Asistenţii nu pichetează Prefectura în Olt. O delegaţie a membrilor SANITAS va depune o listă de revendicări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva nu a ieşit din calendarul sindicaliştilor, dar se aşteaptă mai întâi răspunsurile promise de la guvernanţi FOTO Adevărul
Greva nu a ieşit din calendarul sindicaliştilor, dar se aşteaptă mai întâi răspunsurile promise de la guvernanţi FOTO Adevărul

Asistenţii medicali din judeţ, prin reprezentanţii lor, au ales să depună astăzi o listă cuprinzând 10 revendicări la Prefectura Olt, fără pichetarea instituţiei. Medicii aşteaptă, la rândul lor, răspunsuri de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii.

Deşi în ţară s-au anunţat pichetări ale prefecturilor şi ale sediilor ministerelor Sănătăţii şi Muncii, reprezentanţii Uniunii Judeţene SANITAS Olt vor depune lista de revendicări la Prefectura Olt, fără pichetare.

„La nivelul conducerii SANITAS s-a lăsat la latitudinea fiecărei uniuni dacă se va recurge la pichetare sau se va depune o listă de revendicări, iar noi am ales ca cinci reprezentanţi ai SANITAS Olt, împreună cu preşedintele Federaţiei CNSLR Frăţia, să depunem această listă miercuri, în jurul orei 10,30. Principala noastră revendicare rămâne rezolvarea inechităţilor salariale, pentru că prin creşterea succesivă a nivelului salariului minim pe economie s-a ajuns ca un infirmier să câştige astăzi cât un asistent medical, ceea ce nu este normal“, a declarat preşedinta SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu.

Asistenţii sunt nemulţumiţi şi de volumul mare de muncă la care s-a ajuns din cauza deficitului de personal, şi de calculul diferenţiat al sporurilor de care beneficiază membrii, în funcţie de momentul la care au fost angajaţi etc. „Avem şi noi, în SANITAS, aproximativ 50 de membri medici, iar la punctul 3, dacă nu mă înşel, milităm pentru acordarea sporului de gardă specific secţiei, pentru că astăzi pentru gardă acest spor nu se acordă“, a mai spus Dumitrescu, menţionând că există un calendar ferm al negocierilor, iar în cazul în care nu se ajunge la niciun acord în 15 iunie este programat un miting de proporţii în faţa Guvernului.

Medicii, la rândul lor, reprezentanţi de propriul sindicat, care au trecut deja de etapa grevei japoneze, aşteaptă acum răspunsuri de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, înainte de a hotărî dacă vor continua protestele.

„Într-o zi-două aşteptăm de la ministrul Sănătăţii un răspuns care ţine de acest minister, pentru că sunt nişte modificări care au intervenit prin ordin de ministru şi se poate renunţa în acelaşi mod. Am cerut modificarea timpului de lucru, astfel încât la ieşirea din gardă medicul să nu mai fie obligat să rămâne la program normal în spital, ci să poată pleca acasă. De asemenea, am solicitat ca sporurilesă fie plătite la valoarea actuală a salarilor, nu la cea din 2009, cum se întâmplă.

Cât despre legea salarizării, noul ministru al Muncii a declarat că această lege este printre priorităţile sale. Ne-a şi invitat la discuţii în perioada în care se va concepe proiectul, nu ni se va mai pune în faţă forma definitivă. Poate ajungem, deşi nu cred, la o variantă care să ne convină şi nouă. Cert este că dacă protestăm în acest moment nu cred că avem prea multe de câştigat“, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Medicilor din Spitalul Judeţean Slatina, medicul Cătălin Dudu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite