Chilia lui Daniil Sihastrul nu are, de fapt, stăpân. Cum au făcut oficialii judeţului Suceava descoperirea „revoluţionară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chilia lui Daniil Sihastrul de la Putna nu are un proprietar legal. FOTO Hello Bukovina
Chilia lui Daniil Sihastrul de la Putna nu are un proprietar legal. FOTO Hello Bukovina

Oficialii Primăriei Putna încearcă să acceseze fonduri europene pentru repararea celebrei grote din inima Bucovinei, însă au descoperit că nu pot depune dosarul de finanţare fiindcă nu ştiu cine este proprietarul „căsuţei“.

Oficialii primăriei din comuna suceveană Putna au iniţiat un proiect, care ar urma să fie finanţat din fonduri europene, privind restaurarea chiliei lui Daniil Sihastrul. Zona în care se află grota pustnicului a fost afectată serios de inundaţii în urmă cu 8 ani.

Iniţiativa edililor de la Primăriei Putna a întâmpinat, însă, o piedică legală ciudată, căreia juriştii judeţului nu reuşesc să-i dea de cap. Oficialii au întâmpinat probleme în momentul în care le-a fost solicitat să depună la dosar documente care să ateste cui îi aparţine în acte chilia lui Daniil Sihastrul. Cercetările au relevat că grota faimoasă nu are un proprietar.

„Monumentul nu are nici un proprietar legal, iar pentru promovarea proiectului avem nevoie de documente legate de proprietate“, a explicat Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna.

Reparaţii doar pe terenul din jur

Stareţul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, susţine proiectul Primăriei din Putna, la fel cum o fac şi cei de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Au căutat răspuns la Prefectura Suceava şi li s-a răspuns că există două soluţii: prima ar fi ca Primăria Putna să încheie un parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar a doua ca proiectul să fie realizat doar pe terenul primăriei, care n-ar include şi chilia.  

Chilia lui Daniil Sihastrul, care este obiectiv de patrimoniu, ar aparţine, conform unei cutume locale, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Pe de altă parte, oficialii Bisericii n-au niciun document de proprietate. Doar terenul din preajma chiliei se află sigur în proprietatea Primăriei Putna.

„Chilia, care este obiectiv de patrimoniu, nu este o construcţie, nu este supusă unui inventar de locuinţă. Cei de la Primăria Putna vor, pe o linie de finanţare pentru protejarea monumentelor istorie, naturale şi de patrimoniu, printre care se numără şi chilia lui Daniil Sihastrul, să facă o parcare şi nişte amenajări în împrejurimi, dar şi să asigure o mai bună conservare, urmând ca acea chilie să fie spălată, retuşată pe ici pe colo, nu mult, pentru că nu este permis“, a explicat Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava.

Parteneriat între primărie şi Biserică

Oficialul a adăugat că, după opinia lui, Mănăstirea Putna ar fi cea care deţine chilia lui Daniil Sihastrul, însă nu se poate depune proiectul fiindcă nu există acte doveditoare. În acest moment, se lucrează la un parteneriat între Primăria Putna şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar cele două părţi caută soluţiile legale.

„Deocamdată, cert este că nu există un proprietar al chiliei lui Daniil Sihastrul. Grota nu este considerată o construcţie, ci este catalogată drept monument istoric“, a mai spus prefectul Harasim.

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, însă fără succes.

Daniil, duhovnicul lui Ştefan cel Mare

Chilia lui Daniil Sihastrul este o grotă săpată într-o stâncă, în care a trăit un pustinc pe nume Daniil Sihastrul. Se află în judeţul Suceava, la o distanţă de circa un kilometru de Mănăstirea Putna. Chilia a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava în anul 2004.

Legenda spune că însuşi Daniil Sihastrul a fost cel care a săpat chilia în stâncă, undeva la mijlocul secolului al XV-lea. În anul 1451, Ştefan cel Mare l-a întâlnit pe Daniil Sihastrul, la chilia acestuia, pustnicul devenind duhovnicul cunoscutului domnitor. În prezent, chilia lui Daniil Sihastrul a devenit loc de pelerinaj pentru turiştii din ţară şi din străinătate.

Alte ştiri pe această temă:

Locuri din România care par desprinse din poveşti: 8 destinaţii pentru o vacanţă de neuitat FOTO VIDEO

Suceava: Incursiune la chilia lui Daniil Sihastru

„Certificatul de naştere al Moldovei“ stă să se dărâme. Cea mai veche biserică de lemn din Europa este atacată de mucegai, putregai şi ciuperci

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite