Moartea unei tinere în numele religiei consternează comunitatea locală: „Eu mi-aş da viaţa să-mi văd copilul sănătos“
0Localnicii din comuna suceveană Drăgoieşti îi condamnă pe părinţii tinerei de 20 de ani care a decedat la Spitalul Judeţean Suceava, după ce părinţii ei, aderenţi la cultul Martorii lui Iehova, au refuzat să-i fie făcute transfuzii de sânge. Sătenii nu înţeleg cum aceştia au putut să-şi lase pur şi simplu fiica să moară, din cauza unor convingeri religioase.
Comunitatea locală din comuna suceveană Drăgoieşti dezaprobă în totalitate decizia familiei Curcă de a-şi ”sacrifica” fiica în numele religiei. Despre membrii acestei familii sunt numai vorbe de bine, oamenii arătând că deşi sunt de etnie rromă şi singurii aderenţi la cultul Martorii lui Iehova din comună, nu au produs probleme în localitate şi s-au ocupat de educaţia fiicelor lor, însă refuzul transfuziei de sânge, care ar fi putut-o salva de la moarte pe Georgiana, nu este privit cu ochi buni.
Despre tânăra de 20 de ani, moartă după ce părinţii le-au interzis medicilor să-i facă transfuzii de sânge, sătenii din Drăgoieşti spun că era o fată cuminte, în ultimul an de liceul la Colegiu Economic ”Dimitrie Cantemir” din municipiul Suceava, la specializarea "Coafor". În ultima perioadă, aceasta începuse să practice meseria de hairstylist prin Drăgoieşti, fiind chiar pricepută la ceea ce făcea, iar astfel reuşea să câştige un ban.
Când vine vorba de modul în care a murit Georgiana, localnicii nu îşi pot explica cum familia nu le-a permis medicilor să-i facă transfuzii de sânge şi să o lase să moară. Aceştia spun că ei şi-ar da viaţa pentru copii lor şi ar încerca să facă orice pentru a-i salva, într-o astfel de situaţie nefericită.
”E de condamnat gestul lor şi nu înţeleg cum religia le spune să facă aşa ceva. Dacă eram în locul lor treceam peste religie şi peste tot, viaţa copiilor e mai presus de orice. Fiica mea este de vârsta Georgianei şi cele două erau prietene. Părinţii ei sunt oameni la locul lor, dar nu înţeleg de ce au procedat aşa”, a declarat Florin Cucu (foto jos), un sătean din Drăgoieşti.

Bătrânii din sat nu au puterea să-i înţeleagă pe părinţii Georgianei, cum aceştia au considerat că religia este mult mai importantă decât viaţa fiicei lor.
”Părinţii sunt de vină pentru moartea fetei. Ei puteau să o salveze, dar credinţa în Iehova nu le-a permis. De ce oare nu au permis să-i dea sânge fetei, aşa poate ar mai fi fost în viaţă săraca”, se întreabă doamna Aurica (foto jos), o bătrână consternată de decizia familiei Curcă.

”Am şi eu copil acasă, dar nu sunt acord cu aşa ceva. Eu mi-aş da viaţa pentru copilul meu să-l văd sănătos şi bine, nu să-l las să moară. Ca mamă, să păţească ceva copilul meu, eu nu aş fi de acord cu aşa ceva. Dacă permiteau să-i fie făcută transfuzii de sânge, poate avea zile şi trăia. Păcat de ea că era o fată cuminte şi învăţa bine, toată lumea are numai cuvinte de laudă pentru ea”, a spus şi Alina Livinda.

Primarul comunei Drăgoieşti, Vasile Petroaie a arătat că familia Curcă, din care provine Georgiana, s-a stabilit în localitate în anii ’90. Tatăl, Mugur, este născut în comuna suceveană Ciprian Porumbescu, iar mama, Maria, este din Drăgoieşti. Familia Curcă a trăit mulţi ani la Ostra, unde bărbatul lucra în minerit. Când minele s-au închis, părinţii Georgianei au vândut apartamentul din Ostra şi au venit la Drăgoieşti, unde locuiau bunicii ei din partea mamei. Au venit în parohia localităţii ca şi creştini ortodocşi, în această religie fiind botezate toate cele trei fete ale familiei din Drăgoieşti.
“Familia Mugur şi Maria Curcă sunt beneficiari de ajutor social, la venitul minim garantat. Păreau a fi o familie foarte liniştită ce nu a creat probleme în societate. Probabil cultul i-a determinat să se comporte aşa”, a spus primarul Vasile Apetroaie.
Preotul Tiberiu Niga de la Parohia Drăgoieşti, a confirmat cele spuse de primar. El a arătat că familia fetei a părăsit Biserica Ortodoxă acum şase ani, optând pentru cultul “Martorii lui Iehova”. Toate cele trei fete ale familiei, cea dintâi născută în 1993, a doua – Georgiana, a treia, născută în 2004, au fost botezate în credinţa ortodoxă.
“A fost o familie de credincioşi ortodocşi până acum câţiva ani. Bunicul fetei, în casa căruia locuiesc toţi, este creştin ortodox. Am fost primit în casa lor de către bătrân la toate marile sărbători creştine. Cât am fost profesor de religie la şcoală, toţi copiii familiei au luat parte la ora de religie. Georgiana a fost botezată în religia creştină ortodoxă şi trebuia să se facă uz de toate căile legale şi omeneşti posibile pentru ca viaţa ei să fie salvată. Religia creştină ortodoxă a fost legea ei până când părinţii au decis să adere la cultul respectiv”, este mesajul transmis de preotul paroh Tiberiu Niga, de la Drăgoieşti.
A fost resuscitată de două ori înainte să moară
Amintim că Georgiana a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean Suceava, după ce, pe 5 noiembrie 2015, în timp ce conducea maşina pe raza comunei Ciprian Porumbescu, din judeţul Suceava, motorul autoturismului s-a oprit fix pe calea ferată, fiind lovit de un tren. Tânăra a fost transportată la spital cu traumatism cranio – cerebral cu edem, fracturi costale, care i-au afectat plămânul stâng şi fracturi la picioare.
Medicii trebuiau să intervină chirurgical, iar operaţia presupunea refacerea continuităţii celor două oase fracturate şi care era o intervenţie chirurgicală sângerândă, cu risc major pentru pacientă, astfel că a fost adusă în discuţie administrarea transfuziei sanguine, însă familia Georgianei a refuzat acest lucru.
“Din acest motiv, s-a instituit, conform legii drepturilor pacientului, comisia de arbitraj formată din trei medici – şefi de secţie, care a studiat cazul şi, în prezenţa familiei, însoţită de reprezentantul legal, de un avocat, respectiv medicii curanţi, a decis că este necesară administrarea transfuziei de sânge”, a declarat Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava. El a adăugat că, în momentul în care familiei i-a fost comunicată decizia comisiei, rudele au cerut o scurtă amânare, pentru a decide asupra conduitei de urmat şi au hotărât să ceară transferul la o clinică universitară.
Astfel, Georgiana urma să fie transportată cu elicopterul la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului clinic universitar ”Sfântul Spridion” din Iaşi, însă din nefericire în momentul transferului din secţia de Terapie Intensivă a spitalului sucevean, tânăra a intrat în stop cardio – respirator repetat, a fost resuscitată de două ori, iar a treia oară, în ciuda manevrelor întreprinse de medici, aceasta a decedat.
Procurorii suceveni s-au sesizat din oficiu în cazul fetei care a murit la Spitalul Judeţean Suceava, după ce părinţii nu au permis medicilor să îi facă transfuzie de sânge, Parchetul Tribunalului Suceava deschizând dosar penal pentru omor. Potrivit procurorilor, în acest caz există suspiciuni cu privire la împrejurările în care Georgiana a încetat din viaţă.