Cheia succesului în tratarea pacienţilor COVID-19 la domiciliu. „În spitale n-a existat comunicare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care se tratează acasă au nevoie să înţeleagă ce li se întâmplă şi să aibă încredere în medic, spun specialiştii FOTO: Pixabay
Pacienţii care se tratează acasă au nevoie să înţeleagă ce li se întâmplă şi să aibă încredere în medic, spun specialiştii FOTO: Pixabay

Pacienţii confirmaţi cu SARS-CoV-2 şi trataţi la domiciliu, după o schemă prescrisă de către medicii de familie, au avut, într-o proporţie covârşitoare, o evoluţie foarte bună. Medicii spun că în spitale s-a mers foarte mult pe ceea ce arătau aparatele şi analizele.

De la momentul la care tratarea pacienţilor cu COVID-19 a fost posibilă şi la domiciliu, teama acestora de a raporta simptomele, ştiind că nu vor mai ajunge obligatoriu la spital în cazul în care testul este pozitiv, a scăzut considerabil. Medicii de familie spun că au tratat cu succes aceste cazuri acasă, relativ puţine fiind situaţiile în care a fost nevoie de transportul la spital, în urma complicaţiilor apărute.

Cheia succesului, spune medicul de familie Mihai Ungureanu, preşedintele filialei Olt a Societăţii Medicilor de Familie, este comunicarea. „În spitale n-a existat comunicare. Noi cu pacienţii am vorbit tot timpul. Cum a apărut un nou simptom, am vorbit cu ei, le-am spus ce să ia. Pentru că se tratează simptomatic. Ca să tratezi simptomatic, trebuie să ştii simptomele, ca să ştii simptomele, trebuie să vorbeşti cu omul. (...) În spitale, s-a mers foarte mult pe ce-ţi arată aparatul, ce-ţi arată analizele, ce-ţi arată saturaţia, ce vezi la tomograf. N-ai tratat omul, ai tratat, de fapt, rezultatul analizelor“, consideră medicul, care a constatat că starea psihică a pacienţilor rămâne cel mai important element în tratarea bolii.

„Ca să-l ajuţi psihic trebuie să fie în mediul lui, cât mai familiar“

Pacienţii tineri, în special, care au trecut prin spitalizare, s-au plâns cel mai mult de disconfortul resimţit. Pentru a se simţi în siguranţă, pacienţii trataţi acasă şi-au sunat medicii aproape la orice oră, le-au trimis mesaje, le-au expus temerile.

„Eu le explic la toţi, când merg să facă un control de specialitate: oameni buni, luaţi tot ce aveţi acasă, toate medicamentele, tot ce aveţi analize, să-i arătaţi, pentru că medicul din spital sau din policlinică vă vede 10 -15 minute maximum, atât este contactul vostru, el nu vă ştie de unde veniţi, din ce mediu. Încercaţi să-i oferiţi cât mai multe informaţii ca să poată să-şi facă o idee. Pe când la noi lucrurile astea se ştiu“, explică medicul de ce situaţia este alta în cazul medicilor care le cunosc istoricul.

Mai mult, medicul de familie spune şi care ar trebui să fie sensul spitalizării: „Rolul spitalului este să te stabilizeze şi pacientul se vindecă acasă. Nu trebuie să se înţeleagă că trebuie să-l ţii pe pacient până se negativează, acolo. Ca să-l ajuţi psihic trebuie să fie în mediul lui, cât mai familiar“.

„O parte au început ei să ia antibiotic“

Pentru că foarte multă lume s-a informat despre boală de pe Internet, medicii de familie se  confruntă şi cu un alt fenomen: pacienţii au deja scheme de tratament şi, cei mai mulţi, şi stoc de medicamente, cumpărate „în caz că“. Antibioticul, leacul românului pentru orice, niciodată nu lipseşte, deşi COVID-19 nu se tratează cu antibiotic. Medicul Mihai Ungureanu spune că a fost nevoie de antibiotico-terapie în cel mult 25-30% din cazuri, în care au apărut complicaţii, şi nu Azitrox, cel mai cunoscut în pandemie, a fost cel miraculos.

„O parte au început ei să ia antibiotic şi le-am explicat: dacă aţi început şi aţi luat, mai ales că este un antibiotic mai pretenţios, care dă rezistenţă foarte uşor, luaţi-l măcar şapte zile, să nu avem surprize că nu mai putem să-l dăm pentru că aţi căpătat rezistenţă, dar să ştiţi că nu trece cu antibiotic. Oamenii au înţeles, unii chiar au ajuns şi la alt tratament, cu toată azitromicina luată, pentru că acesta este un antibacterian, nu antiviral“, a menţionat dr. Ungureanu.

După trecerea prin boală, medicul de familie le recomandă pacienţilor săi, după caz, o cură cu vitamine, salinoterapie şi, atunci când se impune, continuarea tratamentului cu antiinflamatoare respiratorii prescrise de pneumolog.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Marea Britanie: Prima doză Pfizer oferă o protecţie de 64-65% contra Covid-19. A doua doză are eficienţă mai mică

Japonia e nevoită să arunce milioane de doze de vaccin anti-COVID, pentru că nu are seringile potrivite
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite