Slatina: Lucica Selea a învăţat sute de copii alfabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucica Selea este învăţătoare de 35 de ani
Lucica Selea este învăţătoare de 35 de ani

Este învăţătoare de 35 de ani. A publicat cinci cărţi pentru elevi şi pentru dascăli. În timpul liber îi place să croşeteze şi să facă goblen.


Lucica Selea îşi începe povestea vieţii cu o întâmplare recentă: „M-am întâlnit nu de mult pe stradă cu un fost elev al meu, din prima mea promoţie. M-a oprit şi m-a întrebat dacă îl mai ştiu. I-am spus că nu dar mi-a zis numele său şi mi-am adus aminte imediat de el. Era un băiat din Milcov, acum bărbat în toată firea cu o funcţie importantă. Mi-au dat lacrimile când ne-am întâlnit“, îşi aminteşte învăţătoarea. Lucica Selea a ales meseria de dascăl pentru că de mică a iubit copiii. În copilărie, a înlocuit jocul cu păpuşile cu jocul de-a învăţătoarea. „De mică mi-am dorit să lucrez în învăţământ. Fiind de la ţară, mama îmi spunea să merg la liceu la Potcoava, dar am rugat-o să mă lase să dau examen la Liceul Pedagogic din Slatina. Era prima promoţie atunci, am fost 7 pe loc înainte de probele eliminatorii şi apoi am fost 5 pe loc. Am intrat din prima şi mama împreună cu unchii şi mătuşile mele au zis că vor face un efort să mă ţină la liceu“, povesteşte învăţătoarea Lucica Selea. După ce a terminat studiile, s-a angajat în învăţământ. Timp de 6 ani a lucrat ca învăţătoare la Şcoala Proroci, 8 ani a lucrat la Şcoala Nr. 4 iar din 1990 este dascăl la Şcoala Ştefan Protopopescu din Slatina.

„Vă mai amintiţi de mine?“

I-au trecut prin mâini aproape 9 generaţii de elevi, dar chiar şi acum după 35 de ani de catedră, învăţătoarea trăieşte cu emoţie fiecare început. „De fiecare dată când iau clasa I sunt la fel de emoţionată ca atunci când am avut prima promoţie de elevi“, mărturiseşte Lucica. A avut în fiecare serie câte un copil problemă, dar cu multă afecţiune a reuşit să-l aducă pe calea cea bună. Între Lucica Selea şi elevii săi există o relaţie specială. Sunt elevi cu care păstrează legătura şi după 20 de ani. „Eu păstrez legătura cu foştii mei elevi până intră la liceu. Numai un dascăl îmi poate împărtăşi emoţia la întâlnirea cu foştii elevi, la primirea unor telefoane sau felicitări cu diverse ocazii, care vin din partea unui profesor doctor la Spitalul Fundeni, o soprană la Opera din Viena, ofiţeri în MAI, în MAPN, ofiţer de marină, economişti, educatoare şi care cu emoţie în glas îţi spun «vă mai amintiţi de mine?...sunt... “, spune învăţătoarea. În timpul liber doamna învăţătoare croşetează, tricotează sau face goblen. „Plec de la şcoală la ora 16.00 dar ajung acasă şi trebuie să-mi pregătesc lecţiile pentru a doua zi. În vacanţe sau la sfârşit de săptămână atunci când am mai mult timp îmi place să croşetez sau să fac goblen, mă relaxează“, povesteşte Lucica.





Profil
NĂSCUTĂ. 25 februarie 1954, comuna Corbu, judeţul Olt
STUDII. Liceul Pedagogic Slatina
FAMILIE. Căsătorită, are o fată şi un băiat


Ce-i place
•• „În primul rând iubesc copiii. Chiar dacă am trecut de 50 de ani mi-a plăcut să ţin pasul cu cei tineri, îmi place să fiu în preajma lor, să comunic cu ei şi cred că am foarte multe lucruri de învăţat de la ei. Îmi place să citesc, să tricotez, să croşetez şi să fac goblen“.

Ce nu-i place
•• „Oamenii perverşi şi lipsa de modestie. Urăsc minciuna şi tot timpul le-am explicat copiilor şi elevilor mei că iert orice mai puţin să mintă, tot timpul am pus accent pe seriozitate şi sinceritate. Nu-mi place să-mi pedepsesc elevii, dar dacă sunt nevoită o fac reproşându-le doar dacă au greşit ceva“.


Întrebări şi răspunsuri
•• Ce sfat le daţi tinerilor dascăli?
L.S.: În primul rând vreau să le spun că nu au ce căuta în învăţământ dacă nu iubesc copiii. Este foarte important să aibă înclinaţie. Dascălii trebuie să fie tot timpul la curent cu noutăţile, este foarte important să citim foarte mult, din toate domeniile. Înainte să intre în şcoală, un dascăl trebuie să-şi lase problemele la poarta unităţii.

•• Ce pasiuni au şcolarii din ziua de azi?
L.S.: Toţi spun că le place calculatorul, însă eu nu sunt de acord cu el pentru că are o influenţă negativă asupra copiilor, le stimulează violenţa verbală şi fizică. Noi avem calculator în sala de clasă dar eu îl folosesc doar ca un stimulent. De exemplu, cine a scris cel mai frumos, sau elevul care a citit cel mai bine are dreptul ca la sfârşitul orei să se joace câteva minute la computer.


Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite