Poliţişti-mafioţi din IPJ Olt, ridicaţi de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Capii reţelei erau angajaţi de top ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt (Foto: Mugurel Manea)
Capii reţelei erau angajaţi de top ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt (Foto: Mugurel Manea)

Patru poliţişti ai IPJ Olt, între care şeful Serviciului Investigare a Fraudelor şi alţi trei angajaţi ai aceluiaşi birou, au fost ridicaţi în această dimineaţă de procurorii DIICOT Craiova în cadrul unei razii derulate în judeţ. Acţiunea a urmărit desfiinţarea unui grup infracţional organizat condus de poliţiştii menţionaţi, specializat în infracţiuni de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu ş.a. Prejudiciul: un milion de euro.

Procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, au purces, astăzi, la destructurarea unui grup infracţional organizat alcătuit din 24 de învinuiti. Potrivit autorităţilor, membrii grupării erau specializaţi în săvârşirea infracţiunilor de şantaj, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare şi spălarea banilor. Suportul tehnic şi informativ pentru derularea acţiunii a fost asigurat de către SRI, Direcţia Generală Anticorupţie şi DGIPI.

În acest sens, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat în această dimineaţă un număr de 19 percheziţii domiciliare la o serie de imobile ce aparţin suspecţilor situate  în judeţele  Olt  şi Dolj. Potrivit unui comunicat al DIICOT, şeful grupării mafiote era nimeni altul decât un poliţist, respectiv un şef din cadrul IPJ Olt.

“Liderul gruparii, învinuitul Lazăr Laurenţiu Ilie, are calitatea de comisar şef de poliţie în cadrul  I.P.J. Olt, el conducând Serviciul de Investigare a Fraudelor. El acţiona cu sprijinul altor trei învinuiţi: un comisar-şef şi doi inspectori principali de poliţie tot din cadrul aceluiaşi serviciu (comisarul-şef Constantin Nedeloiu, respectiv poliţiştii Liviu Voiculescu şi Ciprian Gheorghiceanu, n.a.). În fapt, se reţine că învinuiţii au efectuat acte de cercetare penală în cauze economice faţă de persoane din mediul de afaceri din judeţul Olt  în scopul determinării acestora ca să încheie contracte de monitorizare, pază şi protecţie, cu o societate comercială din municipiul  Slatina administrată  de către  soţia liderului grupării. Ulterior, profitând de funcţiile deţinute, învinuiţii au efectuat, în mod abuziv, cercetări faţă de funcţionari publici din cadrul DGFP Olt,  A.P.I.A. Olt sau Direcţia Vamală Craiova,  care au respins cereri de  rambursare de TVA sau alte solicitări formulate de către  firmele protejate de către membrii grupării”, se menţionează în comunicatul DIICOT.

Inspectori ai DGFP Olt implicaţi în maşinaţiunile poliţiştilor

În urma acestor manevre de intimidare, sub coordonarea poliţiştilor, membrii grupării au obţinut beneficii financiare din introducerea ilegală pe teritoriul ţării a unor aparate de joc de tipul slot-machines şi înlocuirea plăcii de bază originale cu una contrafăcută. Aparatele în cauză au fost amplasate în baruri sau discoteci pe raza  judeţelor Olt, Dolj, Teleorman şi Mehedinţi.
       
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi un număr de nouă funcţionari din cadrul  DGFP Olt care au aprobat, în mod ilegal, pentru o firmă din judeţul Olt,  rambursări de T.V.A. în cuantum de aproximativ trei milioane de lei. Ei au fost duşi la audieri, aceştia fiind: Florin Bâlteanu (şef Inspecţie Fiscală/director adjunct DGFP Olt), Ion Encescu, Cristian Predeanu - şeful serviciului informatic al Administraţiei Financiare Slatina, Florin Anton, Gheorghiţa Prunişoară, Silviu Bălţoi, Elena Radu, Cristina Pană şi Elenina Anton. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este evaluat de autorităţile centrale la suma de peste un milion de euro.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite