CJ Suceava riscă să piardă aproape 3,2 milioane de euro după ce a transferat o clădire în proprietatea Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a semnalat faptul că există o problemă în ceea ce priveşte la schimbarea destinaţiei Centrului Economic Bucovina (CEB) în terminal internaţional pentru Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că în cazul în care va fi schimbată destinaţia CEB, CJ Suceava va trebui să înapoieze Uniunii Europene suma de 3,13 milioane de euro.

Consiliul Judeţean Suceava are de rezolvat o problemelă legată de revocarea dreptului de administrare al Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava asupra unor bunuri proprietate publică şi privată a judeţului Suceava din cadrul imobilului Centrul Economic Bucovina, situat pe strada Aeroportului nr.1 din oraşul Salcea.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că există o problemă cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu privire la schimbarea destinaţiei Centrului Economic Bucovina (CEB) în terminal internaţional pentru Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Flutur a arătat că în cazul în care Centrului Economic Bucovina îi va fi schimbată destinaţia, CJ Suceava va trebui să înapoieze Uniunii Europene suma de 3,13 milioane de euro. Proiectul de hotărâre, ce viza transferarea Centrului Economic Bucovina din proprietatea Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava în cea a Consiliului Judeţean Suceava, a picat după ce consilierii PSD s-au abţinut sau au respins proiectul de hotărâre de consiliu judeţean.

În acest an se  împlinesc exact  zece ani de la inaugurarea Centrului Economic Bucovina, de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” de la Suceava. Evenimentul din 2006, când în prezenţa unui număr impresionant de invitaţi – oameni politici, oameni de afaceri, oficialităţi centrale şi locale, reprezentanţi ai administraţiilor regionale din Ucraina şi Republica Moldova a fost tăiată panglica investiţiei trebuia să fie un punct de referinţă în dezvoltarea economică ulterioară a judeţului.

Cel puţin aşa garantau cei care au iniţiat şi pus în practică investiţia, în frunte cu conducerea de la acea vreme a Consiliului Judeţean Suceava, beneficiarul lucrării. Anii au trecut însă unul după celălalt, iar în momentul de faţă, investiţia de cinci milioane de euro – bani europeni îşi dovedeşte din plin inutilitatea. Cele zece corpuri de clădire – opt pavilioane în care ar fi urmat să îşi desfăşoare activitatea feluriţi agenţi economici, un „incubator de afaceri”, cu spaţii pentru birouri dar şi un impresionant pavilion expoziţional, în jurul cărora îmbătrânesc hectare întregi de platforme betonate, nu au reuşit să atragă foarte mulţi clienţi.

Uşile sunt toate încuiate, aleile şi parcările pustii, nici măcar un câine de pripas nu înveseleşte atmosfera. Astfel, concluzia vine de la sine – Centrul Economic Bucovina este o investiţie inutilă în care au fost îngropate milioane de euro, din banii Uniunii Europene. Nu chiar toţi, pentru că un million de euro din cele cinci cât a costat investiţia s-a topit în buzunarele unor patroni veroşi, care au încasat sume grase pentru lucrări niciodată realizate.

Inaugurare cu tam-tam, tăcere mormântală după aceea

Acum 10 ani era un prilej de mândrie să se afirme că Centrul Economic Bucovina a fost realizat ca urmare a unei iniţiative a Consiliului Judeţean Suceava, datând de la începutul anilor 2000 pentru punerea acesteia în practică dându-se lupte acerbe cu alte judeţe. Centrul Economic de la Suceava a avut câştig de cauză şi a primit undă verde de la Ministerul Integrării. Licitaţia de execuţie a fost câştigată, ca antreprenor general, de către societatea comercială grecească AKTOR.

Lucrările au început în 2004, iar inaugurarea a avut loc pe data în noiembrie 2006, prilej cu care a fost realizată o acţiune comună a Consiliului Judeţean cu Camera de Comerţ şi Industrie, ce şi-a organizat topul firmelor în pavilionul de expoziţii nou inaugurat. De aici şi cifra avansată de organizatori – prezenţa în acea zi a peste 1.000 de oameni de afaceri la noul centru economic, veniţi de fapt la festivitatea organizată de Camera de Comerţ, nicidecum să vadă oportunităţile oferite de investiţie.

În toamna anului trecut, fost preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că Centrul Economic Bucovina va fi transformat în terminal internaţional pentru aeroport. Astfel, pavilionul expoziţional al CEBS, cu o suprafaţă desfăşurată de circa 4.500 de metri pătraţi, urma să fie amenajat ca terminal pentru plecări, iar la parter vor fi amplasate ghişeele companiilor aeriene, zona de check-in, filtrul de securitate. La primul etaj se va amenaja o zonă de magazine duty free, cafenele şi restaurante, iar la al doilea etaj se vor afla birourile administrative. Două din cele opt pavilioane ale parcului industrial vor fi amenajate ca terminal de sosiri, iar alte două pavilioane ca terminal cargo.

Această idee a rămas doar la stadiul de idee, deoarece s-a descoperit că destinaţia Centrului Cultural Bucovina nu poate fi schimbată, decât în cazul în care Consiliul Judeţean Suceava achită Uniunii Europene undeva la 3,2 milioane de euro.

Alte ştiri pe această temă:

Centrul Economic Bucovina, o investiţie de cinci milioane, va fi transformat în terminal pentru un aeroport fără pasageri

Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost dotat cu cel mai modern sistem de aducere a aeronavelor la sol

ÎPS Pimen a sfinţit aeroportul din Suceava rapid, între două slujbe. Cel mai modern aeroport din provincie a fost redeschis după aproape doi ani de zile

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite