De ce au nevoie asistenţii medicali de certificatele de revalorizare. „În România n-au absolut nicio problemă, devine o miză când se pregătesc să plece“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenţii medicali au fost specializaţi, de-a lungul anilor, în licee,colegii, postliceale, iar astăzi cei mai mulţi aleg facultăţile de profil FOTO: arhivă
Asistenţii medicali au fost specializaţi, de-a lungul anilor, în licee,colegii, postliceale, iar astăzi cei mai mulţi aleg facultăţile de profil FOTO: arhivă

Mii de asistenţi medicali, absolvenţi de liceu sanitar, şcoală tehnică sau şcoală sanitară postliceală absolvite anterior anului 2009 caută să-şi revalorizeze diplomele,  aşteptând o modificare legislativă care să le permită şi înscrierea la facultate într-un an superior.

Deşi cu toţii sunt asistenţi medicali, de ceea ce este menţionat pe diploma de absolvire pot depinde, la un moment dat: nivelul salarial, şansa de a lucra în străinătate pe un post de asistent (nu infirmier sau îngrijitor, cum se întâmplă adesea dacă nu parcurg acolo diverse stagii de completare a studiilor), posibilitatea de a transforma în credite transferabile la înscrierea la facultatea de profil anii de pregătire.

Asistenţii medicali mai au, teoretic, un an la dispoziţie să-şi completeze studiile conform standardelor din învăţământul de profil impuse după 1 ianuarie 2007, standarde recunoscute în ţările din spaţiul comunitar european. Un asistent care a absolvit o şcoală postliceală sanitară în 1995, de exemplu, mai are de parcurs şapte module de pregătire astfel încât diploma sa să fie similară cu a colegilor din promoţiile 2009 – până în prezent.

În sistemul medical românesc lucrează la acest moment asistenţi medicali pregătiţi în şcoli tehnice, asistenţi pregătiţi în liceele sanitare, în şcoli sanitare postliceale, în colegii sanitare şi în facultăţi cu acest profil. Dacă în România nu prea contează ce scrie pe diplomă, pentru cei care, la un moment dat, au hotărât să plece şi să-şi exercite meseria în străinătate a intervenit problema echivalării studiilor. Diplomele obţinute anterior anului 2009 (de la 1 ianuarie 2007 standardul din învăţământul de profil este similar cu cel din ţările membre UE, iar primii absolvenţi cu o diplomă recunoscută în acest spaţiu sunt cei din promoţia 2009) nu le confereau posesorilor aceleaşi drepturi cu ale asistenţilor medicali şcoliţi în UE (aceştia treceau în străinătate prin stagii de adaptare, teste de aptitudini, cursuri teoretice, alte examene). „În România nici astăzi nu există niciun fel de problemă, însă colegii noştri care au plecat să lucreze peste hotare au fost nevoiţi să-şi completeze acolo studiile conform standardelor în vigoare şi au lucrat la început ca infirmieri, de exemplu. În funcţie de menţiunile de pe diploma de absolvire au mai avut nevoie de 200 de ore, de 300 de ore etc., sunt situaţii diferite, de la caz la caz“, a declarat preşedintele Ordinului Asistenţilor din România – Filiala Olt, Emilian Liciu.

Certificatele de revalorizare, obţinute  în şcoli acreditate

Iniţial, în România s-a stabilit ca 14 şcoli să fie atestate pentru a organiza cursuri în vederea revalorizării pregătirii profesionale, pentru ca de anul trecut şi alte şcoli acreditate conform legii pentru a pregăti asistenţi medicali generalişti să poată susţine astfel de programe. În judeţul Olt cei interesaţi au la dispoziţie Şcoala Sanitară Postliceală de Stat. În funcţie de anul absolvirii se stabileşte numărul de ore necesare, cel mai mult având de recuperat asistenţii şcoliţi în comunism sau în primii ani de după 1990. Întregul stagiu de pregătire are un cost de 1.000 lei, iar cursurile vor fi programate pe module, de-a lungul mai multor săptămâni.
Directorul şcolii amintite, Nicoleta Dobrică, a declarat că cel mai probabil o primă serie va începe pregătirea în 27 aprilie, iar cursurile vor fi finalizate la începutul lunii august. „Ne aşteptăm ca cei mai mulţi cursanţi să ne vină din segmentul de vârstă 40-50 de ani, pentru că aici am observat un interes deosebit pentru a-şi continua studiile în mediul universitar“, a declarat Nicoleta Dobrică.

Salarii mai mari şi mai multe beneficii pentru absolvenţii de facultate

Deşi şcolile postliceale sanitare nu şi-au pierdut clienţii, în mare măsură bucurându-se încă de succes şi pentru că permit înmatricularea elevilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat, universităţile care pregătesc asistenţi medicali cu studii superioare sunt din ce în ce mai căutate. Pentru a se pune la adăpost de eventualele reglementări care le-ar putea impune o nouă echivalare a studiilor, dar şi pentru avantaje imediate, asistenţii medicali absolvenţi de liceu sanitar sau şcoală postliceală au absolvit, între timp, şi facultatea de profil, iar în viitorul foarte apropiat, dacă un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat va trece, demersul pentru cei care încă n-au făcut-o ar putea deveni şi mai simplu. Un asistent absolvent de facultate nu mai este nevoit să susţină examenul de grad principal, şi, în schimb, poate candida pentru posturile de asistent-şef sau director de îngrijiri medicale. În plus, dacă reuşeşte încadrarea pe un post cu studii superioare (unitatea poate, în acest sens, să modifice organigrama), nivelul de salarizare este superior, comparativ cu al asistenţilor cu studii liceale sau postliceale.

„Noi am luat hotărârea, de anul trecut, din vară, când am observat că nu-i puteam primi la concurs pe absolvenţii de facultate care veneau pe posturi cu studii medii, să înfiinţăm 1-2 posturi în cadrul fiecărei secţii pentru asistenţii cu studii superioare. Cred că au mai intervenit, în timp, şi modificări în organigramă, dacă oamenii şi-au completat studiile“, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Elena Vişan.

Dacă proiectul de lege solicitat de organizaţiile profesionale şi de cele sindicale va trece, asistenţii medicali se vor putea înscrie la facultate beneficiind, totodată, de recunoaşterea studiilor deja absolvite şi transformarea în credite.

„Noi am cerut promovarea acestui proiect de lege motivat de situaţia colegilor noştri care, la momentul absolvirii, nu aveau alternativă. Dacă aveau opţiunea liceu sanitar, asta au ales, dacă, mai târziu, au apărut şcolile postliceale, avem absolvenţi de şcoală postliceală. Astăzi există şi posibilitatea de a te înscrie, din start, la facultate, dar generaţii întregi de asistenţi nu au avut-o, aşa că pentru aceştia luptăm pentru ca anii de şcoală să fie transformaţi în credite transferabile şi să se poată înscrie la facultate într-un an superior“, a declarat preşedinta Uniunii Judeţene Sanitas, Roxana Dumitrescu.

Cu acest proiect de lege  sunt de acord, şi chiar au avut nenumărate discuţii, şi membrii structurilor profesionale, care atrag, însă, atenţia asupra altui aspect. „Noi am cerut de ani de zile să se renunţe la posibilitatea ca elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat să obţină diploma de asistent medical. Probabil că la înscrierea la facultate lucrurile se vor schimba“, a mai declarat preşedintele OAMR – Filiala Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite