Soluţii naturale pentru a ţine ţânţarii la distanţă: gălbelele, rozmarinul, iarba mâţelor sau uleiul de eucalipt cu lămâie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţânţarii sunt duşmanii nopţilor frumoase de vară. Situaţia este cu atât mai înţepătoare cu cât majoritatea primăriilor din ţară nu fac dezinsecţie nici măcar în parcuri sau în locurile de joacă pentru copii. Aşa că fiecare cetăţean este liber să lupte cu ţânţarii pe cont propriu.

Ţânţarii nu sunt doar nişte insecte enervante, care ne strică buna dispoziţie în nopţile frumoase de vară, ci sunt purtătoare de boli infecţioase cum ar fi febra West Nile, febra Dengue, encefalite virale. Şi din acest motiv zburătoarele care-şi fac veacul mai peste tot când este cald afară trebuie ţinute la distanţă. Sigur, rafturile farmaciilor sunt pline cu soluţii care mai de care mai costisitoare, bazate pe substanţe chimice.

Numai că natura, în bunătatea ei nemărginită, ne-a oferit soluţii naturale pentru a ţine la distanţă ţânţarii. Aceste insecte sunt sensibile la mirosuri şi nu rezistă în preajma usturoriului şi rozmarinului. Plantele pot fi crescute fie în curte, fie în ghivecele din apartament. Se mai poate şi planta iarba mâţelor.

Se mai pot folosi uleiuri esenţiale, cum ar fi cel de levănţică. Esenţa se pune în lampa pentru aroma-terapie, alături de uleiul esenţial de de migdale dulci sau miez de caise. Se mai poate aplica direct pe piele uleiul de eucalipt cu lămâie.

Lumânările cu citronella sunt o soluţie pentru cei care locuiesc la apartament, iar cei care stau la curte ar putea să dea foc afară la frunze de salvie şi eucalipt.

În perioadele calde, trebuie să folosiţi plasele pentru ţânţari şi să aveţi grijă să schimbaţi cât mai des apa din bolul animalului de companie. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite