Primul deces în judeţ, din cauza gripei. Numărul total al cazurilor confirmate a ajuns la 40

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii spun că vaccinarea antigripală încă este oportună FOTo: arhivă
Medicii spun că vaccinarea antigripală încă este oportună FOTo: arhivă

Un pacient în evidenţe cu mai multe afecţiuni cronice a fost răpus de gripă în judeţul Olt, fiind primul deces în sezonul gripal 2016-2017. Numărul cazurilor de gripă confirmate a ajuns la 40.

Epidemiologii au confirmat astăzi primul deces al unui pacient din judeţul Olt , diagnosticat cu gripă. Este vorba de o femeie, în vârstă de 65 ani, din Slatina, în evidenţă cu mai multe afecţiuni cronice.

Pacienta s-a adresat medicilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina în prima zi din an, acuzând dificultăţi de respiraţie, insuficienţă renală, stare generală agravată. A fost iniţial internată în secţia Boli Infecţioase şi transferată, în aceeaşi zi, în secţia Boli Metabolice şi de nutriţie(femeia suferea şi de diabet tip II). În 12 ianuarie a fost transferată din nou la Boli Infecţioase, unde a rămas până la deces, survenit în 17 ianuarie. În toată această perioadă, în două episoade - 1-5 ianuarie şi 12-17 ianuarie 2017 - a fost tratată la Terapie Intensivă, necesitând ventilaţie mecanică şi tratament specific.

„Deoarece, încă de la internare, pacienta, pe fondul unor afecţiuni cronice preexistente ca - diabet zaharat tip II dezechilibrat, AVC  inchemic, a prezentat o stare generală agravată ( dispnee, raluri bronşice, semne de insuficienţă respiratorie, insuficienţă renală,) pacienta a necesitat manevre de terapie intensivă (oxigenoterapie- ventilaţie mecanică), motiv pentru care în intervalul 01- 05.01.2017 şi 12- 17.01.2017 a fost tratată pentru afecţiuni acute, cât şi pentru afecţiuni cronice acutizate, în secţia de Terapie Intensivă.

Concomitent, pe fondul înrăutăţirii manifestărilor respiratorii ( fenomene de tip insuficienţă respiratorie), se suspectează un sindrom  acut respirator formă severă (SARI ), pentru care a fost investigată în vederea detectării virusurilor  gripale“, explică epidemiologii DSP prin intermediul unui comunicat.

Rezultatul laboratorului a confirmat prezenţa virusului gripal tip A subtip H3, acelaşi confirmat la alţi 38 pacienţi olteni diagnosticaţi cu gripă în această perioadă. Un singur caz de gripă din judeţ este pus pe seama unui alt tip de gripă, B.

Medicii spun că sezonul nu s-a încheiat şi, mai mult, că încă este oportună vaccinarea antigripală (iar pentru cei deja vaccinaţi, rapelul la 6 luni), cu atât mai mult cu cât în acest sezon s-a sesizat circulaţia unor virusuri agresive care au afectat mai multe persoane adulte decât în anii trecuţi.

„Numărul de consultaţii a crescut foarte mult în ultima vreme şi se constată ceva deosebit, anume că sunt mai frecvente la adulţi, cu afectare pulmonară, mulţi dintre pacienţi acuză durere la nivelul nervilor intercostali, iar atunci când mai este însoţită şi de o tuse sâcâitoare sau de febră pacienţii se sperie şi vin la medic“, a declarat medicul de familie Viorel Dumitrescu, totodată confirmând faptul că două suspiciuni de gripă au plecat din acest cabinet, aşteptându-se rezultatul laboratorului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite