Amenzi de peste 3 miliarde lei vechi aplicate de Garda de Mediu Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi s-au scurs numai cinci luni din acest an, Garda Financiară Olt a încasat de pe urma amenzilor aplicate pentru diverse încălcări ale normelor legale în vigoare peste 3 miliarde lei vechi. Cea mai mare parte a sumei este reprezentată de amenzi date topitoriilor de aluminiu din judeţ. Iar acest lucru a fost sesizat şi de oficialii instituţiei, care pregătesc surprize patronilor unor asemenea afaceri.

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii de Mediu Olt au organizat, miercuri – 5 iunie, o conferinţă de presă cu dublu rol: prezentarea bilanţului activităţii de la începutul anului până în prezent şi, respectiv, ieşirea la rampă a noului director al instituţiei, Cătălin Rotea, aflat de două luni în funcţie. Secondat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Aura Mandache, şi Florin Homorean, fost director al instituţiei, Rotea a inventariat acţiunile instituţiei, punctând asupra cuantumului amenzilor aplicate în cele cinci luni ale anului curent: 303.500 lei.

“Interesul nostru nu este să facem inspecţii neapărat sau să aplicăm amenzi în dreapta şi-n stânga, important este ca agenţii economici şi primăriile să-şi facă treaba astfel încât, împreună, să contribuim în a avea un mediu mai puţin poluant. Nu putem să schimbăm totul dintr-o dată, dar, dacă fiecare îşi face treaba, putem face ceva”, a afirmat noul şef al Gărzii de Mediu Olt, Cătălin Rotea, care a mai spus că, în cursul acestei luni, se vor intensifica controalele la sediile topitoriilor de aluminiu ca urmare a deficienţelor alarmante sesizate în ultimul timp.

La rândul său, Florin Homorean, comisar în cadrul aceleiaşi instituţii, a precizat că cea mai mare parte a neregulilor sunt înregistrate la firmele care se ocupă cu instalaţii de topire şi turnare a deşeurilor din aluminiu (topitorii, n.a.). Acestea sunt urmate îndeaproape de nerespectarea regimului legal de gestionare a deşeurilor în sensul că agenţii economici fie nu le colectează separate, cum prevede legea, fie nu ţin evidenţa deşeurilor produse în incinta unităţilor, fie chiar nu completează formularele de încărcare/descărcare a deşeurilor. Alte abateri sunt poluările accidentale, dar şi cele descoperite în urma sesizărilor cetăţenilor la numărul de telefon unic 112.

Noul şef al Gărzii de Mediu Olt are 29 de ani şi este absolvent al facultăţilor de Ştiinţe Economice şi Drept din cadrul Universităţii din Craiova. Din 2006 până în 2011 a lucrat ca director regional de vânzări la o firmă privata, iar din 2011 până în urmă cu două luni când şi-a adjudecat concursul pentru şefia instituţiei a fost administrator la propria firmă. Rotea este, totodată, secretar general al PNL Olt, iar la alegerile locale din vara anului trecut a câştigat un mandat de consilier judeţean. Cătălin Rotea l-a înlocuit la conducerea Gărzii de Mediu Olt pe Gheorghe Neacşa (fost director al SC Consloc Imobiliare Slatina, n.a.), ce a rămas în cadrul instituţiei pe un post de comisar.
 

Mai puteţi citi şi:

Autorităţile de mediu din Prahova nu ştiu nimic despre traseul deşeurilor toxice de pe nava Flaminia. Instituţiile nu au primit solicitări pentru epurare

Termocentrala de la Halânga a fost amendată cu 50.000 de lei pentru poluarea cu cenuşă

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite