşii şi chiar de castraveţi, dovlecei, pepeni şi viţă-de-vie a unei soluţii de 10-20% lapte şi 90-80% apă, dă rezultate mai bune decât tratamentul cu fungicide.

image

Iepurii pot fi ţinuţi la distanţă prin împrejmuirea plantaţiilor cu gard de plasă de sârmă cu ochiuri de 5 cm îngropată 10 – 15 în sol, perdea de protecţie în interiorul gardului din cătină albă, păducel, porumbar cu spini agresivi, învelirea trunchiului cu coceni, folie de plastic, nuiele sau plasă contra rozătoarelor. Mai pot fi unse trunchiurile cu Cervacol Extra RB, soluţie de var în amestec cu balegă de porc sau cu untură de porc, scrie agrointel.ro

Speciile forestire precum gorun, stejar, fag, tei sau carpen pot fi salvate din calea insectei cotarul verde prin benzi cleioase late de 15 – 20 cm montate în septembrie în partea de sus a trunchiului pentru a opri femelele să urce în coroană pentru depunerea ouălor, eliminarea ramurilor crescute mai jos de 30 cm de la sol, săpat pomii la proiecţia coroanei, vara, la adâncime de 10 – 15 cm pentru distrugerea pupelor de cotar aflate aici sau plasarea găinilor printre pomi primăvara şi toamna pentru a consuma insectele.

Păduchii de plante sau afidele pot fi alungaţi cu ceai de rubarbă, ceai de tutun, soluţia de hrean, soluţia de coji de citrice, ceai de coada şoricelului, ceai de coriandru, ceai de frunze de soc sau ceai de pelin.

De asemenea, acarienii pot fi combătuţi cu preparate din usturoi, hrean, rubarbă, coriandru, săpun sau detergent de vase.

Celebrul gândac de Colorado este ţinut la distantă de tomate, cartofi sau vinete prin intercalarea după fiecare 4 rânduri de cultură a unui rând de crizanteme, busuioc, cimbru, măghiran sau crăiţe.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite