Pretenţiile angajatorilor şi aşteptările şomerilor nu prea s-au întâlnit la Bursă. Angajator: „Cei pregătiţi şi dornici de muncă pleacă în străinătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu tinerii au fost cei mai interesaţi să-şi găsească de lucru. FOTO Alina Mitran
Nu tinerii au fost cei mai interesaţi să-şi găsească de lucru. FOTO Alina Mitran

A fost o nouă bursă generală a locurilor de muncă, şomerii veniţi joi la Casa Sindicatelor din Slatina prezentându-se în număr mai mic decât în anii trecuţi. De cealaltă parte, angajatorii s-au plâns că foarte greu găsesc oameni bine pregătiţi şi cu chef de muncă.

Bursa generală a locurilor de muncă a început fix la ora programată, 9,00, în Olt desfăşurându-se la Casa Sindicatelor - în Slatina şi la sediul agenţiei locale - în Caracal.

Numărul de şomeri interesaţi să-şi găsească un loc de muncă la bursă a fost mai mic decât în anii trecuţi, aprecia directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Olt, Cristinel Cârloganu, care a participat la deschidere în Slatina, interpretând amănuntul drept pozitiv, care ar demonstra că şomerii se împuţinează, chiar dacă cifrele nu indică acelaşi lucru.

Accesul s-a permis în grupuri mici, pentru a nu se crea îmbulzeală, şomerii afişând, şi din acest motiv, un aer stingher.
Sentimentul că n-au venit în locul potrivit a crescut atunci când au dat ochii cu reprezentanţii angajatorilor şi au consultat lista de locuri de muncă disponibile. Deşi în Slatina au fost disponibile 379 de posturi, pe liste s-au adunat foarte greu numele celor care şi-au lăsat un CV sau numărul de telefon pentru a fi chemaţi pe viitor la interviu.

bursa slatina

Oamenii rămaşi fără slujbă după ani de experineţă au fost cei mai interesaţi de oferte FOTO: Alina Mitran

„Ştiam că va fi greu, vin pentru a şaptea oară la bursă. Cel puţin în domeniul textil cele pregătite pleacă în afară, iar în agricultură găsim necalificaţi, mai puţin specialişti. Iar necalificaţii nu prea au chef de muncă. Adevărul este că cei pregătiţi şi cu chef de muncă pleacă în afară“, a rezumat reprezentanta unei firme experienţa primei jumătăţi de oră la bursa organizată în Slatina.

Foşti profesori dispuşi să încerce orice, necalificaţi nemulţumiţi de ofertă

Nici şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă n-au fost mult mai bucuroşi. Pentru cei cu studii superioare s-au anunţat doar 25 de locuri în întreg judeţul, pentru ceilalţi, cele mai multe în domeniul confecţiilor din textile. S-au înscris pe liste, pentru interviuri viitoare, foşti profesori, referenţi, consilieri din instituţii publice, s-au evitat firme cunoscute în oraş pentru practici prea puţin pe placul angajaţilor, s-a încercat „marea cu degetul“ în domenii fără nicio legătură cu domeniul de bază.

„Noi le prezentăm inclusiv site-ul nostru - www.serop.ro - realizat în cadrul unui proiect, care se află în perioada de sustenabilitate, şi care le permite să-şi caute de lucru în judeţele vecine. Pe site se regăsesc ofertele din 12 judeţe, în ideea că cei care locuiesc în nordul judeţului poate sunt mai dispuşi să-şi caute de lucru în Argeş, cei din sud, în Teleorman sau Dolj, tinerii poate nu au o problemă să plece pentru perioade mai lungi în alte localităţi“, a declarat reprezentantul AJOFM.

bursa slatina

Şomerii s-au arătat nerăbdători să vadă ofertele FOTO: Alina Mitran

La finalul acţiunii, organizatorii au apreciat că la cele două evenimente din Caracal şi Slatina au participat aproape 1000 de şomeri, 359 fiind înscrişi pentru interviu sau probă de lucru. Nu s-au mai făcut încadrări pe loc, destul de mulţi angajatori care au anunţat posturi vacante lipsind, şi de data aceasta, locul lor la standuri  fiind preluat de angajaţii AJOFM.

Statistica şomajului arată însă o rată a şomajului în judeţul Olt de 7,92% la sfârşitul lunii februarie, în cifre absolute însemnând că aproape 14.000 de persoane apte de muncă şi care, teoretic, sunt în căutarea unei slujbe, nu au astăzi de lucru, peste 2700 fiind şomeri indemnizaţi, iar alte mii bune, cerşetori la stat, necalificaţi, care nu pleacă de acasă pentru salariul minim, riscând să-şi lipsească familia de ajutorul social care poate depăşi, în multe cazuri, venitul ce le-ar putea reveni ca salariu.

bursa slatina

Ofertele din alte judeţe s-au înmulţit în ultimii ani FOTO Alina Mitran

Pe de altă parte, cei care vor cu adevărat să muncească au început să migreze către oraşele din vestul ţării, de unde vin oferte în aproape fiecare comună din judeţ. Angajatori din Arad, Timiş, Cluj etc. oferă salarii de peste 1.400 lei, cazare, masă şi diverse beneficii, oferta fiind net superioară celei din zonă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite