3.000 de copii din Dâmboviţa ar putea beneficia de programul de recrutare "Fiecare Copil în Grădiniţă"
0Legea nr. 248/2015 încurajează părinţii săraci să îşi aducă copiii la grădiniţă, oferindu-le un tichet social pentru grădiniţă (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezenţă zilnică.
Cu peste 3.000 de beneficiari estimaţi ai legii, Dâmboviţa este unul dintre cele 15 judeţe-gazdă selectate de OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie şi a numărului mare de copii aflaţi în situaţie de risc. Caravana se desfăşoară aici în colaborare cu autorităţile judeţene (Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, AJPIS, DSP) şi locale.
Caravana va acoperi, timp de o săptămână, 6 comune din Dâmboviţa – Conţeşti, Crângurile, Costeştii din Vale, Ludeşti, Corbii Mari şi Vulcana-Pandele – identificate în urma propunerilor partenerilor judeţeni şi confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul cuprinderii copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar.
Legea nr. 248/2015 încurajează părinţii săraci să îşi aducă copiii la grădiniţă, oferindu-le un tichet social pentru grădiniţă (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezenţă zilnică.
După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscrişi în program la nivel naţional, iar 58% dintre aceştia au avut prezenţă zilnică şi au beneficiat de tichetul social pentru grădiniţă pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autorităţile locale este creşterea frecvenţei pentru toţi copiii din grădiniţe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.
Obiectivul principal al Caravanei este să susţină echipele locale – asistenţi sociali, profesori, mediatori şcolari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscrişi la grădiniţă, informarea părinţilor cu privire la program şi înscrierea acestora în timp util pentru anul şcolar 2016-2017. Activităţile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaţionale şi discuţii de consiliere a părinţilor cu privire la importanţa educaţiei timpurii. Cu sprijinul Fundaţiei Carrefour, vom reuşi să oferim fiecărui copil de vârstă preşcolară câte o carte ilustrată „La grădiniţă”.
Leslie Hawke, Cofondator OvidiuRo, explică faptul că „unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important în dezvoltarea copiilor: acela ca atât părinţii cât şi profesorii de preşcolar să le citească celor mici. Cum în comunităţile sărace mulţi dintre părinţi au la rândul lor dificultăţi cu cititul, aducem cărţi alese atent, cu poveşti care se spun uşor, prin imagini şi ilustraţii pe care familiile le pot recunoaşte şi înţelege. Ne dorim ca toate comunităţile noi să profite de pe urma bunelor practici care au făcut ca programul FCG pilot să aibă un succes atât de mare”.
‘Caravana Fiecare Copil în Grădiniţă’ este posibilă datorită Fundaţiei Carrefour, investitor major în programul pilot FCG din anul 2013. Pentru anul şcolar 2016 – 2017, Fundaţia Carrefour a hotărât să susţină educaţia timpurie în comunităţile sărace printr-un proiect de încurajare a cititului cu copiii, de către părinţi şi profesori.