Dispozitivul de 1,1 milioane lei care îi aduce pe pompierii români la standardele de lucru ale străinilor. La salvarea copilului din Teleorman s-a folosit prima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe echipamente care folosesc tehnologie modernă au intrat în ultimii ani în dotarea ISU Olt, printre cele repartizate în acest an numărându-se şi un dispozitiv complex pentru salvarea persoanelor din diverse medii, cu accent pe intervenţii sub dărâmături.

Containerul de Suport Logistic al intervenţiei TIP 1 – Căutare-Salvare are o valoare de inventar de aproape 1,12 milioane lei şi le asigură pompierilor cam tot ce le este necesar pentru o intervenţie complexă. Este dotat cu echipamente pentru descarcerare şi pătrundere în diverse spaţii(ciocan rotopercutor, echipament pentru tăiat beton, motoferăstrău cu lanţ diamantat), echipamente pentru alpinişti, sisteme pneumatice de ridicare, cort, echipamente pentru imobilizarea victimelor, tărgi speciale pentru transport, generatoare electrice, materiale de construcţii pentru consolidarea malurilor, aparat pentru detecţia curentului electric, sistem de căutare compus din cameră articulară cu braţ telescopic şi senzori acustici şi alte echipamente de protecţie individuală şi salvare de la înălţime. Pentru a fi dus la locul intervenţiei se foloseşte un autocamion cu sistem hidraulic de încărcare/descărcare cu cârlig, valoarea acestuia ridicându-se la alţi 627.540 lei.

Un astfel de dispozitiv-container a fost folosit în cadrul intervenţiei complexe de anul trecut, când un copil din judeţul Teleorman, care a scăpat într-un puţ adânc, a fost monitorizat ore întregi cu ajutorul camerei video (cu termoviziune) cu braţ telescopic, intervenţia militarilor ţinând cu sufletul la gură o ţară întreagă.

Imagine indisponibilă

„Este un concept pe care cei din afară îl folosesc de foarte mult timp. Chestia de containerizare, să te duci pe tip de risc şi să ai totul. Inclusiv spart beton, dispozitive de ridicare, aer condiţionat, dispozitiv de încărcat butelii de oxigen, dacă ajungi la faţa locului şi ai nevoie... Sunt inclusiv elemente de asigurare maluri, scară culisabilă, toate elementele, un cort militar în cazul în care e nevoie de evacuare, sistem de încălzire, iluminare, evacuare.... Mergi la locul intervenţiei şi nu mai ai nevoie de altceva. În 10 minute îl urcăm, maxim 10 minute, şi pornim în misiune“, au explicat pompierii militari din cadrul ISU Olt, mândri să-şi poată expune noile echipamente. Cei care deservesc dispozitivul au fost, o parte, deja instruiţi, urmând ca la rândul lor să-i instruiască şi pe colegi.

Isu Olt a mai primit din partea IGSU şi autocamionul (627.540 lei) cu sistem hidraulic necesar pentru deplasarea container-ului, dar şi alte echipamente care le uşurează militarilor munca şi le îmbunătăţesc condiţiile de lucru: motopompa remorcabilă de mare capacitate ( valoare 192.175 lei ), destinată intervenţiei rapide la eliminarea efectelor inundaţiilor (are un debit de 800 mc/h şi poate extrage apa de la o adâncime de opt metri, iar cu ajutorul furtunurilor de refulare cu diamentul de 20 de centimetri, cu cuple rapide, apa poate fi refulată la o distanţă de un kilometru); autopompa cisternă de capacitate mărită (valoare 1.199.990 lei ), cu rezervorul de apă de 5000 de litri şi capacitatea rezervorului de spumă de 500 de litri, concepută pentru o deplasarea rapidă la intervenţie, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie, utilizarea apei cu randament de stingere ridicat şi deplasarea în zone greu accesibile şi teren accidentat. Autospeciala poate lucra independent, folosind apa din rezervorul propriu sau din alte surse, sau în cooperare cu alte autospeciale, fiind prevăzută şi cu un modul pentru acordarea primului ajutor calificat, fără capacitate de transport a victimelor; linia tehnică de întreţinere echipamente individuale de protecţie (valoare 908.406 lei).

Imagine indisponibilă

Ultima investiţie menţionată vine şi în ajutorul familiilor militarilor, pentru că echipamentele vor fi spălate şi igienizate la sediul ISU, linia de întreţinere având în componenţă sistem de igienizare şi dezinfectare a echipamentelor, maşină de spălat, uscător, staţii de călcat, dulapuri şi cabine pentru depozitarea echipamentelor. Maşina de spălat este configurată pentru a putea fi utilizată la spălarea uniformelor, măştilor, costumelor de protecţie pentru pompieri, costumelor de scafandru, căştilor de protecţie cu vizor, aparatelor de respirat.

Deşi înseamnă mult pentru pompierii olteni, echipamentul nou nu este şi cel mai scump, autoscara pentru intervenţie la înălţime, dotată cu nacelă şi sistem de stingere, care a intrat în dotarea ISU Olt în 2015, având o valoare de aproximativ 700.000 euro.

Imagine indisponibilă

Pompierii se bucură şi de echipamente de valoare mult mai mică, dar care le oferă o mai mare siguranţă în misiune, căştile şi măştile de oxigen noi având caracteristici net superioare celor de care se folosesc acum.


Echipamentele primite în cadrul programului de dotare derulat de IGSU şi investiţiile de infrastructură derulate în ultima perioadă (reablitarea garajului vechi pentru autospeciale şi construirea unui nou garaj) au fost prezentate după încheierea conferinţei de presă la care au luat parte şeful ISU Olt - col. Adrian Tănase, adjunctul acestuia - maior Constantin Ghiocanu şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, sublocotenent Alin Băsăşteanu.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite