Suceava: O pensie de nimic, după o viaţă de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gh. Pascaru
Gh. Pascaru

Povestea unui bătrân care stă cu chirie la 69 de ani.  Pe perioada iernii dă toată pensia pe lemne şi medicamente iar pentru mâncare iese în stradă.

Are 69 de ani şi a avut cinci meserii pe care le-a făcut cu drag.

Acum la bătrâneţe a ajuns fără casă, cu o pensie de 390 de lei.

Bolnav, abandonat de copii, Gheorghe Pascaru îşi aminteşte de zilele în care avea putere să trăiască.

“Am lucrat 20 de ani la fabrica de încălţăminte Străduinţa ca cizmar, apoi ca elecrostivuitor şi elecrocar.Am fost şi tractorist, apoi m-am angajat la Bucureşti pe şantier la Montaj Cazane şi Presiune, unde am fost sudor cinci ani.  Înainte să ies la pensie am lucrat încă cinci ani ca sudor în Suceava la piese de schimb”, povesteşte bătrânul.

A făcut în tinereţe şcoala profesională la Timişoara, a fost o perioadă ucenic apoi a terminat armata în ’64.

S-a înscris la şcoala de şoferi şi a căutat să câştige cinstit, cu carte de muncă. A ieşit la pensie de patru ani de zile, la vârsta de 65 de ani iar de atunci mai are un serviciu.

Face naveta zilnic în faţa complexului comercial de pe strada Ştefan cel Mare iar sucevenii care doresc să-l ajute îi dau bani sau alimente. Niciodată însă nu stă cu mâna întinsă, se sprijină în cârjă şi aşteaptă.

“Stau cu chirie în Şcheia la o familie.Din pensie trebuie să plătesc chiria, să pun bani la lemne, la mâncare şi să-mi iau medicamente. Nu-mi mai rămâne nimic din ea”, adaugă Gheorghe Pascaru.

Face până în 30 de lei pe zi

Sănătatea nu-i mai permite să meargă pe jos, aşa că trebuie să dea lunat 90 de lei pe maxi taxi, câte 3 lei pe zi.

“Am căzut de pe şantier de la patru metri în călcâie şi mi-am rupt ligamentele. Am stat 50 de zile în ghips, dar nu s-a prins bine. Iarna mă dor picioarele foarte tare, dar nu am de ales, trebuie să vin. Fac câte 20-30 de lei pe zi, îmi scot drumul şi mâncarea”, povesteşte acesta.

Prin lege, bătrânul are dreptul la o pensie mai mare, deoarece are mai mult de 30 de ani vechime. În dosarul de la Pensii este trecut însă doar cu 20 de ani.

“Eu mi-am pierdut cartea de muncă, am scos de la arhivă cei 20 de ani de vechime, ar mai trebuie să merg la Bucureşti să mai scot încă zece ani de unde am lucrat ca sudor, dar e scump drumul şi nu pot merge. Am rămas la pensia asta”, explică suceveanul.

Chiar dacă are trei copii, o fată şi doi băieţi, moş Gheorghe a rămas pe drumuri.

Carmen de 37 de ani este plecată în Austria şi nu a mai văzut-o de 10 ani de zile. Cristi are 47 de ani şi e plecat şi el, îns nu ştie prin ce ţară. Doar Marius de 41 de ani locuieşte în ţară, însă nu-i oferă nici un ajutor.

Metodele poliţiei comunitare, ineficiente

În municipiu Suceva sunt ţinuţi în evidenţă de Poliţia Comunitară 96 de cerşetori, mulţi dintre ei tineri.

Numai numărul minorilor observaţi regulat pe stradă ajunge la 40. Pe bătrânii care stau pe la uşi de magazine nu au cum să-i amendeze, deoarece aceştia nu ofensează, nu cer, abia îşi fac simţită prezenţa.

“Noi îi mai adunăm pe cei pe care îi găsim pe stradă într-o încăpere, le citim legea şi încercăm să-i convingem să nu se mai întoarcă pe străzi. Pe cei care vin la cerşit din satele din jur îi ducem acasă. A doua zi se întorc iar”, spune Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Comunitare.


Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite