Slatina: Campioni în ring, învingători ai lipsurilor materiale
0Au cucerit numeroase titluri de campioni naţionali şi europeni, demonstrând că performanţa ţine de muncă şi talent şi nu de condiţiile improprii în care se antrenează. Pasiunea elevilor de la clubul BU-DO Slatina pentru karate este subvenţionată exlusiv de către părinţi.
Reînfiinţat în 1993 după decesul regretatului profesor Silviu Bărbulescu de către actualul sensei Romeo Costică, Clubul Sportiv BU-DO Karate Slatina a modelat în aceşti ani nu numai caracaterul sportiv al peste o mie de elevi slătineni, ci le-a modelat personalitatea, i-a învăţat ce înseamnă spiritul de echipă şi disciplina. Sutele de medalii câştigate au impus karatiştii olteni printre cei mai buni din ţară, dar şi la nivel european sau mondial. Numai în ultimii doi ani copiii au câştigat 9 titluri europene şi 41 naţionale, iar anul acesta competiţional este abia la jumătate.
Condiţii improprii de antrenament
„Sunt foarte mândru că am reuşit aceaste performanţe.Este un sentiment unic să-ţi reprezinţi cu cinste ţara! Dorinţa mea este de a mă face antrenor de karate şi să pun bazele, alături de sora mea, a unui club adevărat. Vreau să-i învăţ ce înseamnă acest sport, arta şi disciplina, şi pe copiii care n-au posibilitatea”, spune Mihai Păduroiu, dublu campion naţional, european şi mondial.
Deşi sunt sportivi de aur, campioni ai României şi ai Europei unii chiar de la 6 ani, condiţiile în care se antrenează nu sunt unele specifice, care să le crească performanţele. În ajunul competiţiilor, după antrenamentele riguroase, copiii cu vârste până la 16 ani sunt plini de vânătăi pe mâini şi picioare provocate de contactul fizic, dar şi de contactul cu podeaua veche şi degradată a sălii de sport a Şcolii nr.5 Slatina, în care funcţionează. O sală unde iarna le îngheaţă tălpile goale, iar frigul pătrunde în voie prin geamurile sparte. „Nu a zis niciodată că renunţă, deşi i-a fost foarte greu. Muncea în sală până făcea răni. A trecut peste durere şi oboseală, şi în fiecare zi a avut puterea să o ia de la capăt”, spune Irina Pavel, mama lui Andrei, triplu campion naţional şi premiat al Casei Regale a României.
CLICK AICI pentru GALERIE FOTO
Pentru o suprafaţă de antrenament adecvată, tatami, clubul ar avea nevoie doar de 1000 de euro, prea puţin pentru a răsplăti rezultatele acestor copii, însă sensei Costică spune că nu dispune nici de banii necesari participării la competiţii. „Întreaga activitate, de la deplasări şi plata competiţiilor, este susţinută în totalitate de către părinţi. Sponsorizările se găsesc foarte rar şi nu acoperă nici transportul. Pentru a participa cu 25- 30 de sportivi din grupa de performanţă la competiţii, ne-ar trebui pe an circa 70.000 de lei, însă nu putem niciodată să participăm cu mai mult de jumătate dintre ei, din lipsa banilor”, spune sensei.
Selecţia banului
„Sunt foarte mulţi copii cu rezultate bune care renunţă din lipsa banilor, iar cei care rămân, rămân cu sacrificii din partea părinţilor”, spune Costică. Ionuţ Dumitru a câştigat 5 medalii şi 11 diplome până acum, însă anul acesta nu a putut participa la nicio competiţie. „Nu l-am mai lăsat la competiţii, din cauza banilor. Părinţii trebuie să susţină financiar până şi probele în competiţii. Nu am avut acum, iar sponsori care să încurajeze sportivii nu se găsesc aşa uşor. A muncit mult să ajungă aici. Are mâinile şi picioarele vineţi de la lovituri.”, spune tatăl său Traian. Fără invidie, i-a pregătit ca sempai pe doi colegi mai mici, care au reuşit sub îndrumarea să devină vicecampioni naţionali.
INFO BOX
Primii performeri
La BU-DO Slatina sunt legitimaţi 60 de sportivi, dintre care 40 performeri. Primul rezultat european a fost înregistrat în 1999 cu junioara Larisa Ion- vicecampioană europeană şi balcanică la kumite şi embu. Primul titlu de campion european la 7 ani a fost înregistrat în 2002 cu Elena Ţâncu, iar primii campioni europeni şi mondiali la 6 ani au fost Mihai Păduroiu şi Emilia Ciuchete, în 2009, la embu mixt.