Murăturile din Bărăgan, paşaport pentru Europa. Miraculoasa reţetă a gogonelelor care i-a impresionat pe străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Roman a reuşit să cucerească Europa cu murături FOTO: Mădălin Sofronie
Dumitru Roman a reuşit să cucerească Europa cu murături FOTO: Mădălin Sofronie

Un bătrân din Ialomiţa, pe numele său Dumitru Roman (68 de ani), le dă lecţii practice de pus murături gospodinelor din întreaga Europă. Folosind o reţetă simplă, omul a reuşit să-i cucerească pe străini cu gogonele pe care le prepară fiecare început de toamnă. Germania, Elveţia sau Austria sunt doar câteva dintre ţările unde murăturile ialomiţeanului au ajuns vedete.

Murături celebre la „Casa Tudorii“

La sfârşitul săptămânii, la baza arheologică „Oraşul de Floci“ de la Giurgeni s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a concusului culinar „Casa Tudorii“. Evenimentul poartă acest nume după cel pe care l-ar fi avut mama voievodului Mihai Viteazul, domnitorul născut în colbul Bărăganului. Unil dintre standurile participante la concurs sare repede în ochi tuturor celor care trec pe lângă el. De la un capăt la altul, masa este plină de borcane cu murături, care fac cu ochiul tuturor.

Gogoşari, castraveţi, conopidă sau ardei sunt aşezate ca la expoziţie. Cel care le-a realizat se numeşe Dumitru Roman (68 de ani) şi locuieşte la câţiva kilometri distanţă de Giurgeni, în localitatea Bucu. Bucătar de profesie, de patru ani s-a specializat în prepararea murăturilor.

„Am învăţat să fac acest lucru de la un prieten cu care am lucrat pe vremuri în Poiana Braşov. El este foarte renumit pentru că organizează tot felul de expoziţii. M-a învăţat şi pe mine şi aşa am reuşit să pun şi eu murături“ ne-a declarat gospodarul. Ceea ce puţini cunosc este faptul că murăturile lui Dumitru Roman sunt celebre în toată Europa. Omul a participat la foarte multe târguri agricole organizate în ţările europene, unde murăturile sale au fost extrem de apreciate.

Gogonelele preparate în Bărăgan sunt demult vedete în ţări precum Elveţia, Germania sau Austria. „Am reuşit să mergem în afară la târguri şi este foarte bine. De aici de la Giurgeni vom pleca la un târg asemănător în Dortmund, Germania. Suntem aşteptaţi ca pâinea caldă mai ales de comunităţile de turci de acolo care sunt mari amatori de murături“ susţine Dumitru Roman.
 

Reţetă simplă, efect garantat

Chiar dacă gospodarul ezită să dezvăluie secretul din borcanele cu care a cucerit Europa, în cele din urmă reuşim să aflăm miraculoasa reţetă cu care omul prepară gogonelele.

Pe lângă muncă foarte multă şi pasiune, Dumitru Roman foloseşte doar apă, oţet, sare şi în loc de zahăr miere de albine. „Se amestecă toate acestea într-un vas, iar apoi întreaga compoziţie este turnată în borcanele cu murături. Legumele se murează atât de repede, încât după două zile poţi să le mănânci“ declară gospodarul.

De asemenea, omul spune că toate legumele pe care le introduce la murat sunt sută la sută bio. Mare parte din cantităţi provine chiar din gospodăria sa, din localitatea Bucu. În fiecare an reuşeşte să prepare peste 1000 de borcane cu murături, pe care nu le vinde la piaţă, ci direct din cămară. „Nu mă duc cu ele la piaţă. Scot borcanele la poartă şi le vând acolo. Este foarte simplu“ mai spune omul.

Aceleaşi gogonele au fost premiate de foarte multe ori la târgurile agricole la care omul a participat. Totodată, pe lângă legume gospodarul nostru pune la murat şi fructe, folosind aceeaşi reţetă. Aşa a reuşit să patenteze un produs unicat: merele antidiabet. „Sunt într-adevăr mere care pot fi consumate şi de diabetici. Arată foarte bine mai ales că pot fi folosite la ocazii şi recepţii“ mai spune Dumitru Roman.
 

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite