Sibiu: Zhou Wei Guo, patronul fast food-ului chinezesc din centrul medieval

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zhou Wei Guo este un fost profesor de engleză din provincia chineză Shaanxi care s-a stabilit în România de mai bine de 13 ani, vorbeşte româneşte şi de câteva luni dă sibienilor cea mai ieftină mâncare tradiţională chinezească.

Când treci prin Piaţa Armelor nu ai cum să nu observi clădirea veche, săsească, decorată cu lămpi chinezeşti. În faţă, lângă intrare, un panou anunţă că locaţia funcţionează ca pensiune şi restaurant iar restaurantul este un fast food chinezesc. E vorba de restaurantul Beijing care a răsărit în peisaj de câteva luni. Îniţial a fost ceinărie, dar cum clienţii cereau şi mâncare, trecerea a fost una firească.

Specialităţi din sudul Chinei
Zhou Wei Guo este atât proprietarul restaurantului Beijing cât şi al clădirii. Nu, el nu găteşte pentru clienţii ce-i trec pragul, are bucătari profesionişti, toţi chinezi, care aduc reţetele şi aroma sudului Chinei în centrul istoric al Sibiului. „Eu nu gătesc atât de bine, mai rar fac şi eu câte ceva în bucătărie, dar doar pentru mine. Bucătarii sunt profesionişti, ei gătesc foarte bine”, declară  Zhou Wei Guo. „La noi la restaurant se fac specialităţi din sudul Chinei. Diferenţa faţă de mâncarea din regiunea de nord a ţării este că mâncarea de aici este mai uşoară şi mai puţin picantă. În sud se dă mai mult atenţie felului în care este prezentată mâncarea în farfurie, contează aranjamentul, mirosul, culoarea. În celelalte trei restaurante chinezeşti din Sibiu mâncarea nu este atât de bună. Înainte să deschid restaurantul am mers la toate să văd cum gătesc şi ce preţuri au. Şi pot să spun că la noi se face cea mai bună mâncare iar tarifele noastre sunt cele mai mici. Am gândit că acum este criză, oamenii nu au bani şi am vrut să le oferim mâncare foarte bună la cele mai mici preţuri din Sibiu”, continuă chinezul. De curând are o ofertă nouă, orice produs, dintr-o listă de nouă reţete cele mai îndrăgite, în combinaţie cu un bol de orez, totul la preţul de 9,5 lei. Puiul „Nanjing” este de departe cel mai solicitat fel de mâncare din meniul de 97 de specialităţi. În „top” urmează Pui „Gong Bao” cu alune şi Raţă „Beijing”, preparat la care se pun 16 condimente. Condimente care nu se găsesc în România, aşa cum spune Zhou Wei Guo. „Am un prieten care merge lunar în Ungaria. Lui îi cer să-mi aducă toate ingredientele pe care nu le găsesc aici, la Budapesta sunt magazine care importă condimente din China”, explică Zhou Wei Guo.

A fost profesor de engleză
Până să plece din China, Zhou Wei Guo a fost timp de 12 ani profesor de engleză şi istoria Chinei. A plecat pentru a trăi cinci ani în Rusia şi apoi a venit la Cluj-Napoca, unde sora lui avea o afacere de import şi desfacere de articole de îmbrăcăminte. S-a mutat apoi în Târgu Mureş şi a deschis în decurs de opt ani şase magazine de haine. A renunţat la acestea atunci când, în 2007, s-a mutat în Sibiu, oraş de care s-a îndrăgostit iremediabil. „Fac afaceri, dar nu tot timpul fac asta. Îmi place să vizitez iar în Sibiu ai ce vizita. Este un oraş plin de istorie şi cultură, cum este oraşul meu natal. Numai că Xian are o istorie mult mai veche”, încheie zâmbind Zhou Wei Guo.
 
Îi place fotbalul românesc
Zhou Wei Guo urmăreşte meciurile de fotbal din campionatul intern românesc şi este fan Rapid. „Îmi place mult fotbalul, să privesc, nu să practic. Joc ping-pong din când în când şi intru pe internet, este un mod simplu de a comunica cu familia mea din China.”

Nu-i plac românismele

„Avem constructori contractaţi pentru renovarea casei şi nu prea sunt de cuvânt. Zic că vin la ora 09 şi vin la 10. Muncesc trei ore şi apoi iau pauză. Nu-mi place asta”, declară Zhou Wei Guo.

Ce vă place cel mai mult în Sibiu?
Z.G.:
Îmi place că este un oraş curat şi liniştit iar lumea este prietenoasă şi relaxată. La noi, în Xian, toţi sunt agitaţi. Aici îmi mai place că se vorbeşte româneşte. La Târgu Mureş, unde am stat opt ani, am vorbit doar ungureşte şi nu am învăţat decât „igen” şi „ciocolom”.
Sunt convinsă că aţi găsit şi puncte slabe.
Z.G.:
Da, lucrurile se mişcă foarte lent aici, asta nu-mi place în Sibiu şi în România. Dacă mergi la Primărie, pentru nişte acte, durează foarte mult. Mergi săptămâna viitoare şi nu sunt gata. Peste două săptămâni tot nu sunt gata.

Profil
Născut:
20 septembrie 1957, Xian, China
Educaţie: Facultatea de Economie
Ocupaţie: Proprietar restaurant
Familie: Căsătorit, un copil

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite