O lege nouă poate transforma căldura într-un lux pentru suceveni: peste 50.000 de persoane ar putea fi afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui nou ordin al Ministerului Mediului, lemnul de foc nu mai este inclus în categoria biomasă certificabilă pentru obţinerea de certificate verzi, ce pot fi ulterior valorificate pe piaţa mondială a energiei. Dacă lemnul de foc nu va fi reintrodus în categoria biomasă pentru care se pot obţine certificate verzi, valoarea gigacaloriei va fi renegociată pentru consumatorii din Suceava la un preţ mai mare, devenind un lux pentru suceveni.

Un ordin al Ministerului Mediului dă peste cap calculele de profitabilitate ale firmei Bioenergy Suceava, care are acţionar principal Adrem Invest, afectând totodată afectaţi  aproximativ 50.000 de locuitori ai municipiului Suceava, care încă sunt dependenţi de apa caldă şi căldura oferite de Bioenergy prin distribuitorul Thermonet. Potrivit Ordinului 1534/2016 din august 2016 al Ministerului Mediului, lemnul de foc nu mai este inclus în categoria biomasă certificabilă pentru obţinerea de certificate verzi, ce pot fi ulterior valorificate pe piaţa mondială a energiei.

Adrian Ciurtin, avocatul Adrem Invest şi Vasile Ilie, director general al Bioenergy Suceava (care are ca principal acţionar Adrem Invest) au explicat care sunt nemulţumirile lor şi, implicit, care consideră ei că sunt consecinţele punerii în aplicare a amintitului ordin asumat de Guvern, ce scoate lemnul de foc din categoria biomasei ce poate fi inclusă în lista sub-produselor silvice sau provenite din exploatarea şi industrializarea lemnului, pentru care se acordă „certificate verzi” – un fel de cupoane decontate la nivel european pentru firmele care luptă pentru ecologizarea zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

În anul 2013, Bioenergy Suceava a intrat în funcţiune şi a înlocuit CET-ul vechi, care funcţiona pe bază de cărbune, reducând semnificativ poluarea locală. Prin utilizarea biomasei ca sursă de de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava a redus consumul de resurse epuizabile la nivel naţional, exploatând o resursă regenerabilă care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deşeu rezultat în urma tăierilor de pădure.

„Prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1534/2016, se motivează exluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul că acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populaţiei din mediul rural, cât şi a creşterii preţului la lemnul de foc necesar încălzirii locuinţelor. Această motivaţie nu este echitabilă şi nici justificată pentru că la un consum anual al populaţiei de 16 milioane metri cubi lemn de foc, consumul anual estimat al întregii capacităţi de cogenerare pe bază de biomasă în România este de 35.000 de metri cubi, adică în jur de 2% din consumul total, fără a exista un impact real asupra asigurării cu lemn de foc a populaţiei”, a explicat avocatul Adrian Ciurtin.

Acesta a mai arătat că actul normativ criticat este nedorit, nelegal şi abuziv, lovind doar în societatea Bioenergy, care a construit la Suceava, cu bani împrumutaţi din bănci europene, prima şi până acum singura centrală electro-termică pe biomasă din România şi cea mai importantă din partea de sud-est a Europei.

„Reducerea veniturilor obţinute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea preţului acestora şi scăderea preţului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de normalitate”, a declarat directorul general al Bioenergy Suceava, Vasile Ilie.

Primăria municipiului Suceava a înaintat de asemenea, către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, o solicitare prin care să dispună completarea Ordinului 1534 emis în luna august a acestui an, prin introducerea prevederii exprese pentru societăţile care asigură energia termică populaţiei, să utilizeze lemnul de foc şi resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, astfel încât să se poată menţine în funcţiune centrala Bioenergy Suceava şi să fie evitat un blocaj al activităţii privind asigurarea serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii în municipiul reşedinţă de judeţ şi disfuncţionalităţi majore, cu consecinţe sociale deosebit de grave.

Pentru încă doi ani, Bioenergy trebuie să furnizeze, conform contractului încheiat cu municipiul Suceava, energie termică la gardul centralei, la preţul de 116 lei gigacaloria. Dacă lemnul de foc nu va fi reintrodus în categoria biomasă pentru care se pot obţine certificate verzi, este posibil ca după 2018 valoarea gigacaloriei să fie renegociată pentru consumatorii din municipiul Suceava, la un alt preţ, sensibil mai mare.

De menţionat că la preluarea de către Bioenergy, acum trei ani, a producţiei de agent termic, numărul abonaţilor din municipiul Suceava era de aproximativ 20.000, în majoritate apartamente. Până în acest moment, numărul acestora a scăzut la 18.000, ceea ce înseamnă totuşi 50.000 de persoane care locuiesc în municipiul Suceava şi care depind de sistemul centralizat de producere şi furnizare a agentului termic.

Alte ştiri pe această temă:

Sucevenii vor dârdâi de frig în case. Debranşări şi temperaturi de 12 grade Celsius în apartamente, de săptămâna viitoare

„Blocul groazei“ din Suceava, o clădire care stă să cadă şi în care oamenii trăiesc printre şobolani

Premieră în municipiul Suceava: numărul celor cu centrale de apartament l-a depăşit pe cel al abonaţilor la sistemul centralizat de căldură

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite