Evaluare Naţională 2016. „E greu să iei 10 la română fiindcă totul e interpretabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Şcolii Coressi din Târgovişte s-au declarat mulţumiţi de subiectele care pe care le-au avut de rezolvat la Evaluare Naţională 2016. Au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de poezia „Salcâmi” de A.E. Baconsky, dar şi de făcut o compunere despre o întâmplare dintr-o staţiune.

EVALUARE NAŢIONALA 2016. Părinţii au aşteptat cu sufletul la gură ieşirea elevilor din sălile de examen. „Eu am speranţa că s-a concetrat foarte bine la acest examen şi că a dat tot ce a avut mai bun. De pregătit eu spun că s-a pregătit foarte bine la Şcoala Coresi. Ar vrea să urmeze Colegiul Carabella”, ne-a spus Graţiela Popescu, mama unuia dintre elevii care au dat examenul la Târgovişte.

image

EVALUARE NAŢIONALA 2016. “A fost uşor” 

Cei mai mulţi dintre elevii cu care am stat de vorbă s-au declarat mulţumiţi de subiecte şi au spus că vor lua o notă mare.

“A trebuit să argumentăm o operă lirică. Mie mi s-a părut uşor, chiar am picat pe subiect. Cred că voi lua în jur de 10, sper. Aş vrea să intru la Carabella, pe profil mate-info”, a spus Adrian Şerban. 

image

“Am avut emoţii, dar a fost bine. Cred că voi lua 9.50. M-am pregătit că m-am pregătit încă din clasa a v-a pentru acest examen, care este primul hop în viaţă, pe care sper să îl trec cu brio”, a spus Darius Costin.

EVALUARE NAŢIONALA 2016. „E greu să iei 10 la română” 

Profesoara de limba română, Niculina Stan, de la Şcola Coressi din Târgovişte, spune că materia pe care o predă a devenit mai grea decât matematica, acolo unde poţi lua mai uşor 10.

image


“Nu s-a schimbat nimic în programă. Examenul de anul acesta este diferit faţă de anii trecuţi doar pentru că se corectează în alte judeţe. Dezavantaj nu ar avea de ce să fie, avantaj nici atât. E un fapt normal. Elevii mei au învăţat şi nu este atât de greu să trateze toate subiectele. La română e mai greu decât la matematică. Aşa a devenit limba română. Se descoperă dacă limbajul are sincope. E greu să iei 10 la română pentru că totul e interpretabil. Sunt două compuneri. La matematică, în schimb, e mai uşor pentru că e ştiinţă exactă”, a spus cadrul didactic.

Aceştia au avut şi de făcut o compunere, reală sau imaginară, privind o întâmplare dintr-o staţiune.

image
image

120 de minute pentru rezolvarea subiectelor

Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise, iar supravegherea copiilor este asigurată, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.

Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor.

Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă. „Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă”, anunţă oficialii Ministerului Educaţiei.

În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit.

Fără ghiozdane în sălile de examen

Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete . De asemenea, nu au voie să aibă asupra lor manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate sau ciorne sau care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„În vederea semnalării eventualelor disfuncţionalităţi apărute în derularea acestui examen, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia publicului, începând de luni, 27 iunie, linia TEL VERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit). Linia telefonică  va fi disponibilă zilnic, între orele 8-17. De asemenea, poate fi utilizată în acelaşi scop şi adresa de email examene@edu.gov.ro”, arată oficialii Ministerului Educaţiei.

Calendar Evaluarea Naţională 2016
 
27 iunie 2016 – Limba şi literatura română
28 iunie 2016 – Limba şi Literatura maternă
29 iunie 2016 – Matematică
1 iulie 2016 – Afişarea primelor rezultate, până la ora 16:00 şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00 – 20:00
2-4 iulie 2016 – Rezolvarea contestaţiilor
5 iulie 2016 – Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
 
Repartizarea computerizată şi înscrierea la liceu

În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere şi tot în această perioadă fişele vor fi introdse în baza de date computerizată. Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa  lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate. Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite