Fabrica de maşini de spălat Arctic va dubla numărul de angajaţi din comuna Ulmi. “E mare lucru pentru noi”
0Al doilea cel mai mare angajator din Dâmboviţa, după Spitalul Judeţean, Arctic, va deschide la Ulmi o linie de producţie de maşini de spălat rufe şi vase. Odată cu investiţia se vor crea şi 2.500 noi locuri de muncă. Anul trecut, Arctic a atins pragul de 25 de milioane de frigidere produse la fabrica din Găeşti, în 45 de ani de activitate în România.
Gigantul truc a înaintat discuţiile cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa. În acest sens, concernului turc a solicitat emiterea certificatului de urbanism.
Arctic a cumpărat de la persoane fizice patru louri de teren însumând 75 de hectare, pe care va construi viitoarea fabrică. Investiţia în teren s-a ridicat peste 750.000 de euro. Terenurile se află aproape de Drumul Naţional 71, care leagă Târgovişte de Bucureşti. Nu se cunoaşte, deocamdată, valoarea totală a investiţiei, însă aceasta este, cu siguranţă, de ordinul milioanelor de euro.
Firma ar putea angaja 2.500 de oameni pentru punctul de lucru din Ulmi
Potrivit autorităţilor judeţene, Arctic a solicitat emiterea certifiatului de urbansim pentru “construire unitate de producţie pentru maşini de spălat rufe şi spălat vase, depozit produse finite, laboratoare, birouri, o cantină, platforme acoperite, parcări tiruri, parcări autoturisme, cabină poartă, alei carosabile şi pietonale, împrejmuire, branşamente, utilităţi şi organizare de şantier”.
“Suprafaţa de teren este de 75 de hectare. Au contract de vânzare cumpărare. În maxim 30 de zile vor avea certificatul de urbanism, dar eu cred că săptămâna viitoare e gata. Ei vor fi obligaţi să pregătească documentaţi tehnică. O să mai dureze puţin până se vor apuca de construit, pentru că terenul este extravilan şi vor avea nevoie de un Plan Urbanistic Zonal pentru introducerea lui în intravilan. După asta urmează obţinerea avizelor şi autorizaţia de construcţie”, ne-a spus Ovidiu Tonea, şef Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul CJ Dâmboviţa.
“E mare lucru pentru noi”
Viitoarea investiţie este aşteptată de autorităţile locale, care spun că numărul angajaţilor din comuna Ulmi s-ar dubla odată cu venirea gigantului turc.
“Deja sunt la stadiul de certificat de urbanism. Din momentul în care au alipirea făcută, avizele şi autorizaţia de construire pot începe treaba. Părerea mea este în primăvară e posibil să înceapă investiţia. E mare lucru pentru noi cu atâtea persoane angajate. Şi-aşa avem o comuna de invidiat. Şi Târgovişte vrea să ne ciuntească din teren şi ne judecăm cu ei pe o suprafaţă de 600 de hectare. Se va dezvolta foarte mult comuna Ulmi, care e la periferia oraşului Târgovişte. La nivelul comunei avem în jur de 2.000 de salariaţi. Practic, numărul lor s-ar dubla cu venirea Arctic”, ne-a spus primarul din Ulmi, Nicolae Vărzaru.
Cine este Arctic
Arctic, parte a grupului turc Arçelik , este una dintre cele mai puternice şi performante companii din România, a atins pragul de 25 de milioane de frigidere produse la fabrica Găeşti, în 45 de ani de activitate în România. Fabrica de la Găeşti are o capacitate de producţie de 2,6 milioane de unităţi pe an şi furnizează produse la standarde înalte de calitate, complexitate şi siguranţă, în linie cu standardele internaţionale.
Potrivit cifrelor oficiale, compania şi-a menţinut de-a lungul timpului poziţia de lider pe piaţa românească de electrocasnice, cu o cotă de piaţă de 35%, devenind unul dintre cei mai importanţi exportatori români. Aproape 90% din producţia de la Găeşti este exportată în peste 60 de ţări.
Din 2002, Arçelik a investit în Arctic peste 110 milioane de euro în noi tehnologii, în sisteme moderne de management al producţiei şi în creşterea capacităţii de producţie. În 2013, Arctic a deschis o nouă linie de producţie şi a extins capacitatea de producţie cu 25% în cadrul fabricii din Găeşti, cu o investiţie de 21,9 milioane de euro.
În România, în fiecare minut este vândut un produs Arctic, iar 80% dintre familiile din România au cel puţin un produs Arctic în locuinţele lor. Arctic are peste 3.000 de angajaţi în fabriaca de la Găeşti, judeţul Dâmboviţa şi a avut o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro în 2014.