Procuror din Caracal, arestat pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procuror din Caracal, arestat
pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Olt... (FOTO: Mugurel Manea)

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a fost reţinut, în dimineaţa zilei de luni - 11 noiembrie, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Mai exact, el este acuzat că ar fi primit 11.000 de euro de la o persoană căreia, în schimb, i-ar fi promis că o va ajuta într-o proces al acesteia intervenind pe lângă un coleg de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorul Iacob Niculăiţă a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat, marţi, la Curtea de Apel Craiova, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova, procurorii acestei instituţii îl cercetează pe "colegul" din Caracal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

“Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Niculăiţă Iacob a pretins de la denunţător suma de 5.000 euro, lăsându-l pe acesta să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave spre a nu dispune trimiterea acestuia în judecată. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (echivalentul a 5.000 euro) prin intermediul unui alt învinuit”, se arată în comunicatul citat.

În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale se arată că, în cursul lunii octombrie a.c., procurorul Niculăiţă Iacob a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul aceluiaşi învinuit, suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte a se administra probe în cursul cercetării judecătoreşti care să conducă spre reţinerea de către instanţă a unei alte situaţii de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, totul în vederea schimbării încadrării juridice a faptei care să conducă, apoi, la aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător. Infracţiunea pentru care era cercetat denunţătorul în cauză este “tentativă de omor”.

Duminică – 10 noiembrie a.c., procurorul Iacob Niculăiţă a fost prins în flagrant după ce a primit suma de 6.000 euro de la denunţător, sumă cerută luna trecută. Inculpatului i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală. În această dimineaţă (11 noiembrie a.c.), procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a colegului lor de la Caracal, Iacob Niculăiţă, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel Craiova.

Precizăm că, la instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi cu Serviciul Român de Informaţii.

 

Vă mai recomandăm:

Doctorul şpăgar Mircea Daviţoiu de la Spitalul Caracal, condamnat la un an şi şase luni cu suspendare

citeste totul despre: