Societatea bombardată de Consiliul Judeţean Suceava cu contracte pe bani publici este în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Drumuri şi Poduri Suceava, aflată în prezent în insolvenţă, pare să nu mai aibă şanse de redesare. La începutul acestei luni, procurorii DNA au descins atât la societatea Drumuri şi Poduri Suceava, cât şi la Consiliul Judeţean Suceava, într-un dosar în care preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, este acuzat că ar fi favorizat SC Drumuri şi Poduri Suceava, atribuindu-i mai multe contracte pe bani publici fără licitaţie.

SC Drumuri şi Poduri Suceava, firma în care Consiliul Judeţean Suceava a pompat milioane de lei din bugetul public, pare să nu mai aibă nicio şansă de revenire, din starea economică foarte dificilă în care se află. Conform unui raport înaintat Consiliului Judeţean Suceava, SC Drumuri şi Poduri Suceava, societate aflată în insolvenţă, a ajuns într-o situaţie ecoomică critică din cauza lipsei contractelor şi a obligaţiilor mari către bugetul consolidat al statului. Firma îşi desfăşoară în continuare activitatea, însă în baza unor contracte obţinute în anul 2012.

Pe 31 august 2012, SC Drumuri şi Poduri Suceava avea o datorie de 1,9 milioane de lei, motiv pentru care nu a mai putut lua parte la licitaţii, doar la cele cu cerere de ofertă, fără publicarea de anunţ. Din 2012 şi până în acest an, datoriile celor de la SC Drumuri şi Poduri Suceava au crescut, la începutul lunii aprilie 2015, firma înregistrând o datorie totală de circa 7,2 milioane de lei.

Ca o consecinţă a acestei situaţii, din cei 137 de salariaţii care erau la SC Drumuri şi Poduri Suceava, în 2012, la sfârşitul anului 2014 au mai rămas doar 49, iar în prezent firma mai are doar 11 angajaţi.

Această firmă are ca obiect de activitate construirea, modernizarea, reabilitarea şi repararea drumurilor şi podurilor; întocmirea de studii şi documentaţii tehnice de execuţie pentru lucrări de construcţii şi instalaţii de drumuri, poduri şi tuneluri; producerea şi comercializarea materialelor de construcţii, prefabricatelor de beton; mixturilor asfaltice, produselor bituminoase; extracţia, prelucrarea şi valorificarea petrei, pietrişului şi nisipului pentru construcţii şi altele, şi are ca acţionar unic Consiliul Judeţean Suceava.

Drumuri şi Poduri, societatea "sugativă" a Consiliului Judeţean

La începutul acestei luni, procurorii DNA au descins la Consiliul Judeţean Suceava şi mai multe firme aflate în relaţii contractuale cu instituţia publică. Ancheta procurorilor anticorupţie l-a vizat în principal pe preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care este cercetat pentru că ar fi acordat preferenţial contracte de bani publici unor firme de casă ale Consililui Judeţean Suceava. Cele mai multe nereguli au vizat contractele încheiate între SC Drumuri şi Poduri SA Suceava şi diverşi operatori agreaţi de Cătălin Nechifor.

Societatea, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Suceava şi în procedura de insolvenţă, a încasat milioane de lei din bugetul public, prin mai multe şiretlicuri legislative iniţaite de şeful CJ. Având sprijinul consilierilor judeţeni PSD, Nechifor a pretins că aceste infuzii de capital într-o societate falimentară vizează salvarea ei.

"În cadrul şedinţei CJ Suceava din data de 3 iunie 2013, numitul Cătălin-Ioan Nechifor a iniţiat un proiect de hotărâre privind asocierea judeţului Suceava cu oraşul Siret, în vederea reabilitării DJ 291A Zvoriştea - Zamostea – Siret - Climăuţi - Frătăuţii Noi, pe un tronson de 2,85 km, de la km 21+000 la km 23+850, aflat în administrarea Consiliului Local al oraşului Siret. În cadrul asocierii, Consiliul Local al oraşului Siret va întocmi proiectul tehnic,va realiza lucrările de plombare şi va contribui cu suma de 100.000 lei din valoarea investiţiei, în timp ce CJ Suceava va aloca, prin intermediul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava, suma de 250.000 lei pentru reabilitarea tronsonului de drum. Pentru a evita iniţierea unei proceduri de licitaţie, execuţia lucrărilor a fost atribuită SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, în baza unui act adiţional la contractul aflat în derulare", au arătat surse din rândul anchetatorilor.

“Favorizarea SC Drumuri şi Poduri SA Suceava de către preşedintele CJ Suceava a fost evidenţiată şi de interesul acestuia,  pentru întocmirea documentaţiei necesare decontării sumei de 250.000 lei, angajată prin asocierea judeţului Suceava cu oraşul Siret, pentru lucrările de reabilitare a DJ 291 A Zvoriştea – Zamostea – Siret – Climăuţi – Frătăuţii Noi, realizate de societatea comercială menţionată. Suma a fost preluată din fondul de rezervă aflat la dispoziţia preşedintelui CJ Suceava, destinat unor situaţii speciale”, au mai precizat anchetatorii.

“În mod similar, preşedintele CJ Suceava a  promovat HCJ nr. 89 din 30 mai 2014, pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a DJ 176, Vatra Moldoviţei – Argel, prin alocarea sumei de 2.500.000 lei către SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, dintr-un împrumut angajat de Consiliul Judeţean Suceava cu UNICREDIT TIRIAC BANK, execuţia acestora fiind demarată în baza contractului nr. 3810 din 14 decembrie 2006", s-a mai consemnat în comunicatul celor de la DNA.

Alte ştiri pe această temă:

Percheziţii DNA de amploare. Şeful Consiliul Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vizat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă

Asaltul făcut de procurorii anticorupţie asupra Consiliului Judeţean Suceava fără rezultate concrete, deocamdată

Senatorul Ovidiu Donţu, acuzat că a primit mită 20.000 de euro: „Mi-ar fi plăcut să aflu de la procurori că numele meu e pomenit într-un dosar“

 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite