Se cântă Rahmaninov, Ceaikovski şi Chopin
0Cei 18 concurenţi îşi dispută în acest weekend supremaţia la cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului - Concurs Naţional de Interpretare a Liedului.
Cel mai important eveniment cultural-artistic găzduit de judeţul Ialomiţa se va concentra anul acesta pe aniversarea mai multor compozitori de talie europeană. Printre aceştia, Robert Schumann, Frederic Chopin sau Alfred Mendelssohn.
Juriul în recital
Iubitorii muzicii clasice au ocazia, la acest sfârşit de săptămână, să se delecteze cu cele mai suave acorduri şi cele mai impresionante voci. Aproape 20 de tineri cu deosebite calităţi muzicale îşi vor etala talentele în sala de spectacole a Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea“.
Alături de cei 18 tineri concurenţi, membrii juriului vor susţine recitaluri în faţa discipolilor. Având experienţa anilor anteriori, organizatorii sunt siguri că sala se va dovedi neîncăpătoare pentru pasionaţii liedului. Timp de 3 zile, concurenţii vor interpreta compoziţii ale unor artişti mai mult decât renumiţi, cum ar fi Mahler, Rahmaninov, Ceaikovski sau Barber.
Slobozia, rampă de lansare
Unul din aspectele deloc de neglijat ale acestui festival este şi faptul că poate reprezenta, ca şi în anii anteriori, o rampă de lansare pentru concurenţi.Cel mai bun exemplu în acest sens este tenorul Ştefan Pop, care, după ce a obţinut în 2008 unul din marile premii la acest festival, a ajuns să cucerească Italia, la începutul acestei luni, fiind laureat al prestigiosului concurs Operalia.„Acest festival este unic în România. Este un eveniment de excepţie care s-a înscris deja în viaţa culturală naţională, un eveniment de referinţă pentru viaţa muzicală din România. Aceste lieduri vor rămâne în patrimoniul cultural naţional. Nu în ultimul rând, acest festival reprezintă o rampă de lansare pentru majoritatea concurenţilor”, a precizat Doina Roşca, directorul Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea“.
Premii în bani
Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare a Liedului pune la bătaie premii de peste 12.000 de lei. Marele premiu valorează anul acesta 5.000 de lei, în vreme ce premiile I, II şi III ajung la 3.000, 2.000 şi, respectiv, 1.500 de lei.
Pe lângă acestea, va mai fi acordat şi premiul „Mihaela Agachi“, în valoare de 500 de lei, dar şi premii acordate de Uniunea Criticilor Muzicali „Mihai Jora“ Bucureşti pentru secţiunile acompaniament, stil cameral şi interpretare vocală.