Peste 20.000 de credincioşi au participat la procesiunea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii
de credincioşi au încercat să treacă pe sub racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou
de la Suceava. FOTO: Dănuţ Zuzeac
Mii de credincioşi au încercat să treacă pe sub racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. FOTO: Dănuţ Zuzeac

Peste 20.000 de pelerini au luat parte la procesiunea moaştelor sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Racla cu moaştele sfinte a fost purtată pe străzile municipiului Suceava pe un traseu care a inclus şapte dintre cele mai importante biserici din municipiu. Jandarmii au făcut cu greu faţă mulţimii de oameni care doreau să atingă racla.

Peste 20.000 de credincioşi au luat parte astăzi la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou din Suceava. Aceştia au participal la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, care a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, ahiepiscopul Tomisului şi Prea Sfinţitul Macarie, episcopul Europei de Nord, după care racla cu moaştele Sfântului a fost purtată pe străzile Sucevei într-o procesiune care a inclus principalele biserici din municipiul Suceava.

Procesiunea s-a desfăşurat pe itinerariul: Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou“ – Biserica Sfânta Înviere – Biserica Sfântul Gheorghe de pe Mirăuţi – Biserica Sfântul Dumitru – Biserica Sfântul Nicolae – Catedrala Naşterea Domnului – Biserica Naşterea Maicii Domnului – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava în anul 1402, la 24 iunie, această zi devenind în timp zi de pelerinaj în Cetatea Sucevei. Peste 20.000 de credincioşi au stat la rând, într-un labirint format din garduri amplasate de jandarmi, pentru a se închina la moaştele sfântului. Mulţi dintre ei au venit din Bistriţa şi Maramureş şi şi-au petrecut noapte în curtea mănăstirii, sub cerul liber sau în corturi.

Cinci mii de sarmale de la primar

În ajunul sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, primarul Ion Lungu împreună cu soţia, Luminiţa, a împărţit cinci mii de sarmale, cinci mii de sticle de apă, pâine, cornuri şi fructe pelerinilor care şi-au petrecut noapte în curtea mănăstirii. Începând din 2004, atunci când a devenit primar, Ion Lungu a împărţit în fiecare an sarmale despre care spune că au fost preparate din banii lui.

Lungu Sarmale

“Chiar dacă unii interpretează acest gest ca fiind unul de populism electoral, sau demagogie, eu spun că este un simplu gest de ospitalitate bucovineană. Trebuie să arătăm că suntem oameni ospitalieri, chiar dacă eu şi familia mea împărţim 5.000 de sarmale, sunt convins că multe alte mii de sarmale sunt împărţite de către gospodinele din oraşul Suceava şi vreau să le mulţumesc pe această cale”, a spus Ion Lungu.

Moaştele Sfântului Ioan, de 600 de ani la Suceava

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava în 1402, de voievodul Alexandru cel Bun. Pentru început au fost aşezate în Biserica Mirăuţi, fosta reşedinţă mitropolitană a Moldovei, fiind mutate după două sute de ani în actuala mănăstire Sfântul Ioan cel Nou. În perioada 1686 – 1783, moaştele s-au aflat în Polonia, după ce au fost capturat de regele Jan Sobieski. Data de 24 iunie, atunci când moaştele au ajuns la Suceava, a fost încă de acum 600 de ani o mare sărbătoare pentru fosta capitală a Moldovei. Conform unor izvoare istorice, la procesiunea anuală participa inclusiv voievodul însoţit de sute oşteni călare.

Alte ştiri pe această temă:

FOTO VIDEO Mii de pelerini maghiari au venit, de Rusalii, în comuna băcăuană Ghimeş Făget, la graniţa fostului Imperiu Austro-Ungar

Cum vor autorităţile din Dâmboviţa să atragă turişti: pelerinaje ecumenice la mănăstiri, domni şi domniţe la Curtea Domnească

Românii care merg pe miraculosul drum al Sfântului Iacob: 1.000 de kilometri pe jos până la mormântul întâiului apostol martir al creştinătăţii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite