FOTO Apă de băut direct din gârlă, la Fieni: „M-am trezit într-o zi cu nişte gunoaie urâte în cană”
0Locuitorii din zona de nord a judeţului Dâmboviţa consumă apă direct din gârlă. Acuzaţia este lansată de un fost angajat al Companiei de Apă Târgovişte - Dâmboviţa, care spune că în urma unei defecţiuni la pompa de apă, dar şi din cauza faptului că sursa de apă Gâlma s-a colmatat, conducta principală este alimentată direct din apa de munte, fără să fie filtrată sau tratată în vreun fel.
Problema a fost semnalată în zona Gâlma, acolo unde se captează apă atât din gârlă, cât şi din punctul „Răteiu”. Aproape 18.000 de oameni din Moroieni, Fieni, Pucioasa, Pietroşiţa ş Moţăieni beau apă zilnic din acest bazin.
“Acolo ar trebui să fie izvoarele care sunt colmatate, iar apa vine din gârlă. Apa de aici ajunge în cinci localităţi, printre care şi un oraş. Nu e normal aşa ceva. Omul de rând nu ştie. El plăteşte o grămadă de
bani
pe apa asta, care ar fi trebuit să fie cotată ca apă industrială nu ca apă potabilă. Nu am crezut până nu am venit aici să văd despre ce este vorba. Cei de la Compania de Apă au ales metoda cea mai simplă. În loc să schimbe pompa sau să decolmateze isvoarele, au ales să bage apa din râu, direct în bazin. Riscurile sunt foarte mari pentru populaţie. Aţi văzut cum arată apa: plină de spumă, de detergenţi, sunt întreprinderi în amonte de acest punct de captare apei. Când lucram eu la Companie, se făceau
analize
ale apei zilnic”, spune Gheorghe Zariroiu, fost angajat al Companiei de Apă.
Oamenii au făcut sesizări la Poliţia Fieni, la DSP Dâmboviţa, la Agenţia Naţională Apele Române şi la Garda de Mediu. Până acum însă, nu s-a schimbat nimic.
Situaţia trenează de mai bine de trei luni, timp în care oamenii au simţit diferenţa de la robinet. Apa are miros şi pe deasupra, apometrele li se înfundă cu nisip.
“Vine apa direct din gârlă, cu gunoaie. M-am trezit într-o zi cu nişte gunoaie urâte în cană”, spune o locatară.
“Mi s-a înfundat apometrul pentru că a venit apa cu frunze. Aia nu mai e apă potabilă. Noi mai folosim apă, ce să facem? Ne treuie pentru spălat, pentru mâncare, dar să ştiţi că e în pericol viaţa noastră”, mai spun oamenii.
Nicio problemă?!
La Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa, lucrurile par să fie în regulă, mai ales pentru că, spun reprezentanţii ei, calitatea apei este verificată în fiecare zi.
“În zona Gâlma, apa din gârlă se utilizează numai pentru spălări. Apa potabilă este preluată din surse verificate, controlate, fie din munte, fie din sursa Răteiu şi dintr-un puţ care este în funcţiune. Deocamdată suntem, din punctul de vedere al debitului, în limite normale. Caliltatea apei este sub control. Noi controlăm apa zilnic”, ne-a declarat ing. Dorin Staicu, director Companie de Apă.
Ţuţuianu spune că sunt probleme mari!
Nu de aceeaşi părere este şi şeful Consiliului Judeţean Dâmboviţa, care are în subordine Compania de Apă şi care spune că în tot judeţul, calitatea apei lasă de dorit.
“Sunt probleme cu calitatea apei, nu doar la Fieni, la Găeşti mergeţi şi veţi vedea că sunt probeleme majore. Domnul director spune că nu are nicio problemă. Da, o monitorizează. Eu spun că sunt probleme”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJ Dâmboviţa.
O echipă de specialişti de la DSP Dâmboviţa va urmări dacă apa reprezintă un pericol pentru locuitorii din nordul judeţului Dâmboviţa. Şi şeful de la Consiliul Judeţean a anunţat că se va interesa de problemă, pentru a vedea dacă într-adevar, oamenii chiar beau apă din gârlă.
PE ACEEAŞI TEMĂ: