Slobozia: Mai mulţi elevi vor intra la închisoare
0Programul „O zi în penitenciar“ oferă posibilitatea copiilor să experimenteze viaţa de după gratii. Adolescenţii vor fi încătuşaţi, amprentaţi şi fotografiaţi.
Proiectul „O zi în penitenciar“ este finanţat din fonduri europene şi îşi propune sensibilizarea tinerilor şi prevenirea delicvenţei. Primul liceu care a răspuns acestui mod inedit de conştientizare a tinerilor asupra urmărilor grave pe care le pot avea faptele lor, a fost Grupul Şcolar A. I. Cuza.
Interes crescut
Opt liceeni vor intra pe 2 decembrie la puşcărie pentru o zi. „Când au auzit de acest program, mai bine de 100 de elevi din liceu au dorit să vină, însă nu putem aduce decât opt“, spune profesorul Valeria Socol. Şi alte şcoli şi-au manifestat interesul pentru acest program şi promit că vor veni cu mai multe grupuri de adolescenţi pentru a vedea în detaliu ce înseamnă viaţa după gratii. „
Acum, că ne-am lămurit cum stau lucrurile, este cert că vom participa şi noi. Este o idee inedită şi ne este foarte benefică“, spune Dumitri Cioboată, directorul Liceului de Arte Ionel Perlea.
La acest program, s-a înscris şi Şcoala numărul 4 din Slobozia, care are o colaborare mai veche cu Penitenciarul. „Noi avem o secţie aici, la puşcărie, şi avem profesori care predau lecţii deţinuţilor care vor să-şi completeze studiile după gratii. Cu siguranţă, vom aduce şi o grupă de elevi“, spune directorul Caliopi Iordache.
Penitenciarul a mai organizat astfel de
vizite, însă nu la un nivel atât de avansat. „Au mai venit şcoli care
au vizitat penitenciarul şi avem şi ziua porţilor deschise, când
publicul poate vizita puşcăria, însă de această dată se vor urma
procedurile standard aplicate în cazul unui condamnat“, explică Gabriel
Rusu, directorul adjunct al Penitenciarului Slobozia.
Acesta mai
spune că acest program continuă deschiderea penitenciarului faţă de
comunitate şi vizează reabilitarea persoanelor condamnate.
Încătuşaţi de la şcoală
Elevii care vor trece pragul închisorii vor fi aduşi cu duba, încătuşaţi, identificaţi, amprentaţi, percheziţionaţi şi escortaţi. De asemnea, aceştia vor face o scurtă vizită medicală, vor desfăşura activităţi educative, vor fi închişi în celulă şi vor servi masa de prânz la închisoare. Gardienii le vor confisca toate obiectele interzise şi vor anunţa familiile elevilor că aceştia se află în detenţie.
Pentru a participa la programul „O zi
după gratii“, elevii trebuie să aibă peste 14 ani, să fie băieţi şi să
aibă acceptul părinţilor de a participa la acest proiect.
De asemnea,
adolescenţii vor discuta şi cu mai mulţi puşcăriaşi, unii închişi chiar
în timp ce erau elevi, care le vor povesti despre greutăţile şi
privaţiunile penitenciarului.