GALERIE FOTO Parcul Văcăreştilor, năpădit de bălării
0Din conacul celebrei familii de cărturari şi oamenii de stat au mai rămas câteva ruine. Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să preia domeniul de la Văcăreşti şi să-l introducă în circuitul turistic naţional şi internaţional, însă se loveşte de refuzul conducerii Academiei Române.
Locurile unde şi-a petrecut copilăria Elena Văcărescu – om de cultură renumit în ţară şi în străinătate, prima femeie primită în Academia Română, cea care a fost la un pas să devină regina României, fiind logodnica prinţului moştenitor Ferdinand – sunt acum înăbuşite de bălării. Capela unde se rugau membrii familiei Văcărescu abia se mai distinge din vegetaţia crescută haotic.
Parcul, care se întinde pe 5,9 hectare, a fost amenajat după planurile unor grădinari francezi. Arborii seculari de diferite specii au rămas neclintiţi, chiar dacă, nu de puţine ori, hoţii au vrut să îi culce cu securea la pământ. Parcul Văcăreştilor ar trebui să reprezintă o emblemă pentru localitatea care poartă numele celebrului neam de boieri cărturari ai ţării.
Localnicii însă doar îşi pasc vitele la umbra falnicilor arbori, iar iarba o ciugulesc cârdurile de gâşte. La intrare, nu există nici măcar o plăcuţă care să arate călătorului că acesta este un loc încărcat de istorie, iar beciurile fostului conac au fost transformate în groapă de gunoi.
Proiectele de reabilitare bat pasul pe loc
De câţiva ani, Primăria Văcăreşti organizează aici manifestările prilejuite de „Zilele comunei”. Mici, bere, muzică şi multă agitaţie. Edilul Florinel Voicu ne-a spus că, atât cât a putut, a încercat să igienizeze parcul. Bani din buget nu poate investi, întrucât locul nu aparţine administraţiei locale.
Proprietar al parcului este, conform testamentului Elenei Văcărescu, Academia Română. Din păcate, înalta instituţie nu a băgat niciun ban în Parcul Văcăreştilor. „Pentru noi, reabilitarea acestuia şi introducerea într-un circuit turistic ar însemna să ne găsim adevăratul rost. Ar apărea sentimentul de mândrie şi patriotism local”, consideră Florinel Voicu.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa negociază de câţiva ani cu mai-marii Academiei Române pentru a prelua în administrare Parcul Văcăreştilor. Din păcate, nu s-a ajuns la o înţelegere, care să constituie punctul de plecare pentru introducerea acestui obiectiv în circuitul turistic naţional şi internaţional.
„Avem un proiect amplu. Vrem să atragem fonduri europene pentru reabilitarea Parcului Văcăreştilor, să-l alăturăm Complexului Muzeal Curtea Domnească, dar, deocamdată, nu putem face nimic. Cei de la Academie nu înţeleg să renunţe, iar noi nu putem construi pe proprietatea altuia.
Sperăm ca aceste discuţii să se rezolve favorabil, spre binele tuturor. Este păcat, fiindcă la Văcăreşti totul este lăsat de izbelişte”, ne-a declarat Marin Antonescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!