Aplicaţia câştigătoare la concursul de microrobotică din Seattle, prezentată publicului în cadrul "Nopţii cercetătorilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul evenimentului ”Noaptea Cercetătorilor”, echipa Universităţii „Valahia” a realizat demonstraţii interactive pentru una din probele concursului
În cadrul evenimentului ”Noaptea Cercetătorilor”, echipa Universităţii „Valahia” a realizat demonstraţii interactive pentru una din probele concursului

Sistemul microrobotic inovant al Universităţii „Valahia” din Târgovişte a fost prezentat publicului vineri, 25 septembrie 2015, în Piaţa Universităţii din  Bucureşti, în cadrul ”Nopţii Cercetătorilor”, eveniment organizat simultan în peste 300 de oraşe din Europa. Acest eveniment anual caută să prezinte universul cercetării prin metode atractive şi interactive.

În luna mai a acestui an o echipă de tineri cercetători şi studenţi români a obţinut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferinţe internaţionale de robotică şi automatică, ICRA2015, desfăşurată la Seattle. Competiţia a fost dedicată roboticii de precizie la scară micrometrică şi a reunit universităţi şi centre de cercetare din întreaga lume.

microrobot uvt

Concursul a avut loc în perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle, USA şi a fost organizat în cadrul ICRA 2015 (International Conference Robotics and Automation), cel mai mare eveniment anual din domeniul roboticii, care a reunit 2700 de participanţi. Manifestarea s-a desfăşurat sub egida institutului IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) şi a Societăţii de micro şi nanorobotică (RAS-MNRA). Obiectivele acestui concurs de microrobotică au constat în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale şi nanotehnologiilor. Applicaţiile vizează domeniul biomedical, cum ar fi manipularea şi sortarea de celule, chirurgia minim invazivă, sau asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică. 

microrobot uvt

 În cadrul evenimentului ”Noaptea Cercetătorilor”, echipa Universităţii „Valahia” a realizat demonstraţii interactive pentru una din probele concursului, anume introducerea unor micro-componente într-un micro-canal de dimensiune sub-milimetrică cu ajutorul microrobotului realizat. De asemenea, au experimentat diverse jocuri interactive cu microrobotul, pentru vizitatorii de toate vârstele. Câştigătorii concursurilor de manipulare a microrobotului au fost recompensaţi cu diverse premii constând în piese unicat realizate la faţa locului, cu imprimante 3D. 

Roboţelul care s-a „născut“ la Târgovişte poate fi folosit în soluţii inovative la scară mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale (manipulare şi sortare de celule, chirurgie minim invazivă) şi microtehnologiilor (asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică).

microrobot tgv

Toate componentele, create în laborator

Din echipa de cercetare fac parte patru membri: doi profesori – Florin Dragomir şi Ivan Alexandru – şi doi studenţi – Valentin Gurgu şi Nicolae Gabriel Rădulescu.  Cu toţii au lucrat aproape doi ani fără întrerupere, iar costurile mici cu care s-a creat robotul s-au datorat faptului că toate componentele de care aveau nevoie au fost create în laborator, de ei. 

image

„A fost destul de greu. Am lucrat până noaptea târziu. Eu m-am ocupat cu partea de electronică parţial şi în mare parte cu proiectarea subelementelor mecanice, micromecanice, asamblarea lor, testarea, verificarea, corectarea diverselor erori şi cu echipamentele cu care am operat. În momentul acesta nu mai există aşa ceva la noi în ţară“, a spus Valentin Gurgu, student. 

Robotul se poate vedea doar la microscop. „Ca să realizăm acest roboţel am proiectat o maşinărie care este capabilă de a tăia astfel de obiecte mici. Am obţinut asta cu ajutorul unei maşini cu fir diamantat, la 120 de microni în diametru. Şi această maşină a fost făcută de noi. Puteam să o şi cumpărăm, dar costa 10.000 de euro. Am făcut-o din nimicuri şi cred că ne-a costat 500 de lei“, a mărturisit Valentin. 

image

Partea de software, de care s-a ocupat Nicolae Gabriel Rădulescu, a fost şi ea extrem de importantă. „Aportul meu la acest proiect a fost pe partea de electronică şi mecanică, pentru componente, pentru placă şi pentru software, pentru că sunt mai multe etape ale concursului. În prima, roboţelul se controlează automat, noi nu intervenim, dar este o probă în care noi trebuie să controlăm manual roboţelul. Este o probă de microasamblare. Pentru aceasta avem un joystick, care avea nevoie de un soft separat. În afara camerei web şi a monitorului, absolut totul este construit în laborator. Totul pare cumpărat, dar sunt făcute de noi şi arată bine“, se mândreşte Nicolae Gabriel Rădulescu. 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Studenţii şi profesorii din Târgovişte au inventat un microrobot cu care vor participa la concurs internaţional. Reuşita este o premieră pentru România

Performanţă: locul întâi la un concurs prestigios din Statele Unite pentru studenţii şi profesorii din Târgovişte care au inventat un microrobot

VIDEO O echipă de la UVT Târgovişte, calificată în premieră pentru România, la concursul ICRA 2015 Mobile Microrobotics Challenge

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite