Glasul pământului în Bărăgan. Peste 10.000 de oameni aşteaptă retrocedările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheiată în urmă cu un an, inventarierea terenurilor care ar putea fi puse în posesie nu a rezolvat problema reîmproprietăririlor la nivelul judeţului Ialomiţa. Termenul limită pentru retrocedări este 1 ianuarie 2017, iar comisiile locale de fond funciar care nu-l respectă riscă amenzi usturătoare.

În anul 2013, Guvernul Ponta II aproba Legea 165/2013 privind inventarierea tuturor terenurilor disponibile pentru a fi retrocedate persoanelor ale căror imobile au fost rechiziţionate de regimul comunist. Potrivit actului normativ, odată inventariate, suprafeţele trebuiau date pentru a fi puse în posesia proprietarilor. 

La nivelul judeţului Ialomiţa au fost identificate 65.000 de hectare disponibile pentru retrocedări, însă procedura privind atribuirea suprafeţelor nu a început. Reprezentanţii Prefecturii Ialomiţa susţin faptul că în momentul de faţă 10.000 de ialomiţeni aşteaptă să primească pământ. Vina, susţin oficialii judeţeni, o poartă comisiile locale de fond funciar care au tratat acest proces cu indiferenţă. 

„Vorbim despre o formă de tergiversare a procesului de retrocedare, pentru că, într-adevăr, nu se respectă termenul de punere în posesie. Se comunică foarte greu cu primăriile din Ialomiţa, iar multe dintre acestea au blocată această activitate de retrocedare.” susţine Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa. 

Situaţii diverse 

Reprezentanţii primăriilor susţin faptul că demersurile lor privind punerea în posesie s-au lovit de alte probleme neprevăzute. În  comuna Bărcăneşti, de exemplu, există un disponibil de 1400 de hectare şi 344 de cereri privind retrocedarea suprafeţelor, în baza Legii 18. Edilul localităţii susţine că demersurile sale de a oferi solicitanţilor întreaga suprafaţă s-au ciocnit de birocraţia Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ialomiţa.

 „Ne-am dus la OCPI pentru avizarea documentaţiei de care aveam nevoie pentru a trece la retrocedări, însă ne-au refuzat de fiecare dată! Sunt ceva de speriat oamenii aceştia. Mereu au găsit câte o chichiţă în hârtiile noastre, tocmai pentru a ne da înapoi. Eu cred că e rea voinţă şi cred că o fac intenţionat” declară Daniel Popa, primarul comunei Bărcăneşti. Termenul limită pentru retrocedări este 1 ianuarie 2017, iar comisiile locale de fond funciar care nu-l respectă riscă amenzi usturătoare, de până la 100.000 de lei. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite