VIDEO FOTO Păsările de foc au “invadat” Sibiul. Programul FITS de luni, 10 iunie
0Nemţii şi francezii de la Theater Titanick & Fanfare Le S.N.O.B. au făcut senzaţie duminică seara, în centru Sibiului, spectacolul “Păsări de foc” atrăgând mii de sibieni în Piaţa Mare a oraşului.
Visul de a zbura a fost celebrat cu ajutorul unei parade prin centrul oraşului care a electrizat publicul. Cei şase piloţi temerari şi maşinăriile lor zburătoare au fost acompaniaţi de echipa de la sol (un grup de actori amatori locali) şi grupul muzical francez Fanfare Le S.N.O.B.
Invitaţie la film
Secţiunea film a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu din acest an propune o incursiune fascinantă în lumea artelor spectacolului prin proiecţii extraordinare ce aduc în prim plan portretele unora dintre cele mai influente personalităţi culturale ale momentului.
Bernard Faivre D’Arcier, una dintre cele mai influente personalităţi ale culturii franceze, directorul Festivalului de la Avignon (1974-1984, 1993-2003) şi Preşedintele Bienalei de la Lyon prezintă filmul „Avignon: curte de onoare şi câmp de luptă”. Filmul este o declaraţii de dragoste pentru teatru, o retrospectivă a Festivalului de la Avignon, de la înfiinţarea sa în 1947. Interviuri şi fragmente din spectacole prezentate de-alungul anilor la Avignon vor arată adevărata faţă a festivalului. De la Maurice Béjart, Antoine Vitez, Bob Wilson Pina Bausch, Peter Brook la Thomas Ostermeier, filmul arată mai presus că teatrul nu încetează să se reînnoiască. Filmul este prezentat în data de 10 iunie, la ora 16:00, în prezenţa lui Bernard Faivre D’Arcier şi a lui George Banu.
În premieră naţională, şecţiunea film a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va prezenta patru spectacole ale regizoarei Arianne Mnouchkine, o figură legendară a teatrului european, fondatoarea Teatrului Soarelui (Théâtre du Soleil). În data de 11 iunie, ora 16:00, puteţi vedea spectacolul „Molière” (1978), o privire singulară asupra artei şi vieţii dramaturgului francez. „O viaţă întreagă de luptă şi de angoasă, cu marile sale bucurii şi cu imensele sale dureri. Bucuriile precum Boboteaza când e încoronat Ioan Botezătorul, sărbătoarea carnavalului de la Orléans, descoperirea comedianţilor, succesul care se afirmă încetul cu încetul. Durerile precum moartea mamei, reprimarea poliţienească a exceselor carnavalului, eşecurile şi rătăcirea Illustre Théâtre, trădarea lui Lulli, dizgraţia regelui, bănuielile infernale despre infidelitatea frumoasei Armande, moartea lui Madeleine şi acest ultim Bolnav închipuit ce trebuie jucat, în ciuda morţii care începe să dea târcoale.”
Vor fi prezentate în continuare în 12 iunie, ora 16:00, „Au soleil même de la nuit. Scènes d’accouchement” după spectacolul Tartuffe, regizat de Ariane Mnouchkine în 1995, în 14 iunie, „Tambours sur la digue, sous forme de pièce ancienne pour marionnettes jouée par des acteurs” (2002) şi în data de 15 iunie, „Les Ephemeres” (2009).
Din programul dedicat Théâtre du Soleil, festivalul programează în data de 13 iunie, la ora 16:00, filmul „Erhard Stiefel, creator de măşti” (2012). Un documenatr de George Banu pentru Institutul Naţional Audiovizual Francez despre legendarul creator de măşti Erhard Stiefel, cel care a creat măştile din spectacolele regizoarei franceze. Desemnat „maestru al artei” în anul 2000. Erhard Stiefel a luat contact cu toate tradiţiile, de la Commedia dell'arte până la teatrul No japonez, din mâinile sale ieşind creaţii singulare. A lucrat în aceeiaşi măsură cu Antoine Vitez (Arlechin, servitor la doi stăpâni), Jean-Pierre Vincent, Yannis Kokkos, Alfredo Arias.
Accesul publicului la proiecţiile de film se face gratuit în limita locurilor disponibile. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu are loc în perioada 7 – 16 iunie 2013, iar programul de evenimente este disponibil pe sibfest.ro.
PROGRAMUL FITS DE LUNI, 10 IUNIE 2013
10:00 Sala „Virgil Flonda” din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte - ULBS - JOCUL CU MASCĂ
10:00 Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder - THINK OPPOSITE
13:00 Centrul Cultural Habitus - IVAN VÎRÎPAEV - CE ÎNSEAMNĂ CONTEMPORANEITATEA ÎN TEATRU?
14:00 Atrium Café - CONVERSAŢII CULTURALE - NOEL WITTS
14:00 Pietonala Nicolae Bălcescu - CUPIDONII
15:00 PIaţa Mică - EXTERNET
15:00 Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu - ORCHESTRA VESELĂ LA RACCHIA DIN VEJANO
15:00 Librăria Humanitas „Constantin Noica” - RODRIGO GARCÍA – MOARTE ŞI REÎNCARNARE ÎNTR-UN COWBOY
16:00 Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Studio, intrarea B - BERNARD FAIVRE D’ARCIER - AVIGNON: CURTE DE ONOARE ŞI CÂMP DE LUPTĂ
16:00 Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu - MARŞUL PICIOROANGELOR ŞI FANFARA REGALĂ DIN MERCHTEM
17:00 Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong – sala etaj - MASA CU SUNETE
17:00 Pietonala Nicolae Bălcescu - NEBUNI DE LEGAT
17:00 Biserica Ursulinelor - OMAGIU OPEREI CORSICANE. MUZICĂ ŞI CANTEC
18:00 Piaţa Mică - CĂLĂREŢII
18:00 Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu – sala festivă - CÂNTECE TRISTE DIN INIMA EUROPEI
18:00 Tramvai Sibiu-Răşinari - UN TRAMVAI NUMIT POPESCU
18:30 Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu - ORCHESTRA VESELĂ LA RACCHIA DIN VEJANO
19:00 Sala Thalia - SALTO LAMENTO
19:30 Pietonala Nicolae Bălcescu - BUNICUŢELE
19:30 Piaţa Mică - CĂLĂREŢII
19:30 Pietonala Nicolae Bălcescu - NEBUNI DE LEGAT
20:00 Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong – sala parter - MINUNATA PANTOFĂREASĂ
20:30 Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu - MARŞUL PICIOROANGELOR ŞI FANFARA REGALĂ DIN MERCHTEM
21:00 Cetatea Cisnădioara - GODSPELL
21:00 Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu - LACRIMI LIMPEZI, APE TULBURI
23:00 Atrium Classic Cafe - DESPRE VISE ŞI ALTE AMĂGIRI
23:00 Sala Studio a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu - ILUZII
23:00 Studioul CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte Sibiu - ULBS - TARTUFFE
Vă mai recomandăm
Spectatorii sunt aşteptaţi la sezonul rusesc de la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
Circ, muzică, gimnastică şi poezie la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu