Dreptate: Primăria Târgovişte a pierdut procesul cu chiriaşii ANL
0Locatarii fuseseră obligaţi să plătească retroactiv chiria mărită cu 300%. Magistraţii de la Tribunalul Dâmboviţa au obligat Primăria Târgovişte să înapoieze banii încasaţi cu încălcarea principiului constituţional al neretroactivităţii legii.
După un an de procese, Tribunalul Dâmboviţa a dat soluţie favorabilă locatarilor din blocurile ANL. În 2009, urmare unei hotărâri a Consiliului Local, Primăria Târgovişte a cerut titularilor de contracte care împliniseră vârsta de 35 de ani să achite retroactiv chiria majorată cu 300%. Simţindu-se prejudiciaţi, oamenii s-au adresat instanţei de judecată. Magistraţii au obligat administraţia locală să înapoieze banii încasaţi cu încălcarea principiului constituţional al neretroactivităţii legii. „Există un tabel nominal la nivelul Consiliului Local în care apar 102 persoane, chiriaşi ANL. Nu toţi trebuia să-şi reînnoiască contractele la data de 1.10.2008, deci sumele sunt diferenţiate. În urma acestei hotărâri judecătoreşti, vom face o analiză să vedem exact câţi trebuie să-şi primească banii înapoi. Există două variante: ori se compensează sumele respective cu alte impozite şi taxe datorate, ori li se restituie integral suma în decurs de o lună de la momentul când au făcut solicitarea”, a declarat Bertha Colea, purtător de cuvânt la Primăria Târgovişte.
Sufocaţi de biruri
Târgoviştenii care locuiesc cu chirie în blocurile ANL se simt sufocaţi de biruri. Oamenii se plâng că nu mai au cu ce trăi. „Este strigător la cer. Nu gândeam să ni se întâmple aşa ceva. De la 93 de lei, am ajuns să plătim acum 320 lei lunar. Cu ce să ne mai ducem zilele? Întreţinerea pe timp de iarnă a depăşit 500 de lei lunar. Se mai adaugă curentul, apa, cablul tv. Eu am 600 lei salariu, iar soţul este şomer. Avem doi copii la liceu. Cum să ne descurcăm?”, spune Mirela Crăciun. Indiferent la ce uşă baţi, problemele sunt aceleaşi în blocurile ANL. Locatarii consideră că decizia Primăriei Târgovişte de a mări chiria cu 300% este una aberantă. „Suntem singurii ANL-işti din ţară care plătim o chirie aşa de mare. A mai existat o situaţie la Cluj, dar am înţeles că s-a reglementat. E prea mult pentru puterea noastră. Oricum, locuind în blocurile ANL, avem multe dezavantaje. Nu putem să ne montăm centrale termice şi, uite, stăm fără apă caldă. Ne ducem pe la rude, pe la prieteni să ne facem duş”, mărturiseşte Viorel Oprea. Oamenii intenţionează să deschidă un proces prin care să solicite micşorarea chiriilor. Deţin o expertiză contabilă judiciară din care reiese că, la stabilirea chiriilor, nu s-a ţinut cont de toate criteriile impuse prin lege.