Casele locuitorilor din Pucheni riscă să fie înghiţite de pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dealurile o iau la vale în fiecare zi cu aproximativ 10 metri, fondurile necesare reparării drumului, ridicându-se la câteva milioane de euro.Alte 7 localităţi dâmboviţene sunt afectate de alunecări de teren, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din ultima perioadă, sute de gospodării fiind în pericol de a pierde contactul cu lumea

Peste 2500 de locuitori din Pucheni dorm cu teamă în fiecare noapte, de frică să nu se dărâme casele pe ei. O porţiune de aproximativ doi kilometri pătraţi înaintează văzând cu ochii, iar autorităţile stau cu mâinile în sân pentru că nu pot face absolut nimic până nu se va opri alunecarea de teren. DJ 724 Malu cu Flori – Pucheni este total impracticabil, iar faliile alunecărilor de teren au blocat pârâul Valea Largă, apa deversând peste pământul rezultat din alunecări.

Cetăţenii din zona afectată de alunecări de teren au primit, ieri, pâine şi apă potabilă din partea Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa. Voluntarii au fost sprijiniţi în această acţiune de pompieri şi jandarmi.

Situaţia este extrem de dificilă pentru persoanele care necesită îngrijiri medicale. O fată, operată de apendicită în urmă cu o lună şi careia i s-a făcut rău, a fost luată pe braţe de părinţi pentru a fi trecută peste zona în care terenul a luat-o la vale după care au urcat-o într-o ambulanţă şi transportată la Târgovişte.

Primul ministru i-a vizitat pe localnici şi le-a promis ajutor guvernamental

Autorităţile dâmboviţene caută, astazi, soluţii de oprire a alunecării de teren din zona Pucheni. Un elicopter al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în care s-au aflat şase specialişti geologi şi ingineri de la Facultatea de Construcţii Bucureşti, a survolat zona. Specialiştii încearcă să găsească o formă de stabilizare a malului.
Ieri, s-a convenit cu premierul Emil Boc să se deblocheze urgent Fondul Naţional de Mediu pentru a se putea demara cât mai curând lucrările de refacere a drumului, dar acestea pot dura şi un an de zile. Filiala de Cruce Roşie va primi fonduri pentru a le duce localnicilor apă şi pâine, în condiţiile în care pânza freatică a fost compromisă, iar apa poate fi infestată. De asemenea, Crucea Roşie Dâmboviţa face un apel către sponsori, să vină în ajutorul persoanelor vulnerabile din zonele afectate de recentele calamităţi naturale.

Risc de alunecări în alte şapte localităţi

Mai există risc de alunecări de teren similare la Râul Alb, Runcu, Văleni şi chiar Mănăstirea Dealu. Alte şapte localităţi dâmboviţene sunt afectate de alunecări de teren, din cauza condiţiilor meteorologige nefavorabile din ultima perioadă. Potrivit raportărilor centralizate la Instituţia Prefectului Dâmboviţa, probleme se înregistrează la Valea Lungă, Iedera, Vişineşti, Bezdead, Moţăieni, Ocniţa şi Perşinari.

În această dimineaţă, mai multe obiective de infrastructură au fost afectate de alunecări de teren. 160 de gospodării riscă să rămână izolate, la Valea Lungă. Este vorba despre DC 10, afectat în 3 locuri, despre DC „Gordun”, avariat în două puncte, despre DC 8 din satul Ştubeie (unde s-au produs erodări de maluri pe pârâul Tisa) şi despre podurile care fac legătura cu cătunele Runcu şi Frasin. Potrivit autorităţilor locale, în satul Izvoru, o locuinţă aflată pe malul pârâului Şuviţa este în pericol de a se prăbuşi.



Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite